SimpleTrends
SimpleTrends

Aki itt van nyugodjon meg, mindenkinek jut vacsora!

Szerző: | 2016. 11. 01. | Fintech kitekintő, Összes hír

FinTechShow-7.0

Csütörtök este 6 óra, Eötvös József Gimnázium díszterme. Nem osztogatnak ingyen semmit, nincs celebsimogatás, ilyenkor már a munkából sem lehet lógni, mégis ki lehetne tenni az ajtóra a „megtelt” táblát. Minden szék foglalt, a kevésbé szerencséseknek már csak állóhely jut. Honnan ez a sok ember, és mit akar itt ma megtudni?

 

FinTechek a kapuknál

„Alig egy éve még nem értették miről beszélek, sőt, bankellenesnek nyilvánítottak.”

– hangzik Lemák Gábor személyes vallomása végignézve a sorokon. Nem így Hetényi Márk, Bánfi Zoltán és Pereczes János, akik hittek abban, hogy az egyetlen nyerő banki stratégia az open innovation és a nyitás a FinTech cégek felé.

Márk lelkesen beszél az MKB által meghirdetett FinTech Versenyről és FinTech Inkubátor Programról, ahol nem kevesebb a cél, mint az ötletgazdákkal együttműködve, exportképes FinTech termékek megalkotása. A wow-faktor nálam akkor tetőzik, amikor kiderül, hogy a bankban hamarosan révbe ér a core rendszer csere, lesz digitális aláírás, és iPad a fiókokban. Ezek a srácok tényleg komolyan gondolják!

Ahogy Márk és Gábor beszélnek, bennem is lassan összeáll a FinTech sztori – legalábbis máig belátható – életciklus görbéje bankos szemszögből. Kezdetben hárítás és hitetlenkedés, aztán a veszély felismerésével egyidejűleg megijedés, pozícióféltés, majd megoldáskeresés és stratégiaválasztás. Állítják, ma már minden bankvezér ezzel a gondolattal kel és fekszik. Aki pedig a kettő között még nem tud nyugodtan aludni, annak jobb lesz sietni, mert 20 év várakozás után az események Európában is felpörögtek. A PSD2 értelmében 2018-ban minden banknak meg kell nyitni a folyószámlavezető rendszerét a FinTech cégek előtt.

 

A FinTech vajon mi?

Gábor szerint ezt pontosan senki sem tudja. De aztán kiderül: a FinTech a bankok YouTube-ja, Skype-ja, Facebookja, akik jöttek, láttak, és ráülve más, addig nem jól használt technológiájára – győztek. Transferwise, Venmo, Loot, Earnest, Holvi, Robinhood, Revolut – az alapítók szemtelenül fiatalok, és mind ugyanazt akarták, újszerű megoldást egy hétköznapi problémára. És a szomorú tény, hogy Magyarországon egy sem valósulhatott volna meg közülük. De kiskapu mindig van: kinek kell a magyar licenc, mikor az máshol is megszerezhető!?

 

Puzsér, a kerítő és Guszti, a májkrémfüggő

Kiderül, hogy a befektetéskezelési forradalmat indító Blueopes valójában Puzsér Robinak köszönhető, és hogy Madar Norbi Guszti cicája a legtöbb paraméterében megfelel az átlag magyar ügyfélnek. De Guszti biztosan nem része a FinTech cégek fő célcsoportjának, ahol a legfontosabb, hogy emberünknek legyen szabadon felhasználható pénzecskéje, amit el is mer költeni a digitális térben – a potenciál ez alapján nagyjából 2,6 millió fő. Magyarországon kicsi és lejtős pályán focizunk, na de megintcsak: ki beszélt itt pusztán hazai piacról?

 

FinTech vs és Bank 

Az este során lassan mindenkinek egyértelművé válik: senki nem fogja elenni a másik elől a vacsorát. Inkább egy érdekes szimbiózis körvonalazódik, ahol a FinTech érti és tudja mi kell az Y és a Z generációnak, hozza az ötletet, de a piacot költséghatékony módon már a bankon keresztül éri el, ami megoldja számára a bizalom és a szabályozói környezetnek való megfelelés kérdéseit is. Az előadások végén pedig mintegy rituálisan is megerősítve ezt a gondolatot, a finom szendvicsekből együtt falatozott bankos, start-up, leendő fintech, és tényleg mindenki jóllakott!

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!