2017.01.05.

2017 FinTech trendjei (és delphoi jóslatai) – 4. rész

Szerző:

“Ha arra számítasz, hogy egyszerű dolgod lesz, tudd, hogy igen nagyot csalódsz majd.”

Yoda mester óva intése nemcsak az újévi fogadalmakban újjászületőknek, de a hagyományos pénzügyi szolgáltatóknak, sőt még a fintech startup-oknak is szól(hatna) 2017-ben.

Górcső alá vettük a legnépszerűbb FinTech Guruk (Chris Skinner, Brett King, Jim Marous, Dave Birch) 2017-es jóslatait, de nem feledkezzünk meg a Star Wars-os Je’daii mester, Deela jan Morolla útmutatásáról sem: “mint Jedinek,

el kell fogadnunk … nincsenek abszolút igazságok.”

 

Mit jósolnak a FinTech Guruk 2017-re? 

  • Tavaly év végén a FinTech All Stars tagjai: Brett King, Chris Skinner, Jim Marous, Dave Birch egy podcast (FinTech: What’s Next?) keretében tekintettek előre,
  • ezzel párhuzamosan publikálta Jim Marous a The Financial Brand-en a közel 100 pénzügyi vezetővel folytatott beszélgetésének főbb fintech üzeneteit, majd
  • a minap Chris Skinner is “coming out”-olt és kirakta a TOP10 jóslatát.

Az elmúlt napokban benéztünk valamennyi FinTech jósda turkálóba (2017 FinTech trendjei és delphoi jóslatai: 1. rész, 2. rész, 3. rész) és kilóra vettük az előretekintéseket. Végül, de nem utolsó sorban, zanzásítva a guruk meszkalinos meglátásai:

 

Jim Marous, The Financial Brand (TOP Trends and Predictions for 2017):

TOP5 mondás Jim Marous beszélgetéseiből (a korábbi összefoglalót a TOP10 előrejelzésről lásd itt):

1. Adat

  • A ROI romlás elérheti azt a szintet, hogy a bankok figyelme a CX és a design helyett az adatok, a profilozás és az adatvagyon felé fordul.
  • Big data, mesterséges intelligencia, kognitív elemző eljárások térnyerése.
  • 2017-ben a bankok további erőfeszítéseket tesznek majd a saját adataik strukturálására. Cél: eredményesebb profilozás megvalósítása, perszonalizált fogyasztói szolgáltatások kialakítása.

2. Open API és platformosodás

  • API gateway-ek, API app piacterek szaporodása: felgyorsul a szolgáltatás-fejlesztés, bővül a digitális pénzügyi szolgáltatások tárháza, beindul a “digitális pénzügyi ökoszisztéma” építés.
  • A PDS2 nyomán fokozódik az API szabványosítási küzdelem.

3. A FinTech és a bankok közeledése

  • A közeledés fókuszában a fogyasztói bizalom, az ügyfélelérés és az ügyfélélmény lesznek.
  • Néhány fintech bebukik; az “elsők” bizonyítási ideje eljött.
  • Lesz egy fintech/bank “megaösszeolvadás”.

4. Challenger Bankok

  • 2017 a challenger bankok év lesze. Ugyanakkor bizonyítaniuk kell, képesek ügyfeleket vonzani, megtartani és nyereséget termelni.

5. “Szuper platformok” kialakulása

  • Jönnek a “szuper platformok” az e-commerce és a social mediai platformok integrációja eredményeként. Ezzel párhuzamosan a social platformok integrálódnak globális fizetési rendszerekkel.

 

Brett King és társai podcast (What’s Next?):

1. Mesterséges intelligencia

  • A mesterséges intelligencia szerepe az ügyfélszolgálat támogatása mellett egyre hangsúlyosabb lesz a profilozásban is.
  • Jönnek a “Smart Asszisztensek”: az internet-only bankoknál várhatóan megjelenik a hangalapú ügyfélkiszolgálás (öntanuló szöveg-alapú chatbotokkal integráltan).

2. Blockchain

  • A blockchain legalább két ok miatt a középpontba kerül 2017-ben is: 1.) megindulhat a „tömegesedés”, 2.) a szabályozó, az üzleti felhasználók regtech eszközként kísérleteznek majd a technológiával elsősorban az alábbi területeken: KYC, AML.

3. Big Data

  • Kontextus alapú, prediktív elemzési megoldásokba egyre több bank fektet be.

4. “FinTech Bankok”

  • Az Egyesült Államokban bevezették a “Limited Banking Charter” intézményét, ami várhatóan újabb lendületet ad majd a fintech előretörésének.
  • [Az OCC (Office of the Comptroller of the Currency) elnöke 2016 december 2-án bejelentette és konzultációra bocsátotta  a fintech cégek számára “special purpose national charter” néven kiadandó, az USA összes államára érvényes engedélyezési procedurát és feltételrendszert bemutató dokumentum. A Charter és a speciális banki engedély – amely korlátozott lehetőségeket, feltéteteleket tartalmaz a klasszikus banki engedélyhez képest – tulajdonképpen a fintech hasznának elismerése.]

5. open API

  • Új szolgáltatói modellek jelennek meg az “open API”-ra épülő adatintegrációs lehetőségek eredményeként.
  • [szerk. megjegyz.: aki nyomon követte a 2016-os év fejleményeit, annak nem újdonság az open API jelentőségének felértékelődése. Ettől kicsivel izgalmasabb, hogy 2015 végén, amikor a The Financial Brand összeállította a pénzügyi vezetőkkel a 2016-os év várható TOP10 trendjét, abban meg sem jelent az open API.]

6. Szabályozói beavatkozás

  • Az Egyesült Királyság szabályozójának (FCA) új, innováció-serkentő megközelítéseit (lásd: FCA Project Innovate: 1. Innovation Hub, 2. Advice Unit, 3. Regulatory Sandbox) más szabályozók is követik majd.

 

Chris Skinner TOP10 várakozása címszavakban:

“2015 a blockchainről, 2016 a gépi tanulásról és a mesterséges intelligenciáról szólt. 2017 a nyitott piacterek és platformok éve lesz.” TOP10 2017:

  1. A FinTech hullám folytatódik, de nem az USA-ban, hanem Ázsiában.
  2. Az Ant Financial globális megjelenése.
  3. A Fintech unikornisok közül várhatóan egy megbotlik; a piac még embrionális állapotban van.
  4. A regtech a banki infrastruktúra-fejlesztések építőelemévé válik.
  5. Ki a leginnovatívabb szabályozó? – 2017-ben beindul a szabályozók közötti verseny.
  6. Egy globális bank feldarabolásának leszünk majd tanúi 2017-ben, ami meghatározó momentum lesz a pénzügyi rendszer számára.
  7. A SWIFT-et megint meghackelik.
  8. Lesz egy ütős blockchain Proof of Concept, amit majd felkap a piac.
  9. A bankokban elterjednek a chatbotok, s várható valamilyen dühroham, hiszti is lesz a chatbotok ellen.
  10. Gépi tanulás és mesterséges intelligencia terén is feltámad az ellenállás, elsősorban a chatbotok kapcsán (és beindul az adatháború!).

Végül Chris minapi “üzenete:

“A legacy infrastruktúrára építő bankok hamarosan dinoszauruszok lesznek.”

Címkék: