BankTechShow

2017 FinTech trendjei (és delphoi jóslatai) – 2. rész

Szerző: | 2017. 01. 03. | Fintech tudástár, Összes hír

Ki, hogyan látja 2017 fintech trendjeit? “A pop kaméleonja” címke a folyamatos megújulás képességének eredménye, amelyet őrzője – David Bowie – azzal érdemelt ki, ahogy “zenei újításait külsejének és “személyiségének” megváltoztatásával ötvözte.

Ez ma a Technológia; a megújulás képességének alfája és omegája, a kezdet és a vég mindenhatója, a fintech Big Bang nullpontja.

A delphoi Püthia (jósnő) után ma a Tarot kártya ad útmutatást, mert

“Nem azt lehet kiolvasni [a lapokból], hogy konkrétan milyen esemény következik be…, hanem azt, … bizonyos eseményekhez hogyan közelítsünk.”

Szóval, vissza a gyökerekhez, a nyúl üregéhez, ahol a Fin és a Tech elválik egymástól, ott kezdődik a Technológia (Cs)Odaországa, a pénzügyeken túli ismeretlen tartomány. Technológiai jóslatok 2017-re, amelyekről még sokat fogsz hallani, de megérteni talán soha.

 

TOP 5 Technológia és Trend (a TOP10-ből**), amelyek érdekessé tehetik a pénzügyeinket és kihívások elé állítják a pénzügyi világot 2017-ben

 

1. Virtális Valóság (VR):

immerzív bankolás

A cyberpunk Neal Stephenson 1992-ben álmodta meg a Metaverzumot, amelynek egyik manifesztációja a 2003-ben életre kelt Second Life, internet alapú virtuális világ volt. A Second Life-nak saját digitális valutája (Linden Dollar), művészeti világa, önálló gazdasága  is volt, többek között virtuális bankokkal.

Igaz, a Second Life gazdasága megbukott, a virtuális valóság (VR) technológia viszont virágzásnak indult; a Tech Giant-ek (pl.: Google, Apple, Facebook, Qualcomm, Nvidia) ráharaptak a storyra és fejlesztik a saját virtuális valóságukat.

Szóval, hamarosan beköszönt az immerzív bankolás korszaka és a bankfiókos „Pirikék” a bankfiókkal együtt mennek a virtuális múzeumba.

virtuális valóság és a fintech

2. Augmented Reality (AR):

kiterjesztett pénzügyek

2016 nyarán a Pokémon Go „berobbanásával” tömegeket ért el a „kiterjesztett valóság(augmented reality) technológia; [a valóság egyfajta virtuális (látszólagos, nem valódi) kibővítése, amikor a mobil kamerájával szétnézve egy adott környéken megjelenik az éppen a kamerában látható boltok nyitvatartása vagy akár az adott irányban levő (éppen nem is látható) üzletek leírása és távolságuk – Wiki].

A pénzügyi szektor is belekóstolt a lehetőségbe:

  • a bankok Pokémon lelőhelyeket helyeztek el bankfiókokban – ezzel csábítván be a pénzügyi termékek értékesítésének fellegvárába, AKA bankfiókokba az ügyfeleket -,
  • élelmesebb biztosítók rájöttek arra, hogy a Pokémonok gyűjtése veszélyes üzem, ezért külön biztosítási terméket „gyártottak” a Pokémonozó rajongókra.

Remélhetőleg ettől okosabb megoldásokat is megszül majd az iparág; ha nem akkor itt egy tipp: VPOS „kiterjesztése” a fizikai térben.

 

3. Hordozható technológiák (wearable):

viselkedés alapú pénzügyi termékek, élet- és egészségbiztosítás 2.0

Igaz, az okosórák expanziója látványosan megbicsaklott 2016-ban és év végére a Pebble is porrá zúzta magát a Fitbit oltárán, mégis a hordozható technológiák igazi előretörése ezután jön majd. Dobják a piacra az okos ruhákat, az okos kiegészítőket, amelyek viselkedésünkről, tevékenységeinkről, tartózkodásunkról, bioritmusunkról és életjeleinkről tucatnyi adatot gyűjtenek majd.

Ha igaz a mondás, hogy a jövő aranya az adat (és nem a bitcoin), akkor izgalmas „adatmonetizációs cunaminak” lehetünk majd a szemtanúi 2017-ben.

  • Az aktuáriusoknak ez jó hír, legalábbis lesz munkájuk, míg ezekből az adatokból kihámozzák a kockázati felárat.
  • A bankok is hasznosíthatnák viselkedés alapú pénzügyi termékek kialakításához a „wearable adatokat”, bár ott még a meglévő adatvagyon hasznosítása kapcsán is van restancia .

wearable

4. Hangfelismerés és Internet of Things (IoT):

virtuális pénzügyi asszisztens

Aki még nem találkozott az Amazon Echo-val, annak érdemes mielőbb megismerkedni a termékkel: YouTube – Introducing Amazon Echo [a másik kis „vicces” IoT cucc: Amazon Dash Button], ugyanis:

2020-ra a Gartner szerint 20 milliárd, az Ericsson szerint 50 milliárd connected eszköz vesz majd körül minket.

A „dolgok internete„: felhőre csatlakozik, mesterséges intelligenciával „rendelkezhet”, felkészítve a humán-machine interakcióra (értsd pl.: hangvezérlés).

Azaz, reggel félkómásan mire a fürdőszobából elérsz a konyhába, addigra már minden okos eszközöd és kellemetlen ismerősöd tudni fogja, mennyire volt görbe a tegnap este és mit ettél a megelőző 24 órában, ha a vécéd véleletlenül kiposztolja a Facebookra a vizeleted eredményeit.

 

A pénzügyeink intézése is kényelmesebbé válhat vmilyen „Amazon Echo”-szerű virtuális asszisztensselakivel amivel reggeli közben beszélgetvén: ellenőrizhetem a folyószámláim (beleértve az értékpapír, az önkéntes nyugdíjpénztár, a megtakarítási stb. számláim) egyenlegét, megbízhatom az esedékes közműszámlák kifizetésére és a gyerek zsebpénzének megvonására.

amazon-echo2

5. Mesterséges intelligencia (AI):

digitális személyi bankárok

Valójában az előbbi példa szerves része a mesterséges intelligencia. Igaz a Deep Blue épp 20 éve verte meg Kaszparovot egy hatjátszmás sakkmérkőzésben – és ezzel elvérzett az emberiség a gépek elleni harcban -, azért a Skynet eljövetele még messze van.

A gépek speciális területeken már képesek felülmúlni az emberi intelligenciát, ám az általános intelligenciájuk még az alsó tagozatosok szintjén lehet.

De ez már csak idő kérdése, mennyire gyorsan fejlődik a mesterséges értelem. Mindenesetre a Tech Giant-ek (pl.: Google, Apple, Microsoft, Amazon) itt sem aprózták el és az élére álltak az AI kutatásoknak.

her

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!