Az MKB Bank beleállt a storyba; nyit a fintech startupok irányába. Az MKB lesz az első bank Magyarországon, amely külön inkubációs programot indít a digitális pénzügyi technológiák fejlesztésével foglalkozó startupok felkarolására – jelentette be Hetényi Márk, az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese a BrainBar szatellit rendezvényén.

 

Partnerségben épülhetnek a jövő bankjai

A fintech startupoknak technológiája, alternatív digitális megközelítése, agilis hozzáállása, míg a bankoknak ügyfélelérése, licence és tapasztalata van. A kettő ötvözése új esszenciát szülhet – derült ki a BrainBar felvezető előadásaiból.

Chris Skinner a bankok és a fintech startupok partnerségével kapcsolatban azonban megjegyezte, “a hipsztert a bankárral nehéz lesz ötvözni”.

mkb fintech inkubációs program

 

A digitális bankolás több mint az IT újrahúzása

Nemzetközi szinten egyre több jól működő digitális banki inkubációs gyakorlatot (pl.: Barclays Accelerator, BBVA Innovation Center, BNP Paribas Innov & Connect stb.) látni és a “fintech-stratégia” is körvonalazódik.

A digitális transzformáció keretében nemcsak a legacy-ra (szerk.: az IT örökségre), hanem az üzleti modell és az ügyfél akvizíciós eszközök “újrahúzására” is fókuszálni kell. Chris Skinner ezt az alábbi modellben vázolta fel:

mkb fintech inkubációs program

 

Hamarosan indul a fintech inkubációs program

Az MKB inkubációs programja további lökést adhat a hazai digitális pénzügyi ökoszisztéma fejlődésének, aminek a hazai bankrendszer is a haszonélvezője lehet.

Márk (Hetényi) a BrainBar-on megfogalmazta a különvéleményt és a következő hónapokban utat mutat a jövő digitális bankolásához.