Ma már a jó (alap) pénzügyi szolgáltatás része a jó ügyfélélmény (mint a fintech startupoknál), azaz három kattintással (érintéssel) illene eladni egy szolgáltatást. Ennél többet a húzogatós húsválasztó appon sem szeretnek szórakozni. Na, de ki és mi kellene ehhez? És hogy jön ide Sophie, de legfőképp Karcsi bácsi?

 

Karcsi bácsi kedves szembeszomszédunk, aki ismeretlen eredetű zajok és mozgások esetén azonnal kinyitja bejárati ajtajukon a kisablakot. Volt, hogy saját szerencsétlenségem okán hosszú percekbe telt előbányásznom a lakáskulcsom és megtalálni a megfelelő nyílásokat, és már nyílt is az ablak. De a harmadik emeletet nehezen megmászó, épp ezért gyanúsan lassan érkező anyósék sem kerülhették el az ablaknyitást. Ugyanakkor tudom azt is, bármikor bátran a zárban felejthetem a kulcsom (ahogyan volt is már rá példa), mert Karcsi bácsi ott van és figyel. A 110%-os ember a kis ablak mögött.

 

Sophie, a csevegő fintech

Pop András UI/UX designer az ügyfélélmény egyik hazai értőjeként érkezett az MKB FinTech Akadémiájára. A mesterséges intelligencia 3 csoportja (ANI, AGI, ASI) közül az ANI-nál, azaz a jelenre fókuszáló mesterséges intelligenciánál ragadtunk le. András itt bemutatta nekünk Sophie-t, a kedves hangú és kecses testű tanulmány appot. Sophie a pénzügyeinkben igyekszik segíteni bájos, ám lényegre törő csevegés útján. Ajánl, kérdez, javasol és utal.

Mert András szerint a banking legegyszerűbb formája a csetes forma lehet.

 

Karcsi bácsi, vagy Sophie?

Bár megkapta kritikának, máshogyan illatozik Sophie nekik (azaz az Y-generációnak) és máshogy pl. a Karcsi bácsiknak, vagy épp az X-generációnak. (És akkor még az Z-generációról nem is szóltunk.)  De abban egyetértettek, hogy

az egyre fiatalabbak nem tudnak mit kezdeni a bankokkal (és azok fizikai valójával), és nekik sophie-kra van szükségük.

Ami szép és jó és 2016, de talán éppen ezek miatt is érdemes karcsibácsisítani az appokat.

 

Miért karcsibácsisítsunk?

Egyrészt azért,

mert az átlag bankoló (és most tekintsünk el kortól és minden egyéb kategorizáló tulajdonságtól) sajnos (hogy miért sajnos, az meg egy másik regénytrilógia lehetne, aminek ez a hely és forma és szerző nem elegendő) nem rendelkezik olyan pénzügyi alaptudással, aminek köszönhetően jó és pontos kérdéseket tehetne fel a saját pénzügyeit illetően.

Másrészt pedig azért,

mert ahány ember, annyi kérdés, stílus, helyesírás, szándék és gondolat, amit egy Sophie nem biztos, hogy tud kezelni. Ellenben egy Karcsi bácsi résen van. Noha egyre közelebb kúsznak a gépek az intelligenciánkhoz, de pont Karcsi bácsinak lenni talán a legnagyobb feladat nemcsak a fintech cégeknek, hanem a mesterséges intelligencia teremtőinek is.

Márpedig aki jó élményt akar, annak minden kérdésre tudnia kell a választ és a sorok közt is tudni kell olvasni.

Talán ez lesz az a szint, amit nem lesz könnyű megugrani (akárcsak az önvezető autóknál, ahol szintén hasonló a probléma), de ha igen, az nagyon magasra emelheti majd az ügyfélélményt.

 

Állítólag 5 éven belül elérhetjük azt a 98-99%-os szintet, amikor már úgy tudunk robotokkal beszélgetni, hogy nem tudjuk, hogy robotokkal beszélgetünk. (Bár a Károly bácsi szintig még így is hiányozni fog egy 5-10%.)