BankTechShow

Ki nyerhet a magyar bankfüggetlen kártyapartin?

Szerző: | 2016. 12. 11. | Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

Legózzuk össze!

5 éves kisfiam LEGO modelleket nézeget egy karácsonyi katalógusból. Persze nem egyszerű választani, mert leginkább mind kellene a sokszor darabjával is csillagászati árú építményekből. Próbálom meggyőzni, hogy legyen tekintettel a Mikulásra is, nehogy olyan adósságokba kényszerítse, hogy jövőre ajándék helyett már csak az üres zsákját hozza, és egy szál piros gatyában ő énekelje a Hull a pelyhest egy kis pénzért cserébe. Persze gyerek, nem éri be ennyivel;

  • Miért anya, ez mennyi pénzbe kerül?
  • Sokba, 16.900 forint.
  • Jajj anya, de nem úgy értem! Olyanból, ami nekem van, abból mennyi?

Vigyük a bankba? [vagy legyen FinTech?]

Előveszi a kis pénzecskéit, ami mint kiderül nem is olyan kicsi, úgy tűnik, jó árfolyamon váltható a cukiság faktor a nagyiknál meg a dédiknél. Nekem nagyjából ennyi összegyűlt zsebpénznél javasolták ők annó, hogy vigyük be a pénzt a bankba, mert ott kapok rá kamatot, és szépen gyarapodik majd.

Na, hát ha mást nem is, ezt a kört én most megspórolhatom.

De azt megbeszéljük, hogy sajnos a kis tárca tartalmából a kinézett autónak maximum a kerekeire futja, meg azt is, hogy a pénz nem darabra megy, hanem mindegyik érmének más az értéke.

Készpénzmentes gazdaság – Orwelli utópia?

De vajon mire Olivér egyedül megy majd a boltba bevásárolni, kell ezt neki még tudni? Vagy a készpénz megmarad a numizmatikusoknak, Olivér meg elég, ha magával viszi a bankkártyáját vagy a telefonját? Vagy ez még Orwelli utópia? Persze attól függ, honnan nézzük.

A Euromoney adatai szerint

a hazai kiskereskedelmi forgalomnak még a 80%-a készpénzalapú,

és csak a másik 20%-ot teszik ki a bankkártyás tranzakciók, annak ellenére, hogy a működő 200 ezer kiskereskedelmi egység közel felénél van már bankkártya-elfogadó terminál.

Persze mit tehetne az a minden ötödik magyar állampolgár, aki valamilyen okból távol marad a bankszektortól? Például vehetne bankfüggetlen prepaid kártyát! Magyar FinTech szolgáltatóktól.

Ezt pedig már itthon és forint alapon is megteheti, sőt, még választhat is két bankfüggetlen pénzügyi szolgáltató, a Festipay és a Budapay közül. Lássuk, mit ajánlanak és kinek!

 

Mit tudnak a Budapay és Festipay prepaid kártyák?

Az alaptermék mindkét esetben nagyjából ugyanaz, egy olyan plasztik, ami úgy is a miénk lehet, hogy ki sem lépünk az ajtón, és amiről pontosan annyit költhetünk csak, amennyit előzetesen rátöltöttünk.

Az igénylés néhány kattintás, nincs szükség folyószámlanyitásra, szerződés aláírására.

A feltöltés történhet betéti vagy hitelkártyáról, banki átutalással, másik prepaid kártyáról azonnal, de készpénzes befizetéssel is. A hozzájuk tartozó mobil alkalmazások regisztráció után kényelmes és gyors kártyamenedzsmentet tesznek lehetővé. Fizetni bármely MasterCard elfogadóhelyen tudunk világszerte, sőt, ha újra készpénzre van szükségünk, ATM-ből bármikor felvehetjük a kívánt összeget.

A Budapay-nél igényelhetünk társkártyákat is – ellátva velük az egész családot -, a Festipay termékpalettáján pedig szerepel az anonim kártya is. Utóbbit ugyan nem lehet top-up-olni és felső limitje 150 euró, de azonosítással teljes értékű kártyára upgradelhetjük.

 

Helyettesíteni vagy kiegészíteni?

Az átutalást nem számítva mondhatjuk, hogy

a prepaid kártyák az online felületekkel és az applikációkkal együtt már lehetnek a banki számlavezetés alternatívái.

De vannak olyan élethelyzetek, amikor nem helyettesítő, hanem kiegészítő termékké válnak a meghatározott összeggel előre feltöltött plasztikok.

 

Festipay – GetaPrepaid.hu

festipay magyar fintech

 

Hazai fronton innen indult a történet; a Festipay kártya eredeti célja az volt, hogy a nagyobb zenei fesztiválokat „készpénzmentesítse” a kiszolgálás kifehérítése és gyorsítása, valamint a felhasználók nagyobb biztonsága érdekében. 2016-ban a fesztiválkártyás fizetések száma a Szigeten megközelítette a 3 milliót,

a MasterCard kutatásai pedig alátámasztották, hogy számos más esetben is szívesen használnánk ezt a kártyatípust. Jól jön például annak, aki biztonságosan akar fizetni a virtuális térben, vagy a budapesti éjszakában.

 

  • De annak is, aki utazása során szeretne védekezni az árfolyamkockázat ellen, ezért előre feltöltené kártyáját a megfelelő devizával.
  • Ha valaki nem csak nyaral, de dolgozik is külföldön, akkor választhatja a prepaid kártyát a nehézkes helyi bankszámlanyitás helyett, és pénzét is kedvezőbb feltételekkel küldheti haza egy itthoni prepaid kártyára.
  • Az „eldobható” kártyát adhatjuk ajándékba, de akár gyerekünknek is, zsebpénz gyanánt.

 

 

Mennyibe kerülnek?

Túl szép, hogy igaz legyen? A gond nem az igazságtartalommal, inkább az árazással lehet. Kiszámoltam, mennyibe kerül a prepaid kártya egy évre, ha arra minden hónapban feltöltünk 40 ezer forintot, amit első esetben készpénzbefizetéssel, a második összehasonlításban pedig banki átutalással teszünk.

festipay budapay

 

Ehhez még jöhetnek járulékos költségek a használattól függően. A bankszámla kiváltásakor a felszámított költségek még versenyképesek lehetnek, de pont a

megcélzott Z generációnál hasalhat el a történet, ahol még a bankok is hajlandóak letolni a gatyát, és 0 forintért adni a számlavezetést.

 

Másodlagos használat?

Másodlagos bankkártyának és alkalmankénti használatra (pl. utazás, gyerek táboroztatás) ekkora összegű éves beruházást pedig valószínűleg kétszer is meggondolunk majd.

Az alkalmankénti használatú use case- eket az sem segíti, hogy mindkét szolgáltató még 500-600 forint inaktivitási díjat is felszámol, ha 90 napon túl tartjuk a fiókban a kártyánkat.

Ráadásul az újratölthető plasztik mindig névre szól, és csak 18 éves kor felett igényelhető, így Olivérnek még van 13 éve, hogy prepaid kártyán tudja gyűjtögetni a zsebpénzét. Addig marad a pénztárca, na meg az érmeszámolgatás.

A Festipay is bekerült a 25 legígéretesebb magyar fintech startup-ot bemutató HUNFINTECH25 kiadványba.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!