PayTechShow 4.0

API: a digitális transzformáció leghatékonyabb(?) útja

Szerző: | 2016. 10. 31. | API bankolás, Összes hír, Szabályozás

PayTechShow 4.0

Az API a bankok számára a leggyorsabb út (lehet) a digitális transzformációhoz. Lehetőségeket nyújt új fogyasztói szegmensek elérésére, valamint a szabályozói megfelelés költséghatékony biztosítására. 

 

Az API alapú architektúra – az innovatív fejlesztések, a termékportfólió rugalmas menedzselésének eszközeként – a FinTech cégekkel és fejlesztői közösségekkel kialakítható partnerségek melegágya.

Az API gazdaság fejlődésének alapjait a tech cégek, globális üzletláncok monetizálható nyílt adatokért folyó harca teremtette meg. Egyes kormányok – mint pl.: az Egyesült Királyság kormányzati szinten is elkötelezte magát a nyílt banki adatok kereteinek megteremtése mellett (Open Data Intitiative).

A bankszektorban az API gazdaság, API architektúra legelkötelezettebbjei a BBVA, a Citibank, a Fidor, a Capital One és a World Bank. Működik publikusan elérhető API könyvtár is, ahol 1.000 feletti a publikus banki és pénzügyi API-k száma.

 

API modellek “leegyszerűsítve”

1./ A bank az API-t használhatja – a meglévő ügyfeleinek, vagy szerződött feleknek – információk, (egyedi, anonimizált, vagy aggregált) adatok átadására.

Ebben a modellben a harmadik fél jellemzően a lekérések száma alapján fizet(het).

 

2./ Az API támogat(hat)ja az új ügyfelek megszerzését; marketing, presales csatornaként is funkcionálhat. Ár-, termék összehasonlítás szolgáltatáshoz újszerű eszköz lehet.

A PAD (Az Európai Parlament és a Tanács 2014/92/EU irányelve a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról) irányelv elvárása, hogy az EU szintjén a legjellemzőbb banki folyószámla termékek egy meghatározott köre publikusan, ingyenesen összehasonlítható és bárki számára elérhető legyen. Az irányelv hatására várhatóan még több árösszehasonló szolgáltatás lesz elérhető a piacon.

Ezen a területen – a biztosításhoz hasonlóan – olyan revenue modell alakulhat ki, amelyben a harmadik feles szolgáltató a “lead”-ek alapján jut bevételhez.

 

3./ Az API-k alkalmazása a banküzem egyszerűsítését, hatékonyságának növelését szolgálhatja.

Jelentős költséghatékonyság mellett gyorsabb onboarding-ot eredményez az API-ra írt app-ok alkalmazása. Több FinTech cég vagy BaaS, BaaP modellben is működő digitális bank portfóliójából lehet már válogatni: pl. FidorOpenBankProject, vagy az OpenPayment Ecosystem.

Többféle üzleti modellt láthatunk kezdve a felhasználószámon alapuló tisztán “előfizetéses” modelltől a freemium modelleken át a tranzakció alapú fizetésig. Láthatunk már kifejezetten a banki, pénzügyi API-kra fókuszáló marketplace-t is.

 

4./ Az API-k alkalmazása segíti, gyorsítja az innováció befogadását,

s ezen keresztül nem csupán a termékportfólió bővítését, hanem niche vásárlói szegmensek elérését is. Innovációs versenyek eredményeinek integrálása, fejlesztői partnerségek kialakítása válik gyorsabbá a szabványos API-k használata révén.

 

Úgy véljük, hogy az API, az API alapú üzletfejlesztés szemléletmód váltást jelent, mely végigcsorog a szervezeten, a szervezeti kultúrán, az együttműködési rendszereken.

Az átállás nyilvánvalóan nem megy egyik napról a másikra, és bőven tartalmaz kihívásokat, de összességében pozitív a hatása a fogyasztói és partnerségi kapcsolatokra, a banki működésre, a szolgáltatások fejlesztésére és – középtávon – a jövedelmezőségre.

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!