Májusban érték el az 1 milliárdos bitcoin forgalmat; mire megszervezték a party-jukat már 1.5 milliárdnál jártak. Ők a digitális pénz, a bitcoin pénzváltói. 2 éve indultak és mára övék majdnem a teljes hazai bitcoin piac. A modern pénzváltó bitcoinban utazik; Debreczeni Barnabás, a Mr.Coin-t üzemeltető Shinrai CEO-ja, akivel most épp egy fotózáson beszélgettem.

MATEK: Ha 2 év = 1 milliárd, majd 3 hónap = 0.5 milliárd, akkor a Mr.Coin 2016 decemberében már a 2 milliárdos forgalmát (is) megünnepelheti

 

mrcoin-nyito

“Édesanyám kérdezte pár éve, hogyan vehetne Bitcoint. Mire elmagyaráztam Neki, rájöttem, hogy ez így nagyon bonyolult. Szóval, gondoltam, lehetne egyszerűbben is Bitcoinnal kereskedni.”

-mondta pár hónappal ezelőtt Barnabás, első találkozásunkkor az Ankerben, ahol egyébként Ők állították üzembe Magyarország első Bitcoin ATM-ét 2014 augusztusában.

 

Irány London

Barnabás a bátyjával nem sokat törpölt azon, hol jegyezzék be a cégüket. A választás Angliára esett, mivel az ottani felügyelet (FCA) sokkal rugalmasabb és engedélyezik az elektronikus ügyfél beazonosítást (e-KYC) is; azaz az ügyfelet lehet pl.: Skype-on keresztül (is) beazonosítani.

“Ugyanakkor az is igaz, hogy a crypto pénz még nem tartozik az FCA felügyelete alá; egyelőre tapasztalatot gyűjtenek arról, hogy ez micsoda, merre fejlődhet tovább. Szóval még nem tekintik veszélyforrásnak.”

-mondta Barnabás, miközben állt egy “szökőkútban” a fotózás alatt. 🙂

 

Mickey Mouse

Barnabásék úgy gondolják, a bitcoin kereskedés hamarosan az AML (pénzmosás elleni törvény) hatálya alá fog tartozni, de Ők erre már most felkészültek; az ügyfelek elektronikus beazonosítására olyan megoldást találtak ki, amely megakadályozza, hogy vki hamis identitással tudjon bitcoin-t vásárolni. Ez az általuk csak “Mickey Mouse“-nak hívott azonosítási procedúra, amikor az ügyfélnek az azonosítás folyamán úgy kell a kamerába néznie, hogy az egyik kezében a személyi igazolványa, a másikban pedig (egyidejűleg) egy papírlapra felírt instant kibocsátott kód van. Szóval, ez Micky Mouse, de Barnabás ezt jobban el tudja magyarázni. 🙂

Az evangelista, aki 2 tantárgyból is megbukott gimiben

Barnabás is azon startupperek közé tartozik, akikről nehéz megállapítani, mikor alszik. A Magyar BitCoin Egyesület elnökségi tagja, a Bitcoin Budapest közösség szervezője, CEO, és edukál tévében, konferencián és ahová hívják.

“Gimnáziumban megbuktam két tárgyból is, mert az irodalom és biológia tanuláshoz képest sokkal jobban lekötött egyetemi algebra és analízis könyvekből tanulni, hogy aztán gépi kódban valósidejű 3D motort írjak, amit aztán audiovizuális klippek gyártására használhatok.”

-mondta Barnabás egy másik interjúban.

 

Szerintem Barnabás olyan Steve Jobs alkat féle.