2019.10.25.

Merre tovább, Libra? – 5. rész

Szerző:

„Ez nem a vég, még csak nem is a vég kezdete, de lehet, hogy a kezdet vége…” – juthat eszünkbe a klasszikus idézet Churchill-től a Facebook Libra projektjének legújabb hírei kapcsán, amelyek Mark Zuckerberg október 23-i kongresszusi meghallgatásához kapcsolódnak. Az esélyeket és a lehetséges forgatókönyveket a múlt heti PayTechShow-n is érintettük, most tovább vizsgáljuk a szcenáriók alakulását.

Eseményajánló: Blockchain Startup Nap és Startup Pitch Night 2019. október 30-án.

A három lehetséges forgatókönyv

Mark Zuckerberg a meghallgatáson ismét hitet tett a fejlesztés szükségessége mellett, és egyúttal elismerte, hogy „vállalata múltbeli adatkezelési botrányai miatt, valószínű sokak számára nem a Facebook a legideálisabb hordozója egy ilyen stratégiai innovációnak”.

Kijátszotta az amerikai nemzeti kártyát, kifejezetten a politikai döntéshozókat célozva: „A Libra mögött elsősorban az amerikai dollár áll majd, és hiszek benne, hogy ez tovább fogja erősíteni az Amerikai Egyesült Államok globális pénzügyi vezető szerepét és demokratikus értékeink globális képviseletét a világon.

Ha Amerika nem képes az innovációra, ezen pénzügyi vezető szerep nem garantált.”

(Forrás: WSJ, 2019.okt.23.)

Ezzel együtt azonban igyekezett relativizálni a Facebook szerepét és viszonyát a Libra Szövetséghez, belengetve a kilépés elméleti lehetőségét is, ha az amerikai törvényi jóváhagyás nem születik meg.

A meghallgatás fontos lépése volt az egyre hosszabban húzódó engedélyezési procedúrának és természetében nem is jelenthet(ett) azonnali jóváhagyást, de elutasítást sem. Az viszont tisztán érződik, hogy „zavar van az Erőben” a Libra körül. A kriptopénzek piacai áreséssel reagáltak a nyilvános meghallgatásról kikerülő hírekre, miközben a szenátorok az amerikai sajtó szóhasználatában: órákon keresztül „grill”-ezték a Facebook vezetőjét.

Az október 15-i PayTechShow vendégeként az izraeli Meirav Harel, blockchain szakértő (Bancor, Zug) prezentációjában gyakorlatilag három forgatókönyvet vázolt fel a Facebook Libra projektje kapcsán:

  1. A „Tulip Fever” szcenárió: a fellángolás utáni kijózanodás, a Libra projekt bukásának forgatókönyve.
  2. A „Big Brother” szcenárió: a digitális világpénz / digitális kriptodeviza (meghatározóan a stable coin) projektek szigorú politikai, szabályozói kontroll alá helyezése; akár állami, nemzetközi szervezeti monopóliummá tétele, ebben az olvasatban a Libra projekt részben állami einstandolása.
  3. A „Power to People” forgatókönyv, amikor is piaci mechanizmusok keretében, átfogó törvényi szabályozás mellett, a digitális fizetőeszköz fejlesztések, a különféle tokenizáció -mind magáncégek kezdeményezésében, mind állami fejlesztések eredményeképpen- terjednek el. Itt persze érdemes lényegi különbségtétellel élni az egyes kriptopénzek sajátosságai szerint (stable coin-ok, a conventional és privacy coin-ok, a smart contract, ill. information network és settlement network alapú kriptoeszközök stb.).

Fotón: Meirav Harel, a BDO, Stratégiai Innovációs Technológiák, igazgató

A Tulip Fever szcenárió

Ahogy nevében az egykori hollandiai tulipánhagyma befektetési lázra utal, ezen forgatókönyvben a teljes kudarc képe sejlik fel. Megvan az esélye ennek, de összességében a Facebook távolító kommunikációja inkább taktikai lépésnek tekinthető.

Abban sem kételkedhetünk, hogy a vállalatóriás a rendelkezésére álló erőforrásokat, mind fejlesztési, technológiai, compliance, mind jogi, politikai lobbytevékenység vonatkozásában be fogja vetni a projekt sikere érdekében és akár

lényegi, konstrukciós változtatásokba is belemegy.

A Big Brother szcenárió

Épp ezért erősödhet fel a második forgatókönyv esélye, amikor is a digitális nemzeti valuta, illetve világpénz koncepció állami, vagy nemzetközi szervezetek monopóliumaként jelenik meg (ld. az International Monetary Fund speciális tartalékeszköze, az SDR).

Bár a Libra döntéshozó testülete kimondottan nem folytat monetáris politikát, a működés tervezett struktúrájából adódóan a Libra mögött kiépülő hatalmas, akár többezer milliárd dolláros devizatartalék menedzselése egyből globális pénz – és tőkepiaci tényezővé teszi a Szövetséget, nagyon erős alkupozíciót teremtve számára pl. a bevont devizák kormányaival/központi bankjaival szemben.

Érdemes egy pillantást vetni az ismertebb kriptopénzek piaci kapitalizációjára; összességében a világkereskedelem kevesebb mint 1%-át kitevő volument látunk 2019 júliusában, a Libra bejelentésekor.  A Facebook Libra megvalósulása esetén azonban még a legóvatosabb becslések is messze a politikai döntéshozók ingerszintjét meghaladó üzleti volumenekről és forgalomról szólnak,

a projekt realizálásának így feltétele lehet az állami szerepvállalás és kontroll feltételként szabása.

Forrás: coinmarketcap.com, 2019. július

Ha már Big Brother szcenárió, a kérdés erős geopolitikai vonzatairól is ejthetünk pár szót, nem véletlenül utalt Mark Zuckerberg maga is Kína digitális jüan projektjének előrehaladottságára a meghallgatás során. A Big Brother forgatókönyv kimaxolásával pedig könnyen eljuthatunk egy tech alapú, a totális állami kontrollt megvalósító orwelliánus forgatókönyvig is, ami jelenleg leginkább ugyancsak Kínában lehet esélyes (Social Credit Score).

Némi szarkazmussal ugyan az is hozzátehető, hogy a Facebook jelenlegi kommunikációja ugyanezt csomagolja, és az általuk is sokat hangoztatott demokratikus értékek pontosan a szükséges „fékek és egyensúlyok rendszerét” kell hogy biztosítsák a személyes adatok védelmében is.

Ráadásul az Amerikai Egyesült Államok jövőre elnökválasztásra készül, a Facebook ennek kapcsán is folyamatos politikai figyelem és nyomás alatt fog állni, így Mark Zuckerberg-nek óvatosan kell manőverezni valamennyi nyitott fronton.

A „Power to People” forgatókönyv

A kriptodevizáknál maradva a valóságban egy rendkívül diffúz kripto piactér van kialakulóban, ahol a szabályozók és a kormányok is versenyt futnak a technológiai fejlődéssel és diszrupcióval. Nagy valószínűséggel ezen kripto piactérben magánvállalati és állami szereplők sokasága, akár közös konzorciumai fognak fellépni saját fejlesztéseikkel és a jelenlegi globális erőfeszítések, ajánlások eredményt fognak hozni a szabályozásban is.

Még a kriptoforradalom eredeti szabadságeszménye (és az anonimitás) is tovább élhet az internet egyes zugaiban a decentralizált hálózatokon, de

mainstream megoldássá a kontrollált, centralizált blokklánc alapon futó megoldások válhatnak.

A Facebook Libra a gyakorlatban pontosan ezt a generális szabályozási utat tapossa ki és erre kinek másnak lenne esélye.

A meccs még nincs lejátszva, mert túl nagy a tét.

Címkék: