Itt a fintech inkubátor vezetője: apple volt a jele az óvodában, az internettel együtt nőtt fel, és jobban pörög, mint a Duracell nyuszi. A titán tele elszántsággal és lelkesedéssel, jóadag tapasztalattal és alázattal. A londoni profik (Level39, Barclays Accelerator, Startupbootcamp) mellett Chris Skinner és Brett King fintech guruktól szerzett közvetlen tapasztalatot az új digitális pénzügyi világ működéséről.

Erős csapatot kapott és az MKB Bank teljes bizalmát; Ő Pereczes János, az MKB Inkubátor frissen kinevezett vezetője. Bekukkantottunk Magyarország első banki hátterű fintech inkubátorába és megtudtuk, miért nem lett végül színes elefánt.

Brett King és Pereczes János. MKB FinTech Inkubátor

 

A titán: Pereczes János

János a bankszektorba való átigazolása előtt a kockázati tőke iparágban ismerte meg a korai fázisú befektetések mozgatórugóit, és itt találkozott először a fintech startup-okkal is.

Az MKB Bankban a vezérigazgatóságon szerzett tapasztalatokat a banki világ működéséről, és itt ismerte fel, melyek a bankszektor legnagyobb kihívásai a digitális korban.

Mindeközben a startup világot sem hagyta el, társalapítójával elindították a FinTech Budapest meetup-sorozatot és több projekt felett is bábáskodott.

Szenvedélye és munkája találkozott, amikor az MKB-ban Hetényi Márkkal és Bánfi Zoltánnal elindították a FinTech Programot [Akadémia, Verseny, Inkubátor] és a jövő bankjának építésébe kezdtek a teljes bankkal.

 

Inspiráló környezet

Ma már nincs innovációs labor, akcelerátor, vagy magára valamit is adó inkubátor kreativitást stimuláló ajzó(játék)szerek nélkül. A játszótér feeling pipa, bár azt nagyon sajnáltuk, hogy “elvérzett” a színes elefánt. Mert a termetes dekorációs darab “túlszárnyalta” a bejárat kapacitását, így Dumbó “repült”, cserébe a PlayStation maradt. 🙂

giphy11

 

Profi csapat

Persze a hely szelleme szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy Budapest sikeres fintech régiós központ lehessen. Profi mentorok a bank különböző területeiről (IT, CRM, üzletfejlesztés, compliance stb.) és befektetési tanácsadók is gyúrják majd a kiválasztott fintech csapatokat a 18 hetes inkubációs program során. A kick-off meetingek már lefutottak, előkerült a Canvas (“Hogyan építsünk újgenerációs business modelleket?”) és a hét vége felé kinyílik a banki IT architektúra, legalábbis egy áttekintő workshop erejéig.

 

Régiós szerep

Szóval vissza Jánoshoz és az MKB Inkubátorhoz, ahol hamarosan megszületnek majd a jövő digitális bankolásának új termékei, alkalmazásai és innovációs gyakorlatai. Asif Faruque (Level39, Head of Content), Edwina Johnson (Startupbootcamp, COO) és Jess Williamson (Barclays Accelerator, Global Program Director) nemcsak abban segítették Jánost, hogy gyakorlati tapasztalataikkal vértezzék fel az ifjú titánt, de a kiválasztott csapatok nemzetközi expanziójában is sokat segíthetnek majd. János bizonyítani akar;

“megmutatni, hogy Budapestből is lehet régiós fintech központot csinálni, mert minden adottsága megvan, hogy ugródeszka legyen a régiós csapatok számára”.

 

Mzper X, avagy a köbüki a szférakarcoló helyett immár az MKB FinTech Inkubátorából, a jövő digitális bankját építők fellegvárából.