CIB Google Pay

CIB Google Pay

A bolygó neve: TransferWise. A legvagányabb fintech

írta | 2017.04.25. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

A legvaganyabb fintech Transferwise

GIRO Fizetési kérelem

Felfedeztem a Startup Safary legmenőbb fintech programját, a felfedezés pedig ezúttal sem maradt következmények nélkül. Április 21-én délután kettőkor becsekkoltam a TransferWise budapesti, Lajos utcai irodájába. Nagyon lelkesen mentem, de bevallom, a kapu előtt azért egy pillanatig még hezitáltam. Tudtam, hogy a

 

TRANSFERWISE elkötelezett munkavállalói BÁRMIRE KÉPESek.

Ha kell, vegyvédelmi szerkóban vonulnak végig a város utcáin, hogy felhívják a figyelmet a banki költségek toxikus hatásaira.

Vagy télvíz idején bugyira vetkőznek, csak hogy megmutassák, nekik aztán tényleg nincs takargatnivalójuk.

Szerencsére én nem vagyok az az ijedős fajta.

Tartottam viszont egyfajta harmadik típusú találkozás élménytől, ahol a program nagyjából 5. percében veszek majd el a 7 TransferWise tech-celeb és a 11 meetupra feliratkozott fejlesztő IT nyelvre kódolt eszmecseréjében. A fennmaradó, rendkívül kínos 235 percben így kénytelen lennék okosan bólogatni és kedvesen mosolyogni, nehogy kiderüljön, másik bolygóról érkeztem. Végül azért csak becsöngetek. És az elképzelt forgatókönyv helyett valami egészen más történik.

fintech Transferwise

Crazy IT Party!!! – forrás: 9gag.com

 

FinTech gasztro, avagy pillecukor spagetti ágyon

Némi evangelizációval kezdünk, de nincs szükség Vidám Vasárnapra ahhoz, hogy elhiggyük, a TransferWise-nál nem csak átutalni jó, hanem dolgozni is. Bizonyítéknak elég a fintech srácok szemébe nézni, az okokra pedig hamarosan fény derül. De indoklás helyett előbb egy pillecukrot, 20 szál száraz spagetti tésztát, pár befőttes gumit meg ragasztószalagot kapunk, hogy két csapatra osztódva nekivághassunk a Marshmallow Challenge-nek.

Gyönyörűen látszik, hogy mindenki vagy a magyar oktatási rendszerben, vagy egy multiban szocializálódott. Egymást győzködjük, a végtelenségig tervezünk, számolunk, modellezzünk, kételkedünk, aztán a határidő szorítása miatt végül félredobunk mindent, és az utolsó két percben összekapkodunk valami toronyfélét… ami azonnal el is dől.

 

Határtalan kísérletek

Hamarosan megértjük, a játék mintegy szimbolikája a TransferWise ’try&error’ elvű belső működésének. A szervezet önálló, autonóm csapatokból épül fel. Minden team rendelkezik a szükséges kompetenciákkal, így senki jóváhagyására nem kell, és nem is szabad várniuk; bürokratikus folyamatok, board előterjesztések helyett saját hatáskörben döntenek, és akcióznak.

A Be without borders a TransferWise-nál nem csak a fizetésre értendő, a jelmondat áthatja a teljes vállalati kultúrát. Ha valakinek van egy jó ötlete, azt azonnal ki is tudja próbálni, maximum nem működik, és akkor tanulnak belőle, egészen addig, míg rá nem találnak a legjobb megoldásra. A csapatok egymás között egyeztetnek.

„Bárki kérdezhet, de megkérdőjelezni senki sem fog, ha pedig valami rosszul sül el, akkor nem a felelőst keresik, csak a levonható tanulságot” – mondja Bogdan Danilyuk, a TransferWise egyik elsőszámú fejlesztője.

 

Helyzetgyakorlat vagy éles bevetés?

Míg a Marshmallow győztes csapat Bretz Győző vezetésével, mi Szabó Marcell instrukciói alapján keressük a megoldást egy elképzelt, épp csak megalakult TransferWise felmerülő problémáira. De sorra kiderül, szimuláció ide vagy oda, nagyon is valós problémákat veszünk végig. Például mit tegyünk, ha egy ország pénznemére folyamatosan nagyobb a kereslet mint a kínálat, vagy hogy vezényeljük le a folyamatot biztonsággal, ha a küldő fél csak a kedvezményezett e-mail címét ismeri? És ha valaki pontos vételárat szeretne utalni, miközben mozoghat az árfolyam? Fizessen puffert az ügyfél, vagy fixáljuk az árfolyamot, és fedezze a treasury a felmerülő kockázatot? Utóbbinál érvényesíthetjük a plusz költséget a szolgáltatás árazásában?

Jó hír, hogy a lehetséges megoldások mérlegelésénél van házi hüvelykujjszabály. Első mindig az ügyfél, neki kell biztosítani a lehetőséget, hogy gyorsan, olcsón és a lehető legegyszerűbb módon tudjon pénzt küldeni.

 

Gyorsreagálású FinTech hadtest

A „hátország” bizalmának, a demokráciának, és az automatizált tesztelésnek köszönhetően a TransferWise lelkes csapata akár napon belül le tud számolni az észlelt problémákkal. A cégnél dolgozó 140 fejlesztő pedig ezt meg is teszi, és összehoz úgy 400-500 release-t – hetente! Így utólag belegondolva akkor mégiscsak egy idegen bolygóra csöppentem. De ilyen eszmék és őslakosok között azt hiszem, akár le is telepednék. Hajrá fintechópia! 🙂 

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
RAJTMÁR DÓRA

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.