„A bizalom nincs belekódolva a rendszerekbe.” Hibrid pénzügyi rendszereké lesz a jövő.

írta | 2020.12.09. | Blockchain, FinTechShow, Natrix, Összes hír

natrix hibrid blockchain platform
Fintechshow 6.0

„Egyik oldalról a jogbiztonság oltárán építjük a klasszikus pénzügyi rendszereket, amelyekből jellemzően hiányoznak a technológiai garanciák. Ugyanakkor a csak és kizárólag technológiai garanciákon alapuló rendszerekben – természetükből kifolyólag, jelenlegi formájukban – nem lehet biztosítani a jogbiztonságot” – emelte ki Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja. A megoldás a hibrid platformoké lehet.

Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja 15 éve foglalkozik pénzügyi rendszerek tervezésével, fejlesztésével, bemutatta, a blockchain alapú számlavezető rendszerek hogyan teljesíthetik a pénzügyi közvetítői rendszer stabilitásával, a fogyasztók védelmével és a pénzügyi szolgáltatók jövedelmezőségével kapcsolatos kihívásokat, elvásárokat. Szabolcsi András előadása 2020. december 31-ig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformon. További információk itt.

Félelmek, technológiai kihívások és kiskapuk a pénzügyi rendszerben

A fogyasztókban számtalan félelem merülhet fel a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek között ott találhatók a költségekkel, a megtakarítások eltűnésével, vagy az új digitális megoldásokkal, technológiákkal (pl. blockchain) kapcsolatos félelmek.

Az új technológiák megjelenése a felügyelet számára is kihívásokat jelent. Az új technológiák megjelenése tovább fokozhatja a versenyt a pénzügyi szolgáltatók között, ugyanakkor számos olyan kiskaput is kinyithat, amely által veszélybe kerülhet a pénzügyi közvetítői rendszer stabilitása és/vagy a fogyasztók megtakarításai.

További kihívás a felügyelet számára a pénzügyi szolgáltatók által lejelentett adatok hitelességének ellenőrzése. Ha a pénzügyi szolgáltató (lásd pl. Wirecard, vagy Buda-Cash) megtévesztő adatokat közöl a felügyelettel, akkor – jelenleg – a felügyelet nem képes időben azonosítani a pénzügyi rendszert veszélyeztető anomáliákat.

A kihívások kezelésére, a rendszer stabilitásának fenntartására a felügyelet egyetlen eszköze – jelenleg – a jog, ami viszont egyre kevésbé képes lépést tartani a technológiai fejlődés következményeivel.

A pénzügyi szolgáltatók pedig a fogyasztói igényeket próbálják a felügyelet által meghatározott jogszabályi keretek között kielégíteni, valamint vizsgálják, hogyan használhatnák ki a legújabb technológiákat a jövedelmezőségük növelése érdekében.

natrix szabolcsi andras

Fotón Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja. FinTechShow, 2020.10.13.

A probléma gyökere: a bizalom nincs belekódolva a rendszerekbe

A problémák mögött jellemzően a bizalomhiány áll, amit önmagában a technológia nem tud biztosítani. Ezt a bizalmat a klasszikus pénzügyi rendszerben több száz éve a jogi garanciák mentén építették fel és az informatikai rendszerek is ennek a jogbiztonságnak a kiszolgálására épültek.
„Ugyanakkor a technológiába és blockchain-típusú rendszerekbe sincs önmagában belekódolva a bizalom és a technológiai garanciák sem képesek minden esetben biztosítani a fogyasztók védelmét.”
Szabolcsi András

NATRIX

A megoldást az jelentheti, ha a két oldalt, a jogi és a technológiai garanciákat egy hibrid platformra hozzák. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására jött létre a NATRIX. A hibrid platform alapja egy olyan blockchain hálózat, amelyen az adatok hitelességét a leaderen kívül több validátor visszaigazolása is biztosítja (extended raft). A hibrid platform része továbbá az ú.n. „okos szerződések(smart contract), amelyek biztosítják a hiteles adatfeldolgozást, negyedik pillére pedig a digitális aláírással támogatott adatérkeztetés.

A felügyelet számára nagyon fontos, hogy a felügyeleti követelményeken túl nemcsak jogbiztonságot lehet biztosítani a rendszerben (a számlákon és a számlazárolásokon keresztül), de technológia garanciákat is lehet adni a felügyelet számára (pl. hamisíthatatlan, azonnali adatszolgáltatás). A hibrid platform validálható és auditálható kriptográfiai kulcsokon alapuló jogosultsági rendszerben.

Jelen pillanatban a NATRIX első implementációs projektje zajlik egy pénzforgalmi engedélyért folyamadó cégnél. További információk a NATRIX platformmal kapcsolatban a „NATRIX Lightpaper”-ben érhetők el.

Szabolcsi András, a NATRIX CTO-jának  „NATRIX – Blockchain platform szabályozott pénzügyekre” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlafotón Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja. FinTechShow, 2020.10.13.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!