A Moszkvai Értéktőzsde bejelentette, olyan infrastruktúra kiépítésén dolgozik, mely lehetővé teszi a kriptovalutákkal történő kereskedést. A tervek szerint kriptovalutákkal, azok derivatíváival és ETF-ekkel (Tőzsdén Kereskedett Befektetési Alapokkal) is kereskednének. Ma délután már cáfolták a bejelentést. Mutatjuk, mi volt az eredeti bejelentés.

 

Dolgoznak a szabályozáson; kereskedés csak képzett befektetőknek

A Moszkvai Értéktőzsde a legnagyobb tőzsdecsoport Oroszországban. Számos kereskedelmi piac – részvények, kötvények, derivatívák, külföldi valutapiac, pénzpiac, nemesfémek – működtetésében játszik fontos szerepet. Jelenleg a középpontban egy olyan szabályozás kidolgozása áll, mely meghatározza, milyen feltételekkel lehet a Moszkvai Értéktőzsdén kriptovalutákkal kereskedni a vásárlók érdekeinek figyelembe vételével.

“Már régóta dolgozunk egy olyan platform kiépítésén, mely lehetővé teszi a kriptovaluta kereskedelmet, különösen nagy hangsúlyt fektetve a kereskedés utáni szolgáltatásokra. Készen állunk arra, hogy olyan pénzügyi termékek kereskedelmét szervezzük, ahol van kereslet az ajánlattevők részéről és megfelelő jogi védelmet biztosít az ügyfeleknek. A tőzsdén lehetőség van kriptovalutákkal, azok derivatíváival történő kereskedelemre, akárcsak kriptovaluta alapú ETF kereskedelemre.”

– hangzott el a Moszkvai Értéktőzsde sajtótájékoztatóján. A sajtótájékoztatón a tőzsde megegyezett a helyettes pénzügyminiszterrel, hogy a platformon való kriptovaluta kereskedelem csak a képzett befektetők számára lesz engedélyezett.

kriptovaluta kereskedes

 

Szentpétervár is gondolkodik

Az orosz hírügynökség, a Tass szerint egy másik orosz tőzsde, a szentpétervári is fontolgatja a kriptovaluta kereskedés bevezetését. Forgalmát tekintve a harmadik legaktívabb tőzsde a szentpétervári, Moszkván kívül pedig a legnagyobb.

 

Folyamatban van a törvényjavaslat

A központi bankkal és a tőzsdével folytatott folyamatos tárgyalásoknak köszönhetően Oroszországban folyamatban van a digitális valuták definiálására és kereskedelmére irányuló törvényjavaslat megalkotása. Mindeközben egy bejelentés is napvilágot látott az orosz helyettes pénzügyminisztertől – Alexei Moiseevtől – mely szerint a Bitcoin-t és társait, mint pénzügyi eszközt kellene szabályozni.

 

Mégsem igaz a hír…

A CoinDesk ma délután már arról számolt be, hogy a hír ebben a formában mégsem igaz. A Moszkvai Tőzsde csak a pénzügyminiszter-helyettes kijelentésére akart ráerősíteni, hogy a kriptovaluta kereskedés képzett befektetőknek, szabályozott platformon lesz elérhető. Majd egyszer. Mindenesetre a tőzsde dolgozik a saját koncepcióján…

 

A cikk alapja a coinbroker.hu oldalon jelent meg.

 

Kapcsolódó cikkeink a témában:

 

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.