Egy FinTech Akadémia akkor jó, ha felvet új kérdéseket és/vagy ad új válaszokat, esetleg felfrissíti és kiegészíti a már meglévő tudást. Nézzük, mit tanulhatunk az API-ról Hetényi Márk, a Digitális Bankvezér előadásából.

 

  1. [Többek között] A sokat szidott és/vagy áldott Microsoft alkotta meg az OFX-t (Open Financial Exchange) szabványt 1997-ben. Ez volt – kvázi – az első banki API-rendszer.

  2. 2018-ban Európában is kötelezővé válik a  szabványos open API-k alkalmazása. Minden banknak meg kell nyitnia a folyószámlavezető rendszerét.

  3. Egységes szabvány lesz és mindenkire azonos érvényű. A nyílt API-környezet megteremtése a bankok érdeke is, hiszen ennek köszönhetően együtt tudnak működni a fintech cégekkel. (Bár egy banknak kinyitni a saját rendszerét sokkal nehezebb, mint egy fintech cégnek.)

  4. A PSD2  leginkább magánszemélyek adataihoz teremt hozzáférést, de ha jó a modell, továbbvihető üzleti alapokon akár a céges vonalra is.

  5. A bankoknak az API-nyitás azért is lesz jó, mert ők is beszállhatnak az aggregációs versenybe, és új ügyfeleket szerezhetnek és meglévő ügyfeleiket is jobban kiszolgálhatják.  (Igaz, mindezen változásokra a bankok még nincsenek felkészülve.)

  6. A PSD2 által meghatározott API-nyitásnak köszönhetően a bankok gyorsabban tudnak majd fejleszte(t)ni, vagy újabb szolgáltatásokat létrehozni és gyorsabb lesz a bankolás is. Ha jön egy új ötlet, akkor nem kell éveket fejleszteni, hanem az egyből elérhetővé válik az ügyfelek részére.

  7. A PSD2-ben meghatározott API szabvány még nincs véglegesítve. Aki ma dolgozik ezzel, az nem tudja, milyen lesz a végleges. Egy mai fintech startup ötlete nem biztos, hogy jó lesz 5 év múlva. De hajrá!