BankTechShow

Merre tovább, Libra? – 5. rész

Szerző: | 2019. 10. 25. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

„Ez nem a vég, még csak nem is a vég kezdete, de lehet, hogy a kezdet vége…” – juthat eszünkbe a klasszikus idézet Churchill-től a Facebook Libra projektjének legújabb hírei kapcsán, amelyek Mark Zuckerberg október 23-i kongresszusi meghallgatásához kapcsolódnak. Az esélyeket és a lehetséges forgatókönyveket a múlt heti PayTechShow-n is érintettük, most tovább vizsgáljuk a szcenáriók alakulását.

Eseményajánló: Blockchain Startup Nap és Startup Pitch Night 2019. október 30-án.

A három lehetséges forgatókönyv

Mark Zuckerberg a meghallgatáson ismét hitet tett a fejlesztés szükségessége mellett, és egyúttal elismerte, hogy „vállalata múltbeli adatkezelési botrányai miatt, valószínű sokak számára nem a Facebook a legideálisabb hordozója egy ilyen stratégiai innovációnak”.

Kijátszotta az amerikai nemzeti kártyát, kifejezetten a politikai döntéshozókat célozva: „A Libra mögött elsősorban az amerikai dollár áll majd, és hiszek benne, hogy ez tovább fogja erősíteni az Amerikai Egyesült Államok globális pénzügyi vezető szerepét és demokratikus értékeink globális képviseletét a világon.

Ha Amerika nem képes az innovációra, ezen pénzügyi vezető szerep nem garantált.”

(Forrás: WSJ, 2019.okt.23.)

Ezzel együtt azonban igyekezett relativizálni a Facebook szerepét és viszonyát a Libra Szövetséghez, belengetve a kilépés elméleti lehetőségét is, ha az amerikai törvényi jóváhagyás nem születik meg.

A meghallgatás fontos lépése volt az egyre hosszabban húzódó engedélyezési procedúrának és természetében nem is jelenthet(ett) azonnali jóváhagyást, de elutasítást sem. Az viszont tisztán érződik, hogy „zavar van az Erőben” a Libra körül. A kriptopénzek piacai áreséssel reagáltak a nyilvános meghallgatásról kikerülő hírekre, miközben a szenátorok az amerikai sajtó szóhasználatában: órákon keresztül „grill”-ezték a Facebook vezetőjét.

Az október 15-i PayTechShow vendégeként az izraeli Meirav Harel, blockchain szakértő (Bancor, Zug) prezentációjában gyakorlatilag három forgatókönyvet vázolt fel a Facebook Libra projektje kapcsán:

  1. A „Tulip Fever” szcenárió: a fellángolás utáni kijózanodás, a Libra projekt bukásának forgatókönyve.
  2. A „Big Brother” szcenárió: a digitális világpénz / digitális kriptodeviza (meghatározóan a stable coin) projektek szigorú politikai, szabályozói kontroll alá helyezése; akár állami, nemzetközi szervezeti monopóliummá tétele, ebben az olvasatban a Libra projekt részben állami einstandolása.
  3. A „Power to People” forgatókönyv, amikor is piaci mechanizmusok keretében, átfogó törvényi szabályozás mellett, a digitális fizetőeszköz fejlesztések, a különféle tokenizáció -mind magáncégek kezdeményezésében, mind állami fejlesztések eredményeképpen- terjednek el. Itt persze érdemes lényegi különbségtétellel élni az egyes kriptopénzek sajátosságai szerint (stable coin-ok, a conventional és privacy coin-ok, a smart contract, ill. information network és settlement network alapú kriptoeszközök stb.).

Fotón: Meirav Harel, a BDO, Stratégiai Innovációs Technológiák, igazgató

A Tulip Fever szcenárió

Ahogy nevében az egykori hollandiai tulipánhagyma befektetési lázra utal, ezen forgatókönyvben a teljes kudarc képe sejlik fel. Megvan az esélye ennek, de összességében a Facebook távolító kommunikációja inkább taktikai lépésnek tekinthető.

Abban sem kételkedhetünk, hogy a vállalatóriás a rendelkezésére álló erőforrásokat, mind fejlesztési, technológiai, compliance, mind jogi, politikai lobbytevékenység vonatkozásában be fogja vetni a projekt sikere érdekében és akár

lényegi, konstrukciós változtatásokba is belemegy.

A Big Brother szcenárió

Épp ezért erősödhet fel a második forgatókönyv esélye, amikor is a digitális nemzeti valuta, illetve világpénz koncepció állami, vagy nemzetközi szervezetek monopóliumaként jelenik meg (ld. az International Monetary Fund speciális tartalékeszköze, az SDR).

Bár a Libra döntéshozó testülete kimondottan nem folytat monetáris politikát, a működés tervezett struktúrájából adódóan a Libra mögött kiépülő hatalmas, akár többezer milliárd dolláros devizatartalék menedzselése egyből globális pénz – és tőkepiaci tényezővé teszi a Szövetséget, nagyon erős alkupozíciót teremtve számára pl. a bevont devizák kormányaival/központi bankjaival szemben.

Érdemes egy pillantást vetni az ismertebb kriptopénzek piaci kapitalizációjára; összességében a világkereskedelem kevesebb mint 1%-át kitevő volument látunk 2019 júliusában, a Libra bejelentésekor.  A Facebook Libra megvalósulása esetén azonban még a legóvatosabb becslések is messze a politikai döntéshozók ingerszintjét meghaladó üzleti volumenekről és forgalomról szólnak,

a projekt realizálásának így feltétele lehet az állami szerepvállalás és kontroll feltételként szabása.

Forrás: coinmarketcap.com, 2019. július

Ha már Big Brother szcenárió, a kérdés erős geopolitikai vonzatairól is ejthetünk pár szót, nem véletlenül utalt Mark Zuckerberg maga is Kína digitális jüan projektjének előrehaladottságára a meghallgatás során. A Big Brother forgatókönyv kimaxolásával pedig könnyen eljuthatunk egy tech alapú, a totális állami kontrollt megvalósító orwelliánus forgatókönyvig is, ami jelenleg leginkább ugyancsak Kínában lehet esélyes (Social Credit Score).

Némi szarkazmussal ugyan az is hozzátehető, hogy a Facebook jelenlegi kommunikációja ugyanezt csomagolja, és az általuk is sokat hangoztatott demokratikus értékek pontosan a szükséges „fékek és egyensúlyok rendszerét” kell hogy biztosítsák a személyes adatok védelmében is.

Ráadásul az Amerikai Egyesült Államok jövőre elnökválasztásra készül, a Facebook ennek kapcsán is folyamatos politikai figyelem és nyomás alatt fog állni, így Mark Zuckerberg-nek óvatosan kell manőverezni valamennyi nyitott fronton.

A „Power to People” forgatókönyv

A kriptodevizáknál maradva a valóságban egy rendkívül diffúz kripto piactér van kialakulóban, ahol a szabályozók és a kormányok is versenyt futnak a technológiai fejlődéssel és diszrupcióval. Nagy valószínűséggel ezen kripto piactérben magánvállalati és állami szereplők sokasága, akár közös konzorciumai fognak fellépni saját fejlesztéseikkel és a jelenlegi globális erőfeszítések, ajánlások eredményt fognak hozni a szabályozásban is.

Még a kriptoforradalom eredeti szabadságeszménye (és az anonimitás) is tovább élhet az internet egyes zugaiban a decentralizált hálózatokon, de

mainstream megoldássá a kontrollált, centralizált blokklánc alapon futó megoldások válhatnak.

A Facebook Libra a gyakorlatban pontosan ezt a generális szabályozási utat tapossa ki és erre kinek másnak lenne esélye.

A meccs még nincs lejátszva, mert túl nagy a tét.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

TAKÁCS ATTILA

Több mint két évtizedes banki, vagyonkezelési és post trade területen szerzett szakmai tapasztalattal a RegTech fejlődést már jó ideje közelről figyeli. Az elmúlt években feladatait alapvetően olyan mozaikszavak határozták meg, mint a KYC/AML, PSD2 és a MiFID/MiFIR. Ez utóbbi rezsimhez való viszonyulása már filozofikus, miszerint „A MIFIDII inkább az ÚT maga, mintsem a végállomás.”
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!