Mikor volt a FinTech Big Bang Magyarországon? Mihez (vagy kihez?) kötik majd a történelemtudósok a hazai bankrendszer átalakulásának nullpontját? Melyik bank használta először a fintech kifejezést Magyarországon? Ki áll a hazai story mögött? Mutatjuk!

 

fintech big bang

 

Kazettás magnó vagy iPod?

A FinTech „zero day” valójában nem egy szikra eredménye volt itthon, inkább egy folyamat következménye. Miért cserélnéd le a kazettás magnódat, ha mindenkinek az van? Miért váltanál CD-re, mp3 lejátszóra, iPodra, amikor az sokkal drágább? Persze, ha már iPodod van, akkor örülsz annak, hogy pár kattintással tudsz új számokat beszerezni, változatos playlisteket kialakítani, futás közben zenét hallgatni stb.

Új dimenzióba emelkedik az ügyfélélmény, és már nem is érted, miért ragaszkodtál annyira a kazettás magnóhoz.

Történetünk főhőse Zoli, aki szakított a korábbi (évtizedes) dallamokkal és vmi újra váltott.

 

A fertőző gondolat

Márk, a digitális bankvezér, János a “fintech titán” és Zoli, a “fintech keresztapa”, együtt tolták a munkaadó bankjukat a fintechesedés útjára. Nem mellesleg Zoli volt e bank Fintech Programjának “megálmodója” is. 2016 elején jött egy gondolat, egy szikra, majd egy munkanév.

“Belevágtunk a jövő digitális bankjának felépítésébe; miért ne lehetne a banknak egy olyan “játszótere”, ahol a fintech “lurkók” a bank digitális építőelemeivel kísérletezhetnek, hogy vmi újat teremthessenek.”

fintech playground

 

A gondolat fertőző volt, terjedt a szervezetben megállíthatatlanul; legyűrte a korábbi dogmákat, és teremtette meg egy új gondolkodás, egy új szervezeti kultúra, a nyílt innováció (“open innovation”) alapjait.

„Indítsunk egy FinTech Klubbot, alakítsunk ki egy olyan környezetet és kultúrát, amely képes befogadni és hasznosítani a legújabb digitális pénzügyi megoldásokat. Építsük fel a jövő bankját! Veletek, közösen.”

– mondta Zoli alig 1 évvel ezelőtt.

 

Zakatol a story

Pár hét alatt Zoli szavait tettek követték. Márk beleállt a story-ba és 2016. június elején a BrainBar keretein belül életre kelt egy FinTechLab esemény. És innen már nem volt megállás: Akadémia, Verseny, Inkubátor.

Márk, János és Zoli bankja kilépett a dobozból, a kazettás magnót iPodra cserélték, amelyen a ritmust már a fintech csapatok (is) nyomják. A három „srác” bankja volt itthon az első, amelyik a fintech kifejezést merte használni, nyitott a digitális pénzügyi világ – “forradalmi” – startup-jai felé, és amelyik tettekben is igyekszik apró pénzre váltani a túlhájpolt(?) kifejezést.

giphy-43

 

Minden sikeres story mögött ott az ember, ott van az a momentum, amelyre azt mondjuk, akkor indult el. A hazai bankrendszer fintechesedésének nullpontját már nem kell keresniük a történelemtudósoknak; álljon itt az utókornak. Ő Bánfi Zoli, a szikra, a fintech keresztapa.