A mai napon az Erste Hungary és az ACI Worldwide bejelentették, az Erste képessé válik az új ACI megoldás segítségével gyorsabban teljesíteni a PSD2 feltételeit; pl.: Open API, vagy azonnali beszedési megbízás. Emellett, szintén a mai napon az MNB megkezdte a hazai bankok felkészítését a PSD2-re. Mit jelenthet ez a start-up-ok, a FinTech cégek számára?

A FinTech cégek, vagy bármilyen (majd 2018-tól felügyeleti engedéllyel rendelkező) harmadik feles szolgáltató hozzáférhet a tranzakciós adatokhoz a folyószámlavezető (vagy pl.: a kártyás) rendszerből. Megnyílik az adatvagyon alternatív hasznosítási lehetősége, és ezáltal pl.: új hitelminősítő, vagy PFM2.0 szolgáltatások bevezetése. Összességében a bankok számára új alternatív bevételi források nyíl(hat)nak meg.

A FinTech cégek számára az Erste bejelentése közelebb hozhatja az alternatív/disruptive megközelítések banki környezetben történő kipróbálásának, piaci bevezetésének lehetőségét.

Az MNB sem rest és a mai napi konzultációjával megkezdte a bankok felkészítését az EBA által eddig kiadott anyagok (RTS) közös értelmezésével, véleményezésével.

 

Tik-tak, tik-tak, az óra ketyeg…

Aki az elsők között nyitja meg adatvagyonát harmadik feles szolgáltatók számára, az használhatja ki az új alternatív, digitális megközelítések hasznának lefölözését.