„A bizalom nincs belekódolva a rendszerekbe.” Hibrid pénzügyi rendszereké lesz a jövő.

írta | 2020.12.09. | Blockchain, FinTechShow, Natrix, Összes hír

kh webinarium

„Egyik oldalról a jogbiztonság oltárán építjük a klasszikus pénzügyi rendszereket, amelyekből jellemzően hiányoznak a technológiai garanciák. Ugyanakkor a csak és kizárólag technológiai garanciákon alapuló rendszerekben – természetükből kifolyólag, jelenlegi formájukban – nem lehet biztosítani a jogbiztonságot” – emelte ki Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja. A megoldás a hibrid platformoké lehet.

Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja 15 éve foglalkozik pénzügyi rendszerek tervezésével, fejlesztésével, bemutatta, a blockchain alapú számlavezető rendszerek hogyan teljesíthetik a pénzügyi közvetítői rendszer stabilitásával, a fogyasztók védelmével és a pénzügyi szolgáltatók jövedelmezőségével kapcsolatos kihívásokat, elvásárokat. Szabolcsi András előadása 2020. december 31-ig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformon. További információk itt.

Félelmek, technológiai kihívások és kiskapuk a pénzügyi rendszerben

A fogyasztókban számtalan félelem merülhet fel a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek között ott találhatók a költségekkel, a megtakarítások eltűnésével, vagy az új digitális megoldásokkal, technológiákkal (pl. blockchain) kapcsolatos félelmek.

Az új technológiák megjelenése a felügyelet számára is kihívásokat jelent. Az új technológiák megjelenése tovább fokozhatja a versenyt a pénzügyi szolgáltatók között, ugyanakkor számos olyan kiskaput is kinyithat, amely által veszélybe kerülhet a pénzügyi közvetítői rendszer stabilitása és/vagy a fogyasztók megtakarításai.

További kihívás a felügyelet számára a pénzügyi szolgáltatók által lejelentett adatok hitelességének ellenőrzése. Ha a pénzügyi szolgáltató (lásd pl. Wirecard, vagy Buda-Cash) megtévesztő adatokat közöl a felügyelettel, akkor – jelenleg – a felügyelet nem képes időben azonosítani a pénzügyi rendszert veszélyeztető anomáliákat.

A kihívások kezelésére, a rendszer stabilitásának fenntartására a felügyelet egyetlen eszköze – jelenleg – a jog, ami viszont egyre kevésbé képes lépést tartani a technológiai fejlődés következményeivel.

A pénzügyi szolgáltatók pedig a fogyasztói igényeket próbálják a felügyelet által meghatározott jogszabályi keretek között kielégíteni, valamint vizsgálják, hogyan használhatnák ki a legújabb technológiákat a jövedelmezőségük növelése érdekében.

natrix szabolcsi andras

Fotón Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja. FinTechShow, 2020.10.13.

A probléma gyökere: a bizalom nincs belekódolva a rendszerekbe

A problémák mögött jellemzően a bizalomhiány áll, amit önmagában a technológia nem tud biztosítani. Ezt a bizalmat a klasszikus pénzügyi rendszerben több száz éve a jogi garanciák mentén építették fel és az informatikai rendszerek is ennek a jogbiztonságnak a kiszolgálására épültek.
„Ugyanakkor a technológiába és blockchain-típusú rendszerekbe sincs önmagában belekódolva a bizalom és a technológiai garanciák sem képesek minden esetben biztosítani a fogyasztók védelmét.”
Szabolcsi András

NATRIX

A megoldást az jelentheti, ha a két oldalt, a jogi és a technológiai garanciákat egy hibrid platformra hozzák. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására jött létre a NATRIX. A hibrid platform alapja egy olyan blockchain hálózat, amelyen az adatok hitelességét a leaderen kívül több validátor visszaigazolása is biztosítja (extended raft). A hibrid platform része továbbá az ú.n. „okos szerződések(smart contract), amelyek biztosítják a hiteles adatfeldolgozást, negyedik pillére pedig a digitális aláírással támogatott adatérkeztetés.

A felügyelet számára nagyon fontos, hogy a felügyeleti követelményeken túl nemcsak jogbiztonságot lehet biztosítani a rendszerben (a számlákon és a számlazárolásokon keresztül), de technológia garanciákat is lehet adni a felügyelet számára (pl. hamisíthatatlan, azonnali adatszolgáltatás). A hibrid platform validálható és auditálható kriptográfiai kulcsokon alapuló jogosultsági rendszerben.

Jelen pillanatban a NATRIX első implementációs projektje zajlik egy pénzforgalmi engedélyért folyamadó cégnél. További információk a NATRIX platformmal kapcsolatban a „NATRIX Lightpaper”-ben érhetők el.

Szabolcsi András, a NATRIX CTO-jának  „NATRIX – Blockchain platform szabályozott pénzügyekre” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlafotón Szabolcsi András, a NATRIX CTO-ja. FinTechShow, 2020.10.13.

kh webinarium

kh webinarium

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

WEBINÁRIUM

KH webinarium
Mit hoz a jövő? Hogyan alakítják át az újabb és újabb innovációk a pénzügyeinket, a munka világát, a környezetünket vagy akár a táplálkozásunkat?

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.