2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.12.19.

A bankfiókok átalakulása: Út a digitális korszak felé

Szerző:

Kategóriák:

A digitális kor előrehaladtával a bankszektor is átrendeződik, melynek egyik fontos területe a bankfiókok transzformációja. A pandémia gyorsította ezt a folyamatot, kihívásokat és lehetőségeket egyaránt teremtve a bankok számára. Panagiotis Chalkias, a Transaction Systems ügyvezető igazgatója a bankfióki transzformáció mozgatórugóiról, kihívásairól és a jövő bankfiókjáról, az újfajta kiszolgálási modellekről tartott előadást a BankTechShow-n.

Míg sokan a bankfiókok eltűnését jósolták, a Transaction Systems vezetője szerint azok még hosszú ideig velünk maradnak, ám formájuk, méretük és funkciójuk folyamatosan alakul. A bankfiókok átalakulása a digitális kor egyik fontos kihívása és nem mindegy hogyan zajlik.

A transzformáció célja, hogy az újfajta kiszolgálási csatornák mellett a bankfiókok is megfeleljenek a különböző ügyfélszegmensek igényeinek, ezáltal a bankok megtartsák a jelenlegi ügyfeleiket, miközben újakat vonzanak. A fiókok formájának és méretének a különböző ügyféligényekhez való igazítása és a csatorna “mix” összehangolása nem könnyű feladat.

A bankfiókok átalakítása egy szisztematikus projekt, amely során a hagyományos bankfióki tevékenységek átalakulnak egy a technológia által támogatott, valódi omnichannel folyamatba zökkenőmentesen belesimuló banki élménnyé, ami ügyfélközpontú és felhasználóbarát.

,,A transzformáció kulcsa, hogy a fiókok hogyan válhatnak a bank teljes stratégiájának szerves részévé.”

– emelte ki Panagiotis Chalkias.

Fotón Panagiotis Chalkias, a Transaction Systems ügyvezető igazgatója 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

Chalkias előadásában rámutatott az “omnichannel integráció” kihívásaira is, hangsúlyozva, hogy az igazi omnichannel bankolás akkor valósul meg, ha az összes különböző csatorna egy keretrendszerben képes működni. Ez szükséges az ügyfelek által elvárt egységes értékajánlat és szabályok biztosításához.

,,Túl sokszor hallhattuk már az “omnichannel integráció” kifejezést. Elméletben százan is állítják magukról, hogy omnichannel bankolást valósítanak meg – a gyakorlatban mindössze 3-4 olyan platformot ismerek, amelyről ez valóban elmondható.”

– mondta el Panagiotis Chalkias.

A bankok folyamatosan változtatnak, fejlesztenek a tevékenységük különböző szegmenseiben. Ha nincs egy olyan egységes keret, ahol ezeket a változásokat megtervezhetik és végrehajthatják, nem lesz érdemi hatása a változtatásnak.

A bankfióki transzformáció másik kihívása a fióki megjelenés újratervezése (“re-design”) és újraméretezése (“re-sizing”). Sok esetben ezek a projektek csak dekoráció frissítésében merülnek ki, hiányzik a stratégiai és integrált megközelítés.

Panagiotis Chalkias ugyanakkor azt is elismerte, hogy a fiókok újratervezéséhez kapcsolódóan nincs igazán aranyszabály. Különféle típusú bankfióki modellek megjelenésére számíthatunk lokációtól, szegmenstől függően.

A bankfióki kiszolgáláshoz kapcsolódó technológiák kapcsán a Transaction Systems vezetője kiemelte az automatizált kapcsolattartási pontok területén megfigyelhető fejlődést.

“A múltban az automatizált kapcsolattartási pont mindössze egy ATM volt. Ma már ez lehet egy olyan berendezés, ami helyben kinyomtatja az új bankkártyát is. Ma már a pénzvisszaforgató terminálok standardnak számítanak és olyan, a nagy kereskedőkre specializálódott eszközök is elérhető, amelyek megkönnyítik a tömeges befizetést.”

blank

Fotón Panagiotis Chalkias, a Transaction Systems ügyvezető igazgatója 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

A jövő bankfiókját illetően megtudhattuk azt is, hogy a 24-órás zóna és az önkiszolgáló tranzakciós zóna mellett várhatóan tartalmazni fog “okos” recepciót az ügyfelek eligazításának támogatására és virtuális bemutatótermet a termékek és szolgáltatások élményszerű megismerésére.

Emellett új megközelítések, mint a “Branch-in-a-box”, vagy a “Fiók a fiókon kívül” modellek is megjelennek, ahol vagy saját magunk el tudunk intézni mindent 100%-ban, amit egy bankfiókban is, vagy a banki ügyintézők vihetik magukkal az alapvető szolgáltatások nyújtásához szükséges eszközöket.

Panagiotis Chalkias előadása végén rávilágított arra is, hogy a bankfióki transzformáció nem egy egyszeri folyamat, nincs határozott kezdő és befejező dátuma. Az átalakulás legnagyobb akadályai a régi háttérrendszerek, amelyek akadályozhatják az újgenerációs megoldások futtatását és a hagyományos beszerzési eljárások, valamint a projekttagok elkötelezettségének hiánya.

Összefoglalva, a Transaction Systems tapasztalatai szerint a bankfiókok átalakítása nemcsak technológiai, hanem stratégiai kihívás is, amely holisztikus megközelítést igényel a bankok részéről a digitális kor igényeinek kielégítésére.

Röviden a Transaction Systems-ről

A Transaction Systems, amelynek központja Budapesten található, 20 éves múltra tekint vissza, és több mint 35 országban van jelen. A cég az elektronikus fizetésekkel, a bankfióki és kiskereskedelmi automatizálással foglalkozik. További részletek itt.

Címlapfotón Panagiotis Chalkias, a Transaction Systems ügyvezető igazgatója 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

Címkék:
blank
blank