BankTechShow

Visszatáncol az Európai Bankhatóság?

Szerző: | 2016. 12. 13. | API bankolás, Összes hír, PSD2, Szabályozás

Az Európai Parlamentig jutott az erős ügyfél authentikációról szóló RTS tervezet kapcsán kialakult piaci vita.

A 3 leginkább kritikus kérdéskört az EBA képviselője a parlamenti beszédében is kiemelte:

  1. Egyszerű authentikáció maximális értékhatára
  2. Folyószámla hozzáférés (“direct access”)
  3. Kivételek a 2-faktoros authentikáció alól

 

1./ Mi az az értékhatár, ameddig nem kell alkalmazni az erős ügyfél azonosítást?

Az RTS alapján online fizetésnél maximálisan 10 Euró egyszeri, napon belül pedig 100 Euró értékhatár felett szükséges a 2-faktoros authentikáció alkalmazása, míg az érintésnélküli fizetésnél 50/150 euró az értékhatár.  A két értékhatár eltérése extra beruházásokat, bonyolultabb belső folyamatokat jelent a  piaci szereplőknél, ezért többen kérték az értékhatárok egységesítését.

Azt gondoljuk, hogy az EBA ezen a ponton hajlamos lesz változtatni, azaz egységesíti az online és az érintésnélküli fizikai helyszínen történő fizetés esetén alkalmazandó értékhatárt.

 

2./ API / interfész és “direct access”

Több piaci szereplő úgy értelmezte az RTS-t, hogy az AISP és PISP szolgáltatók a bankok netbankjához közvetlenül és a nap 24 órájában, folyamatosan hozzáférhetnek, így a screenscraping is megfelel.  A szabályozó szűrőjén ez várhatóan nem megy át:  a PSD2 a screenscraping eljárást  nem definiálja “direct access”-ként, ugyanakkor szabványos nyílt hozzáférésről beszél, mely szabványokat az EBA jogosult meghatározni.

Amellett is határozottan érvelt Andrea Enria, hogy a bankok jogosultak meghatározni azt az authentikációs metódust, amelyet a harmadik feles szolgáltatónak alkalmaznia kell a folyószámla hozzáféréshez. Egyéb, “közvetlen módszerekkel” nem jogosult a TPP hozzáférni az ügyfél banki folyószámlája adataihoz.

 

A szabályozói üzenet jelentősége elsősorban az, hogy a screenscraping nem lesz megengedett megoldás, az open API-n keresztül lehet csak a PSD2 alapján a számla adatokhoz hozzáférni.

Ezen a ponton nem várunk változást, nem is nagyon lehetséges, az irányelv determinálja.

 

3./ A 2-faktoros – erős –  azonosítás alóli kivételek és az RBA, azaz Risk-Based Analysis alkalmazása

Az EBA egyértelmű álláspontja, hogy a PSD2 97 (1) cikkelye kimondta, a 2-faktoros azonosítás általános alkalmazását online, elektronikus fizetéseknél, az RTS ettől el nem térhet. Azaz, véleményük szerint az RBA technika és módszer alkalmazása az authentikációs folyamat egyszerűsítésére nem e szabályozás tárgya. Az RBA a Bankhatóság szerint az ügyfélauthentikáció kiegészítő, rásegítő eszköze.

Ha ebben a kérdésben nem változtat az álláspontján az EBA, az az online áruházaknak jelentős veszteséget jelent, illetve a fogyasztók is károsodnak az e-kereskedelemben már egyre inkább terjedő innovatív fizetési módok megnehezedése miatt.

 

A VISA pl. a UK viszonylatában akár 50 %-os visszafordulási arányt is jósol, amennyiben a szabályozás a jelenleg tervezett marad.

Az EBA a parlamenti meghallgatáson bejelentette, hogy várhatóan egy hónapot csúszik – 2017 februárjára – az RTS beadása a Bizottsághoz.

A piaccal a következő kommunikáció a mintegy 260 érintett kérdés áttekintő táblájának  illetve a kérdésekre adandó EBA álláspont (az észrevételek több mint 2000 oldal terjedelemben az EBA honlapján olvashatóak)  publikálása lesz.

Ekkor fogjuk látni, hogy a piaci érvelésekhez hogyan áll a szabályozó.

A Bizottságnak az RTS megfelelés vizsgálatára 3 hónap áll rendelkezésére, azaz valamikor május körül lehet elfogadott RTS.

 

A nagy kérdés: mit nyer vagy veszít a piac és a fogyasztó azzal, ha az EBA nem változtat álláspontján?

 

Egyelőre úgy tűnik, időt nyertek a szereplők arra, hogy a szabályozót meggyőzzék, illetve, hogy ha a 2-faktoros azonosításnál nem nyernek, megtalálják, hogy hol lehet még a piaci / fogyasztói érdekeket érvényesíteni.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!