A CashCard és a BudaPay után a festipay (“Kóka doktor”) is megjelent “bankfüggetlen”, prepaid fizetési (bank)kártyával Magyarországon.


A prepaid bankolást nyújtó hazai szolgáltatóktól:

  • a bankkártya az interneten keresztül rendelhető – (akár) fizikai beazonosítás és bankfióki látogatás nélkül* -,
  • folyószámlanyitásra nincs szükség,
  • akár ajándékkártyaként is adható* és
  • olcsóbb lehet a külföldi bankkártya használat, amennyiben EUR, USD, vagy GBP alapú kártyát rendelünk.

FinTechZone-Linkedin-Belso_kepek.007


A mobil applikációk még fejlesztés alatt**, de amint elérhetővé válnak, megnyílik az alternatív digitális bankolás (“fapados bankolás“) korszaka Magyarországon is.

A bankfüggetlen prepaid mobil applikációkból elérhetővé válhat pl.:

  • a gyors és olcsó pénzküldés, pénzkérés (P2P money transfer, remittance),
  • kontroll funkciók: PFM (költések vizuális áttekintése), vásárlási limitek egyszerű és gyors beállítása, kártya gyors tiltása/felfüggesztése,
  • biztonsági funkciók: pl.: internetes vásárlásoknál extra biztonsági funkció stb.


Domináns szereplőkké válhatnak (a niche piacokon)

A bankfüggetlen prepaid bankkártyák értékajánlata – jellemzően – speciális célcsoportoknak(pl.: unbanked, külföldön munkát vállalók, Y és Z generáció)szól. Az értékajánlatok speciális use case-ekre is alapoznak, pl. fesztiválok, sportmeccsek, mivel  a szolgáltatók –  fenntartható – üzleti stratégiája a long-tail megcélzása(amelyekre a bankok nem fókuszálnak). A prepaid szolgáltatók a “radar alatt”, más méretgazdaságossági, volumen és megtérülési idő elvárásokkal képesek lehetnek a niche szegmensekben domináns szereplővé válni.

FinTechZone-Linkedin-Belso_kepek.008

A Portfolio.hu szerint kalkulált hazai átlagos havi bankolási díjhoz (2.000 Ft/hó) képest relatíve versenyképesnek tekinthetők a hazai prepaid szolgáltatók árai (az MNB által mért átlagos magyar kártyahasználat mellett).  Amennyiben valaki alternatív, másodlagos kártyaként, speciális esetekre szeretné használni a prepaid kártyát, annak megérheti a kártya használata.

Alább a CashCard, a BudaPay és a festipay prepaid kártyák főbb szolgáltatási díjai:

FinTechZone-Linkedin-Belso_kepek.009
A festipay és a BudaPay esetén a kibocsátó (issuer) a Prepaid Financial Services Limited (PFS), míg a CashCard esetén – a Peak Financial Services-en keresztül – az IDT Financial Services Ltd. A PFS és az IDT társaságokon kívül közel két tucat további prepaid kibocsátó is elérhető Európában, amelyekre alapozva FinTech szolgáltatások nyújthatók. Ha saját prepaid bankkártyát szeretnél, akkor fordulj hozzánk bizalommal és segítünk a teljes kártyakoncepció, a FinTech szolgáltatások és a go-to-market stratégia kialakításában!

BudaPay bankfüggetlen prepaid kártya intro:

 

 

* meghatározott limitig
**BudaPay applikáció nem érhető el, hiába jelenik meg a weboldalon az applikáció letöltési lehetősége

MentésMentés