BankTechShow

Mennyibe kerül az azonnali fizetés az ügyfélnek?

Szerző: | 2020. 03. 04. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Összes hír

Március első hétfőjén elindult az azonnali fizetés Magyarországon, aminek köszönhetően átutalásaink 5 másodpercen belül megérkeznek. A start összességében jól sikerült, de voltak netbankok, amelyek átmenetileg nem működtek/működnek (a mai napon is), netbanki funkciók kerültek felfüggesztésre (pl. betét feloldása, értékpapír funkciók stb.), vagy a számlatörténetben nem jelentek meg a tranzakciók. Az ország még csak most ismerkedik az azonnali fizetés lehetőségeivel és egyre több kérdés merül fel az első tapasztalatok után, amikre a (központi) kommunikációban (még) nincsenek válaszok. Gyerekbetegségek még vannak, de szakértők szerint 2 héten belül minden a helyére kerül.

Először is fontos kiemelnünk, hogy az elmúlt 1-3 évben nagyon sok szakember dolgozott azon, hogy az azonnali fizetési rendszer elindulhasson Magyarországon. Itt nem csak arról volt szó, hogy a bankok közötti régi „közművet” lecserélik egy modern megoldásra. A belső banki működési folyamatokat, logikákat is újra kellett gondolni, régi rendszereket lecserélni, vagy azokat hozzáilleszteni a bankközi elszámolásokért felelős új infrastruktúrához (azonnali fizetési rendszerhez).

Összességében egy összetett, nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is nagyon jelentős infrastruktúra fejlesztés zajlott le a magyar bankszektorban. A rendszerhez az összes (fizetési számlát vezető) pénzforgalmi szolgáltatónak kötelező volt csatlakoznia, ami a világon is egyedülálló projektnek számít.

Kérdések és válaszok

Mennyibe kerül az azonnali átutalás? Melyik banknál, hogyan lehet rögzíteni a másodlagos számlaazonosítókat? Mi az a kötegelt átutalás? Mikor nem megy el az átutalás 5 másodpercen belül? Vissza tudnak élni a másodlagos számlaazonosítóinkkal? A bankon belüli fizetési számlák közötti átvezetésekre is vonatkozik az 5 másodperc? 

– Pár kérdés azok közül, amik a FinTechZone.hu-hoz érkeztek az elmúlt 48 órában. Keressük a válaszokat a fenti kérdésekre a szakértőkkel, illetékesekkel közösen és frissítjük a postot, ahogy újabb válaszokat kapunk, információkhoz jutunk.

Első körben azt vizsgáltuk meg, mennyibe kerül az azonnali fizetés a felhasználónak. A következő napokban a többi kérdést is górcső alá vesszük, ahogy az illetékesektől megkaptuk a válaszokat, vagy megtaláltuk azokat. Ha kérdéseitek merülnek fel, akkor írjatok nekünk bátran a Facebookon, vagy a hello@fintechzone.hu e-mail címre.

1. Mennyibe kerül a felhasználónak az azonnali átutalás?

Számlacsomag függő, ezért az azonnali átutalásnak, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásoknak, mint például a másodlagos számlaazonosító rögzítésének, kezelésének, a fizetési kérelem küldésének díja lehet.

A díjakat az aktuális kondíciós listákban találhatják meg a felhasználók. Az átutalások összességében nem lehetnek drágábbak március 2-át követően, mint azt megelőzően és extra díjak felszámítására sem kerülhet sor az azonnali átutalás esetén – legalábbis az MNB-nek ez volt az elvárása a bankok felé.

Ugyanakkor a tesztelés során mi is észrevettük, hogy

„drága” mulatság is lehet az azonnali fizetés.

Az 1000 forintos átutalásunkért az MKB Bank 96 forintot számolt felGIRO átutalási jutaléka” címen. Ez a 9,6%-os költség az MKB Banknál, ami a mikrofizetések esetén nem fogja segíteni az azonnali fizetési szolgáltatások terjedését.

A Facebookon az egyik olvasónk jelezte, hogy 1700 forint átutalásáért 170 forintot fizetett az OTP Banknál. Az OTP Bankot mi is teszteltük, de a mi számlacsomagunk kedvezőbb volt, mivel 1000 forint átutalásárért csupán 2 forintot számolt fel a bank. Az Erste Banknál pedig olyan számlacsomagunk volt, hogy ott nem számítottak fel külön díjat az átutalásért.

Az egyik Facebook csoportban kiszámolták azt is, ha a felhasználónak úgynevezett „Alapszámla” csomagja van, akkor az egyes bankoknál mennyibe kerülne a 440 forintos cappuccino kifizetése a kávézóban azonnali fizetéssel. Ha már átléptük az Alapszámla csomag ingyenes darabszámát/összeget (4 db elektronikus utalás / 100.000 forint), akkor 70 és 230 forint körüli díjat is felszámíthatnak a bankok.

Alapszámla

„2016. október 15-től Magyarországon is köteles valamennyi bank a kínálatában szerepeltetni az úgynevezett alapszámla konstrukciót.

A havi díjért cserébe a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalást bonyolíthat le. Az összes utalás összege nem lehet több mint 100 000 Ft.

Az ezen felül lebonyolított fizetési műveletek (például utalások) száma – a napi biztonsági limitet kivéve – sem korlátozható, azonban azok díját a bankok a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg. Szintén előírás, hogy a pénzügyi szolgáltató nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban való készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem.”

Forrás: MNB.hu

Véleményünk szerint az Alapszámlát nem az azonnali fizetéshez találták ki, ezért annak használatát QR-kódos fizetésekre nem feltétlenül javasoljuk. Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a bankunk felszámít-e minimum díjat az átutalások során, hogy a mikrofizetések esetén ne érjen meglepetés minket.

A 440 forintos képzeletbeli cappuccino kifizetése azonnali fizetéssel nekünk az alábbi díjakba kerültek volna a saját számlacsomagjaink esetén:

  • MKB Bank (Digit@LL számlacsomag esetén): 96 forint (két átutalás után).
  • OTP Bank (korábban Net számlacsomag): 1 forint.
  • Erste Bank (korábban On-line Bankszámla): 0 forint.

A bankkártyás fizetés után a vásárlóknak – jelenleg – nem kell külön díjat fizetniük, ott a kereskedők fizetnek a bankoknak, kártyatársaságoknak, fizetési szolgáltatóknak (ún. IC++ kártyaelfogadói díjat).

Az azonnali fizetés során a vásárló fizeti meg a tranzakció díját (a számlacsomag függvényében), a kereskedő számára pedig ingyenes (az átutalás fogadása).

Összességében

  • Az azonnali átutalásnak díja lehet, ami bankonként változik, de nem kerülhet többe, mint amennyit eddig is fizettünk az átutalások után. Maximum eddig nem voltunk tisztában azzal, hogy mennyit is fizetünk átutalásonként.
  • Igaz, a 20 ezer forint alatti átutalásokat már nem terheli tranzakciós illeték, mégis lehet külön díja az alacsony összegű átutalásoknak (is).
  • Míg a bankkártyás vásárlások, fizetések ingyenesek, az azonnali átutalás már nem feltétlenül az és ez okozhat problémát a felhasználóknak.
  • Az MNB „hatósági árat” nem határozott meg az azonnali átutaláshoz, így

a bankok és a piaci verseny dönti majd el, hogyan alakulnak az azonnali fizetéshez kapcsolódó szolgáltatások díjai.

A másodlagos számlaazonosító rögzítésével/kezelésével kapcsolatos költségekkel is hamarosan jelentkezünk.

Címlapfotó: pxfuel.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!