Mire jó ez a fene nagy API-s kitárulkozás? Miért jó oda beengedni a fintech cégeket? Mit adhatnak ők egy banknak és viszont? Sok kérdés, sok válasz az MKB FinTech Akadémián.

 

Mostanság egyáltalán nem meglepő, hogy a bankoknak olyan kérdésekre kell válaszolniuk, amik 10 éve még nagyon nem léteztek. Az új kihívások a megváltozott médiafogyasztási szokásoknak és az új ügyféligényeknek köszönhetők. Pontosabban az ezekre adandó válaszoknak. Ebben segíthet a nagy négyes, a GAFA. Azaz a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon, amik

ökoszisztémákat építve láncolták magukhoz az ügyfeleket, a beszállítókat és a fejlesztői környezetet.

Főleg utóbbiak esetében voltak érdekeltek, mivel így tudtak nagyon sikeressé válni.

open API

 

A GAFA-modellt a bankszektornak is érdemes követnie, azaz az belső innováció helyett az ökoszisztéma építést, a fejlesztői környezet megnyitását a fintech cégek előtt.

„Meg kell teremtenünk a platformmá válás feltételeit, ki kell nyitnunk azokat a csatornákat, és kialakítanunk azokat a folyamatokat, amelyek segítségével mi is képesek lehetünk fejlesztői közösségek kialakítására”

– mondta Hetényi Márk, az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese.

hetenyi-mark az API-ról

 

Az API-környezet megnyitása menedzselt módon, az MKB FinTech Inkubátor programon belül ad választ a kihívásokra. Ennek a nyitásnak az egyik eszköze Sandbox, ami az ötleteket biztonságos környezetben játszatja, a banknak pedig innovációt jelent és hoz.

baas-modell és API

A leginnovatívabb európai bankok is ebbe az irányba indultak el és kezdték el saját digitális ökoszisztémájuk alapjait lerakni.

Akcelerátor programokat indítottak, valamint API hozzáférést biztosítanak az elsődleges számlavezető és kártyás rendszereikhez, hogy ezáltal képesek legyenek a leggyorsabban megtalálni az újszerű megoldásokat.

 

Itthon elsőként az MKB állt bele a nagy nyitásba,

azaz adnak API hozzáférést harmadik feles szolgáltatóknak (aka fintech cégeknek) a saját banki rendszereikhez, amiket elsőként a fintech versenyük résztvevői láthatnak majd meg.

sandbox-modell