Két varázsszó, amelyektől a digitális pénzügyi kultúra fejlődését remélik: e-commerce és Z generáció. Úgy néz ki, az egyik kapufa:

a diákok csupán 12 százaléka ért a pénzügyekhez, míg a többiek egy csekket is képtelenek feladni*”.

 

Míg az e-commerce szárnyal, addig a “Z korcsoport tagjainak felénél egyelőre egyáltalán nem játszik hangsúlyos szerepet a pénz“.

Hívtuk a kendőzetlenül őszinte 20 éves pszichológia szakos hallgatónkat és megkérdeztük; mit jelent a “zigitális” korosztálynak az e-commerce. Ha már a digi pénzügyek, a szipiszupi fintech és a biztosítási appok nem érdeklik Őket. 🙁

kinga-understand

 

Mit jelent Neked az e-commerce?

Online jellemzően olyan dolgokat szoktam vásárolni, amiknél nem kérdéses, hogy jó-e a méretük.

Egyszer már sikerült megjárnom egy cipőrendeléssel. Egyik üzletben sem találtam olyan tornacipőt, amilyet szerettem volna. Ezért rendeltem egy honlapon, ami nem a márka sajátja volt. Az alacsony szárú, fekete, bőr, 37-es tornacipő helyett, jött egy magasszárú, műbőr, 38-as hamisítvány. Egyedül a fekete stimmelt.

 

Tehát jellemzően jegyeket, könyveket szoktam. Esetleg, ha olyan ruhamárkától akarsz rendelni ruhát, amit gyakran használsz, és a kontinensen ismered a méreteket, akkor onnan biztonságosabb. De akkor is fennáll az a lehetőség, hogy nem áll jól a ruha. Én ha beviszek a próbafülkébe 6 ruhát, ami tetszik, maximum 2 szokott normálisan állni.

 

Külföldi oldal vs magyar oldal? 

Nincs ilyen szempont. A terméktől függ.

 

Hogyan találod meg az oldalt? 

Ha volt olyan, hogy konkrét tárgyat szerettem volna rendelni (pl. telefontok, laptoptok) akkor egészen egyszerűen beírtam a google képkeresőbe, majd kiválasztottam azokat, amik tetszenek, és megnyitottam az eredeti weboldalukat, ahonnan a kép kikerült.

Amelyik oldal szimpatikus volt, onnan rendeltem.

De pl. könyveket az adott áruháztól, ahol lehet rendelni (nem említeném konkrétan az itthoni nagy könyvesbolt láncokat) vagy ha külföldit, akkor a jól bevált Október 6. utcai külföldi könyvesboltból. A jegyeket pedig valamelyik jegyirodánál.

 

Kiszállítás, vagy személyes átvétel?

Ha messzebbről jön, akkor házhoz kérem. De pl. az angol könyveket oda a könyvesboltba szoktam kérni, mert úgyis járok arrafele, és

akkor nem kell kifizetni a szállítási költséget.

De pl. a laptoptokot, a telefontokot, illetve egy pénztárcát is házhoz kértem. Az egyik Amerikából, egy másik pedig Hollandiából jött…

 

Hogyan fizetsz?

Bankkártyával.

 

Kártyaadatok elmentése?

Nem, ennyire nem bízom az internetben…

Mobilszámot se nagyon szeretek megadni. Manapság bármit le tudnak követni, nyomozni. Mondjuk innentől kezdve szinte halálmind1, hogy megadod-e vagy sem, meg tudnak szerezni tőled bármit.

KInga-No

 

Facebook profillal belépni?

Online vásárlásnál ez még nem jött elő nekem, de egyéb alkalmazásoknál azzal szoktam bejelentkezni.

Nem tudom milyen veszélyeket rejt, de sokkal egyszerűbb.

 

Pontgyűjtés motivál?

Nem, nem vagyok az a pontgyűjtős típus.

 

*Ezt olvastuk minap az egyik bulvár oldalon. Sajnos az nem derült ki, ki csinálta a kutatást.