A Transferwise-on keresztül Magyarországról Angliába 448 forintért küldhetünk ki 300 eurot 4 órán belül; a magyar bankok ezt 10X ennyiért, kb. 5 ezer forintért teszik és 3-5 munkanap alatt*. Ezen a ponton (is) a bankok brutális vereséget szenvedtek el.

 

“Tudtad, hogy ha Németországból, vagy Angliából szeretnél pénzt hazaküldeni**, akkor a küldött pénz 1/5-e is “elveszhet”? – erre világított rá az elmúlt években a Világbank és az OXFAM is. (OXFAM: 17 szervezetből álló intézmény, amelynek célja a szegénység és a társadalmi igazságtalanság elleni harc.)

Mindkét szervezet tisztességtelennek ítélte a pénzküldő szolgáltatók és a bankok remittance, azaz nemzetközi pénzküldési szolgáltatásának díjstruktúráját, azok átláthatatlansága és a beágyazott, “rejtett” díjak miatt. Közép-Kelet-Európában ez különösen súlyos probléma, mivel ebből a régióból több millióan vállalnak munkát külföldön és küldik haza – drágán – fizetésüket.

A kint élő, vagy dolgozó magyarok – a Világbank tavalyi jelentése alapján – 4,4 milliárd dollárt küldtek Magyarországra 2014-ben. Ennek az összegnek a 40%-a Németországból, Angliából és Ausztriából érkezett, és a küldött pénzből legalább 400 millió dollár a bankoknál, vagy a hagyományos pénzküldő szolgáltatóknál marad.

Ezen a téren is a felhasználók frusztrációja és elégedetlensége vezetett innovációhoz, és gomba módra kezdtek szaporodni a külföldi pénzküldésre (remittance-ra) fókuszáló fintech cégek.

*forrás: Transferwise összehasonlítása és becslése alapján
** use case: készpénz befizetése a küldő oldalon és készpénz kifizetése a fogadó oldalon