BankTechShow

10 nemzetközi gondolat az elektronikus fizetések jövőjéről. Jön a „láthatatlan” fizetés

Szerző: | 2019. 10. 24. | Digitális pénzügyek, Összes hír

A minap számos nemzetközi előadó osztotta meg várakozásait az elektronikus fizetések jövőjével kapcsolatban az első alkalommal megrendezett PayTechShow-n. A legtöbben kihangsúlyozták, a jövő fizetési megoldásai „láthatatlanok” lesznek. Az alábbiakban kiemeltük azt a 10 gondolatot, amelyek a nagyközönség számára is hasznosak lehetnek.

Gondolatok, üzenetek és várakozások Paul Walvik-Joynt (Dánia), a Nets alelnökétől, Anna Maj (Lengyelország), a PwC fintech vezetőjétől, Meirav Harel (Izrael), a BDO stratégiai innovációs technológiák igazgatójától és Kai Yamaguchi-Fasting (Ausztria), a Blue Code International üzletfejlesztési vezetőjétől.

10 gondolat a PayTechShow nemzetközi előadóitól

  • Az 1990 után született, 30 év alatti generáció („GenTech”) már képernyővel a kezében nőtt fel, akik teljesen másképp gondolkodnak a mindennapi pénzügyekről, az elektronikus fizetésekről, mint ahogy mi. – Idézte Anna Maj „Mivel fizet a felhasználó holnap?” című előadásában Dan Schulmant, a PayPal vezérigazgatóját.
  • Az elektronikus fizetési megoldások fejlődésében meghatározó szerepet játszanak majd az új interfészek. Minden internethez csatlakozó eszköz– legyen az akár elektromos autó, kamera, mikrofon – fizetés kezdeményezésére alkalmassá válik. Ezzel párhuzamosan egyre több biológiai jellemzőnk (pl. az arcunk, a hangunk, az ujjlenyomatunk stb.) játszik majd szerepet a tranzakciók jóváhagyásában, hogy ezáltal a fizetések még kényelmesebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá válhassanak. A kulcsszó minden esetben az ügyfélélmény lesz; az online és a fizikai fizetési megoldások összeolvadnak (Brick & Click), a fizetés „láthatatlan” lesz a digitális ügyfélutakon és minden élethelyzetbe beágyazhatóvá válik az IoT-nak köszönhetően. (Anna Maj)
  • A jövőben az elektronikus fizetésekbe számos kiegészítő szolgáltatás is „beágyazódik”, amelyek a kereskedők és a végfelhasználók számára is új ügyfélményt nyújtanak majd, mint például ahogy azt a Klarna nyújtja a webshopoknak és a vásárlóknak a „fizess később” („Pay later”) kiegészítő szolgáltatása keretében. (Anna Maj)

Fotón: Anna Maj, PwC, FinTech vezető

  • A következő 3 évben, 2022-ig világszinten az értékesítési ponton történő fizetési tranzakciók esetén a mobilfizetés aránya drasztikusan fog nőni – elsősorban a készpénz rovására. A 2018-as 15%-ról 2022-re közel 30%-ra nőhet a mobilfizetés aránya az összes fizetési eszközhöz (készpénz, bankkártya, hitelkártya) képest – mutatta be Kai Yamaguchi-Fasting, a „QR-kód versus érintéses fizetés. Így készül Európa a QR-kód alapú mobilfizetésre” című előadásában.
  • A jövő mobilfizetési megoldásai közül azok lesznek sikeresek, amelyeket minden élethelyzetben lehet majd használni fizetésre, pl.: fizetni a fizikai értékesítési ponton, webshopokban, app-on belül, italautomatáknál (vending machine), pénz küldésére stb. A fizetési megoldások a jövőben értéknövelt kereskedői és lakossági kiegészítő szolgáltatások nélkül már nem lesznek sikeresek. (Kai Yamaguchi-Fasting)

Fotón: Kai Yamaguchi-Fasting, Blue Code International, üzletfejlesztési vezető

  • Nincs általános minta arra, mitől lesz az azonnali fizetés sikeres; országonként, kultúránkét más-más tényező határozta meg a sikerességet (vagy a sikertelenséget) – emelte ki Paul Walvik-Joynt a „Nemzetközi azonnali fizetési tapasztalatok” című előadásában.
  • Az azonnali fizetés, a nyílt bankolás (open banking), a módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) eredményeként születőben van a valós idejű gazdaság, amelyben azok lesznek sikeresek, akik képesek üzleti modelljeiket, folyamataikat rászabni az új gazdasági környezetre. (Paul Walvik-Joynt)
  • A jövő a „conversational(chat és beszéd alapú) fizetési megoldásoké és az „invisible(láthatatlan)fizetési folyamatoké. A jövőben a fizetés csupán a szolgáltatási folyamatok egyetlen (és láthatatlan) eleme lesz – hangzott el Paul Walvik-Joynt, Anna Maj és Kai Yamaguchi-Fasting előadásában is.

Fotón: Paul Walvik-Joynt, Nets, alelnök

  • A jövőben az ADAT lehet a fizetési eszköz. Az adat önmagában is érték, de nagy kérdés, hogy mennyit ér az adat, illetve ki(k) rendelkeznek majd az adataink felett. – mutatta be Meirav Harel a „Mi lesz a pénz jövője?” című előadásában.
  • A Libra és a digitális pénz jövőjével kapcsolatban három szcenárióra számíthatunk: (1) kidurran, mint a Tulipánláz, (2) a kormányok beleállnak a digitális pénz teremtésébe, szabályozásába és a jegybankok saját digitális pénzt bocsátanak ki, (3) a felhasználók saját maguk állítanak majd elő digitális pénzt. (Meirav Harel)

+1 Meirav Hareltől:

A „harc” valójában arról szól: kié a felhasználó adata, kinek nagyobb az ügyfélelérése és ki fogja a felhasználónak a fizető eszközt adni.

Fotón: Meirav Harel, BDO, Stratégiai Innovációs Technológiák, igazgató

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!