A múlt héten ideiglenes tábort vertek az MKB FinTechLab mentorok és a fintech rising starok Pereczes János vezetésével. Igaz, madárcsicsergős erdő helyett csak a legközelebbi meeting roomig kirándultak, Kincskereső híján pedig egész nap Business Model Canvasokat [BMC] olvasgattak, de jó hangulatban így sem volt hiány.

laughing

 

Egészen pontosan úgy történt a dolog, hogy minden csapat letelepedett pár órára a csillagos ég LED panelek alá a mentorokkal együtt, körbeülték a tábortüzet projektort és a laptopokat, majd különböző találós kérdéseket kaptak, amiket aztán meg kellett válaszolniuk. Az MKB FinTechLab csapat és a mentorok tettek fel fogós kérdéseket is, kész szerencse, hogy a csapatok jól ismerik piacukat és alaposan felkészültek.

 

A Jövő Digitális Bankjához vezető út

Azért akadt olyan, amikre senki sem tudta a pontos választ. Például azt, hogy a digitálisan affluens társadalmi rétegbe tartozók vajon miképpen fogják majd menedzselni pénzügyeiket pár év múlva, mindenki csak megtippelni merte. De volt több is, ami komoly fejtörést okozott.

Mennyire játszanak meghatározó szerepet a vagyonmenedzsmentben a társadalmi és a környezeti hatások egy portfolió összeállításánál? (Blueopes)

 

Miként segítheti céljaink elérését egy mobil applikáció úgy, hogy közben win-win-win szituációt teremt a bank-kereskedő-felhasználó szerelmi háromszögében? (Nazca)

 

Hogyan lehet felkelteni a mai tizenévesek érdeklődését a nem túl szexi digitális pénzügyi termékek iránt? (Family Finances)

 

Miképpen lehet papírmentessé tenni az áruhitel igénylésének folyamatát úgy, hogy közben a kereskedő számára is értéket teremtünk? (Elevator Finance)

 

Milyen előnye származhat a bankoknak és a fintecheknek abból, ha megvalósul egy európai szintű fintech piactér? (Wyze)

 

Mik a digitális lábnyomelemzésben rejlő, fraud detektáláson túli lehetőségek a lakossági üzletág számára? (Seon)

 

A helyes válaszok segítettek megtalálni a BMC nevű kirakós játék egyes darabjait, hogy azok egymáshoz illesztésével a nap végére összeálljon a kép, melyik csapat esetében, hol is rejlik a keresett kincs! Az expedíció persze már komolyabb lesz némi sátortábornál, ezért az MKB FinTechLab most visszavonul, hogy megtervezhesse, milyen erőforrások, felszerelés és befektetés szükséges a jövő bankjába vezető útra.

 

Business Model Canvas, a stratégiai kincses térkép

Hogyan építsünk sikeres fintech startupot? Olyan ez, mint a mesében! A megfejtendő stratégia, vagyis a céges „kincses térkép” 9 darabból áll. Ezeket kell pontosan megrajzolni és összerakni ahhoz, hogy rátaláljunk a digitális pénzügyet rejtő ösvényre.

 

 

Alkoss Te is kincset érő fintech üzleti modellt! Segédleteket a Canvanizer vagy a Strategyzer oldalain találsz.