Az Axa Bank a Transferwise-t ajánlja

A Transferwise az Angliában élő magyarok körében is ismert és kedvelt, bankfüggetlen pénzküldő szolgáltató. A szolgáltatás gyors, olcsó és könnyű azt használni. Magyarországon az Axa Bank volt az egyetlen bank, amely a deviza átutalásokhoz a Transferwise-t ajánlotta ügyfeleinek, hogy a legkedvezőbb feltételek mellett utalhassanak devizát külföldi bankszámlára. [A hazai Axa Bankot az OTP veszi meg – 2016.02.03-ai bejelentés alapján -, így kérdés, hogy az OTP is fogja-e ajánlani a Transferwise szolgáltatását.] Ma már a Transferwise-zal pénzt küldeni Angliából Magyarországra, vagy Magyarországról Angliába kevesebb, mint 4 óra és még mindig lényegesen olcsóbb, mint a bankok szolgáltatása.

 

Rentábilis-e a Transferwise üzleti modellje?

Az árbevétel egyelőre szerény: 13.8 millió $[kb. 4 milliárd Ft],
az eredmény: 16.7 millió $ veszteség[kb. 4.8 milliárd Ft],
a befektetett tőke eddig: 116.37 millió $ [kb. 34 milliárd Ft].

 

A “túltőkésített (?)” startup még a “pénzégető” fázisban van; többek között

  • ügyfélakvizíciós(agresszív bankriogató)kampányokat,
  • a nemzetközi expanziót és
  • a szolgáltatási díjak alacsony szinten tartását finanszírozzák.


A Transferwise nyereségességéről az alapítók a The Telegraph-nak 2015 végén az alábbi módon nyilatkoztak:

  • “Profitability is a lever that we can pull if we want to. We’re still optimistic about the future so think it makes sense to keep on investing to make sure we can solve our customers’ problems in the quickest way but over time we’re resolving to get closer and closer to profitability.
  • “There’s no fixed date for that. We can choose the speed at which we’re going. Today, we’re driving in fourth or fifth gear. If we change that to first gear, we can be profitable next month.
  • “It depends on how many different countries we go into. Similar to other fast-growing start-ups, we’re investing in people because people build the products that our customers use and we’re also investing in marketing.”

“Folyik a vér a Brexit miatt”? – Finextra

Nemcsak a Transferwise-nak, hanem tucatnyi angliai FinTech cégnek okoz fejtörést a Brexit. Ennek egyik oka az ún. passport képesség veszélybe kerülése; bizonytalanná vált az angliai pénzügyi felügyelettől (FCA) megszerzett pénzügyi engedély kiterjesztésének lehetősége az Európai Unió teljes területére. Hinrikus, a Transferwise másik társalapítója 2015 végén azt mondta, “ha Anglia kilép az EU-ból, akkor a Transferwise elhagyja Angliát.”

A Finextra szerint a Brexit után London helyett Luxemburg, Berlin, vagy Stockholm lehet Európa új FinTech központja. A Reuters szerint 10 angliai FinTech cégből 7 távozna Angliából a Brexit után.

2016.06.29-én, szerdán akár azt is megtudhatjuk Kristo Käärmanntól, hová helyezik át a székhelyüket Londonból, azaz melyik európai ország pénzügyi felügyeleti környezetét tartják a legkedvezőbbnek (London után).

 

FinTechGroup“Az új digitális pénzügyi világot építjük”