Nem sok helyen oktatnak a világon fintech témában. A legelső ilyen kurzusról Tuan Trinh mesélt (először szeptemberben), aki már nagyon régóta él nálunk. Ő egyike volt annak a mintegy 1000 résztvevőnek, akik nekivághattak az MIT nagy nyári kalandjának. Összegyűjtöttük Tuan főbb üzeneteit az MKB FinTech Akadémián.

 

fintech akadémia fintechlab

 

Az MIT képzésére csaknem ezren jelentkeztek és közel 800-an el is végezték a 12 hetes kurzust. Tuan egy sztorit is hozott onnan:

„35 fölött nem érdemes már startupot csinálni, mondta egy fiatal srác az MIT FinTech képzésen. Akik végül céget alapítottak a kurzus elvégzése után, mind 35 fölött voltak, a fiatal srác meg nem csinált semmit.”

fintech akadémia

 

Hogy miért akart Tuan Trinh, aki az MIT kurzus elvégzése után az InsurTech Consulting Partners társalapítója lett , a fintech-hel foglalkozni?

„Hát, azért, mert az elmúlt 4 évben a tőkebefektetések 600%-os növekedést mutattak. Én meg úgy gondoltam, hogy akkor ezzel akarok foglalkozni”

– magyarázta Tuan az MKB FinTech Akadémiáján.

 

Noha a Brexit és a kibertámadások jelentősen befolyásolhatják a fintech jövőjét,

„Svájcban minden félelem nélkül lehet bitcoinnal vonatjegyet vásárolni a helyi járatokra, és ez jó”

– mosolygott Tuan. És ez tényleg jó. De mondott még jobbakat is. Például olyat, hogy az innováció nemcsak a technológián múlik. Az innovációnak létezik egy tízes eszköztára [Doblin Innovation Model: “Ten Types of Innovation“], amiből elég csupán négyet(!) fejleszteni, mert már ennyivel is elérhető siker.

innovation-modell10-1

 

Ugyanakkor olyan dolgokra is felhívta Tuan a figyelmet, amik fölött itthon szeretünk elsiklani. Például ha a dizájnban van változás, azt is le kell védetnünk, ahogyan a folyamatos algoritmus változtatásokat is. De külön felhívta mindenki figyelmét a biztonságra is, amire különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, mert

egy gombnyomás, és elmehet a fintech cég”.

 

Tuan szerint a blockchain nem biztos, hogy működni fog a bankoknál, de ki kell próbálni.

„A tudást tudni kell alkalmazni, bele kell szólni a fejlesztésekbe, és a legfontosabb kérdésekkel kell tudni foglalkozni a legmagasabb szinteken”

– üzent a bankoknak.