Miért pont most borult fel a status quo a pénzügyi szektorban? Mi idézte elő a fintech forradalmat? Miért nem a lovacskocsi gyártók találták fel az autót, vagy a gyertya készítők a villanykörtét? Kialakult egy olyan közeg, amiben a hagyományos szereplők lépéshátrányba kerültek és vagy a digitális átalakulás útjára lépnek, vagy elsöprik őket a friss megoldások. Ez alól a pénzügyi szektor sem kivétel. De az IT sem. Sőt, a két szektornak együtt van feladata – mondja az IVSZ. Így száll be az IVSZ a fintech story-ba:

 

 Nem egy pillanatnyi szikra, vagy egy robbanás idézte elő ezt a változást. Sok apró momentum, és bő 10 év kellett ahhoz, hogy „leomoljanak az eddig ismert bankrendszer határai” -írja a Portfolio.hu. Az IVSZ szerint ahogy a közösségi média vagy a sharing economy átalakított piacokat, úgy alakul át minden egyéb iparág is, esetleg kevésbé a szemünk előtt. Átrendeződnek az értékláncok, új szerepek alakulnak ki, miközben a technológia és az annak segítségével előállított termékek és szolgáltatások egyre olcsóbbak és egyre globálisabbak lesznek. Ezt a lendületet kizárólag egy lassú és rugalmatlan szabályozás képes megtörni, a piac és a lakosság kárára.

 

A siker záloga: automatizálás

A Google azért válhatott sikeressé, mert képes volt a folyamatait A-tól Z-ig digitalizálni és digitálisan skálázni. Az automatizmus a sikeresség záloga, ahol az ügyfél figyelmének felkeltése, az ügyfél akvirálása, az ügyfél azonosítása, a szolgáltatás nyújtása, a kapcsolattartás, a teljes operáció kizárólag a digitális térben zajlik.

 
fintechshow
 

A technológia másodlagos

Az elmúlt 10 évben egyre több tech cég (pl.: a Google, a Facebook, az Apple) ismerte fel, miként léphetnek be a pénzügyi szolgáltatások értákláncába és válhatnak pénzügyi szolgáltatókká (is). E cégek DNS-ét csak bitek és byte-ok alkotják, ahol az üzlet sebességének csak a gondolat szab határt (Bill Gates). Az átalakulás végén azonban minden megmaradt vállalat teljesen digitális lesz, az előnyt az jelenti majd, hogy ki sáfárkodik jobban a lehetőségekkel, nem maga a technológia használata.

 

Lépést kell tartani!

Éppen ezért a pénzügyi szektorba megoldásokat szállító minden IT cégnek is meg kell érteniük a hagyományos pénzügyi szolgáltatók előtt álló kihívásokat. A pénzügyi szektor már nem dobozos IT termékeket, hanem egyedi megoldásokat keres. A hazai IT iparágnak is lépést kell tartania a fintech fejlődéssel, segíteni a bankszektort az eredményes digitális transzformációban. Az IVSZ ebben az átalakulásban kívánja segíteni mediátorként az IT és a banki iparágat.

 

IVSZ FinTech Munkacsoport a FinTechShow-n

Az IVSZ beleáll a fintech story-ba és támogatni kívánja a fintech-esedésben érintett feleket a szabályozói kihívások leküzdésében. Egy dedikált fintech munkacsoportot kívánunk elindítani, ahol a hazai fintech piac fejlődését segítő szabályozás és egyéb  javaslatokat alakíthatják ki az érdekelt felek. A munkacsoport alakuló ülését az áprilisi FinTechShow-n tartjuk, várunk minden banki IT, fintech területen érdekelt céget. Csatlakozzatok!