NATRIX: Innovatív híd a blokklánc és a szabályozói univerzum között

írta | 2020.10.09. | Blockchain, Fintech startupok, FinTechShow, Natrix, Összes hír

natrix-hibrid-blokklanc-platform

A klasszikus pénzügyi világ, az államigazgatás és a blokkláncok világa közötti szakadék hatalmas. A Natrix szakértői nem kisebb feladatra vállalkoztak a platform megalkotásával, mint hogy egyszerre szolgálják ki a két világ szereplőinek legfőbb igényeit: a jogbiztonságot, a technológiai biztonságot, a transzparenciát és a gyorsaságot.

A Natrix alkotói már több mint 2 éve fejlesztenek és üzemeltetnek blockchain alapú számlavezető rendszert egy észtországi pénzügyi szolgáltató égisze alatt. A banki szoftverfejlesztés és -tervezés területén szerzett évtizedes gyakorlat, és a több mint 1 éves, éles üzemeltetési tapasztalat után úgy döntöttek, hogy újradefiniálják a rendszert, és egy minden igényt kielégítő – még a szigorú pénzügyi szolgáltatói keretrendszerre is optimalizálható – platformot hoznak létre, amelyre szolgáltatásként egyebek mellett számlavezető rendszert is fejlesztettek.

SZABOLCSI-ANDRAS

NATRIX – BLOCKCHAIN PLATFORM SZABÁLYOZOTT PÉNZÜGYEKRE

SZABOLCSI ANDRÁS

NATRIX, CTO

FinTechShow 20/20 – Online is!
2020.10.13.

Felügyelt versus felügyelet nélküli világ – Egy hibrid megoldásé a jelen

Akik értenek az üzleti és pénzügyi rendszerekhez, nem feltétlenül rendelkeznek megfelelő tudással és tapasztalattal a blockchainek és a kriptográfiai rendszerek területén, és ez fordítva is igaz. A valódi áttöréshez azonban mindkét világot érteni kell.

Ehhez olyan sokoldalú fejlesztőcsapatra van szükség, amely nemcsak megálmodni, de létrehozni is képes egy olyan hibrid blokklánc platformot, mint amilyen a Natrix. Ahhoz azonban, hogy pontosan érzékelhessük a digitális vízisikló képességeit (a latin natrix tessellata kockás vízisiklót jelent, mely hazánkban is elterjedt, többek közt a Balatonnál), nézzük meg a két világ kihívásait és adottságait, amelyek között hidat alkot ez az innovatív platform!

A felügyelt világ – GDPR, banktitok és szabályozói megfelelés

A központilag szabályozott, általában valamilyen hatóság által felügyelt területeken jogbiztonságot adó megoldásokkal találkozhatunk. Modern gazdaságunk jogilag maximálisan szabályozott alapja nem más, mint a már mindenki által elfogadott pénzügyi világ, amely évszázadok alatt részleteiben kidolgozott és tökéletesített folyamatok, illetve ellenőrzések mentén működik.

Az itt végbemenő folyamatok többsége – hasonlóan az államigazgatáshoz, egészségügyhöz – jelenleg nem digitalizált eljárással, hanem humán megoldások beiktatásával zajlik. A rendszer mögül

hiányzik az a technológia, amely képes volna valódi védelmet biztosítani, ezért kizárólag jogi és szabályozói garanciákról beszélhetünk.

A folyamatok támogatására készített informatikai rendszerek térben és időben is külön-külön készülnek, integrációjuk ezáltal nem zökkenőmentes. A napjainkban használt rendszerek akár több száz kisebb rendszer együttes integrációjával keletkeznek, komplexek, ezért ki/leváltásuk nehéz feladat.

Ezeket a rendszereket ráadásul döntően a jogi garanciák biztosítására tervezték. A felügyelt világ szereplőinek – akármilyen szolgáltatást is nyújtsanak ügyfeleiknek – rendkívül komoly kötelezettségei vannak a rájuk bízott adatok kezelését illetően a külső, felügyelő szervek felé is. Mivel azonban a technológiai garanciák nem képezik a rendszerek részét, az adatok optimális kezelése nem 100%-ig biztosított, így a hiányzó részt szabályzatokkal, folyamatokkal pótolják.

A felügyelet nélküli világ – Szabadság és kockázat felsőfokon

A nyílt blokklánc alapú platformok egy 100%-ig decentralizált, kriptográfián és matematikai algoritmusokon alapuló világban működnek, ahol a bizalom minimális. Egyrészt a szükséges szoftver bárki által szabadon, anonim módon letölthető, futtatható, másrészt nincs pénzügyi felügyelet, amely korlátozhatná, hogy adott esetben illetéktelenek juthassanak hozzá fontos adatokhoz.

Az egyik legfőbb oka annak, hogy a blokklánc-technológia még nem terjedt el a szabályozott környezetben, az az, hogy szabályozási kérdésekben még sok kihívással találkozhatunk. Jelenleg nagyon kis számban állnak rendelkezésre olyan, blokkláncon alapuló, nagyvállalati rendszerek, amelyek – az adattitkosítástól kezdve a jogbiztonságig – minden fontos kritériumnak megfelelnének. Elegendő például egy privát kulcs kompromittálódására gondolni: ha ez elveszik, visszafordíthatatlanul oda az adatvagyon.

A blokkláncok eddig kizárólag technológiai oldalról közelítettek a bizalom felé. Ez a bizalom pedig kriptográfiai algoritmusokban és programkódokban öltött testet.

Az ügyfelek oldaláról nézve ez egyfelől pozitív, hiszen ők transzparensen láthatják, kezelhetik pénzügyeiket, másfelől viszont a jogbiztonság hiányzik az egyenletből.

A két világ előnyei egy helyen

A Natrix egy stabil híd, amelyen haladva a szervezetek biztonságosan, mégis a Satoshi-szellemiség jegyében állhatnak át egy valóban XXI. századi működésre.

Nagyon röviden:

  • egyrészről a platformon csak az a személy indíthat tranzakciót, aki az adott számlához tartozó privát kulccsal rendelkezik.
  • Másrészről a kiegészített RAFT konszenzus algoritmusnak köszönhetően a „RAFT Leader” mellett Validator node-ok is a rendszer részét képezik, melyek validálják, hogy egy kérés megfelelően került-e letárolásra vagy sem, azaz sok minden más mellett ellenőrzik a „RAFT Leader” munkáját.
  • Harmadrészről a blokkláncban lévő adatok titkosítottak, azonban az adatkonzisztencia, a publikus kulcsok, a Merkle proofok és a digitális aláírások hitelessége ellenőrizhető, akár teljesen publikus módon is, ha erre mutatkozik igény.

A technológiai garancia tehát adott, és az adatbiztonságról sem kell lemondani. A Natrix használata egyszerű és villámgyors: nem igényel speciális tudást. Az eddig ismert zárt, konzorciumi vagy nyílt rendszerek kötöttségei mostantól elkerülhetők.

A platform arra is alkalmas, hogy egyetlen rendszerben azonosított ügyfeleket más rendszerekből is hitelesített személyeknek ismerjenek el.

Az ügyfelek pedig pontosan láthatják, ki fér hozzá az adataikhoz, és adhatnak jogosultságokat is.

Például rendkívül sok időt és energiát spórolhatnak meg a felhasználók azzal, hogy a Natrixnak köszönhetően mindössze egyszer azonosítják magukat egy állami felügyelet alatt álló rendszerben, ettől kezdve pedig bármilyen cégnek (pl. webáruháznak) elküldhetik hitelesítő adataikat, anélkül, hogy az adott vállalkozás bármit megtudna róluk.

A Natrix egy olyan hibrid blokklánc platform, amely nem valahol a nyílt és a zárt blokkláncok között helyezkedik el, hanem adottságainak köszönhetően kiemelkedik a versenytársak közül. A módosíthatatlan adatrögzítés, a kriptográfiai alapú adathozzáférés és a működési szabályok integráltsága a garancia arra, hogy a szabályrendszert csak megfelelő jogosultság birtokában lehessen módosítani. Kizárólag úgy, hogy annak nyoma is maradjon.

A Natrix platformra épült pénzügyi rendszerben a számlák lezárolhatók, így a jogbiztonság megteremthető. Mivel a digitális kulcs lecsatolható, a tranzaktálás megakadályozható. Ezzel pedig biztosítható, hogy lopás esetén egy vagyonelemet véglegesen zárolhassanak a rendszerben, és megfelelő jogosultság esetén visszaszolgáltathassanak a jogos tulajdonosának.

A blokklánc-technológia áttörése elkezdődött: a Natrix ráépülő szolgáltatásaival bármely pénzügyi, vagy más, szabályozott tevékenység könnyedén végezhető.

Hogyan működhet egy blockchain platform regulált környezetben? Milyen előnyökkel jár, ha egy blockchain platform megfelel a szabályozói elvárásoknak? Milyen szabályozói kihívásokkal szembesül ma a fintech világ? Válaszok 2020.10.13-án a FinTechShow-n Szabolcsi Andrástól. Nézd meg online!

Támogatott tartalom.

Címlapfotó forrása: pexels.com

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

WORLDLINE FINANCIAL SERVICES

worldline financial services
Digital Payments for a trusted world

KIADVÁNY: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO fizetési kérelem
Elkészült a fizetési kérelem szolgáltatást bemutató kiadvány. A legfontosabb tudnivalók egy helyen.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!