A neobank itthon is életképes lehetne, nem?

Szerző: | 2016. 09. 15. | Fintech kitekintő, Összes hír

PayTechShow 4.0

“Hétfőn indítottuk volna Magyarország első direkt bankját, ám pénteken szóltak, hogy a sztori lefújva.” – sztorizgattunk Endrével minap balatonparti ebédünk elköltése közben. Pár évvel ezelőtt Endrét kérték fel, hogy húzza fel Magyarország első direkt bankját. Ez lett volna a Zuno, amely Magyarországon végül nem, de Szlovákiában és Csehországban elindult. Endre amolyan bevállalós srác, aki majdnem Magyarország első neo bankára lett. 

“A modell lényege, hogy nincsenek bankfiókok, a kapcsolattartás az ügyfelek és a szolgáltató között csak online, illetve telefonos csatornákon zajlik, ami alacsonyabb költségeket jelent mindkét félnek, valamint egyszerűbb, átláthatóbb és gyorsabb bankolási lehetőséget nyújt az ügyfelek számára.”

– mondta Endre 2012-ben egy pénzügyi innovációs konferencián.

zuno-fintechzone2

Mára ez a modell a briteknél annyira sexy lett, hogy az elmúlt 36 hónapban több ilyen jellegű bank (Atom, Tandem, Starling, Monzo, Monese) megalapítására adtak ki banki licence-t (vagy van folyamatban a kiadása) a felügyelettől, mint a megelőző 30 évben. Szóval, a britek megvették ezt a sztorit és ott már trend lett a neobankolás. (A németeknél az N26 és a Fidor, Dániában a Lunar Way, az Egyesült Államokban a Simple és a Moven, a Finneknél a Holvi vált eggyé a neobank kifejezéssel.)

“Rossz időben próbáltunk indulni, de nem vagyok abban biztos, hogy ma sokkal jobb helyzetben lennénk. Üzleti szempontól mára még kisebb lett az a margo, amelyen be lehet törni.”

– véli Endre. A briteknek ebből a szempontból órási szerencséjük van, ott több mint 50 millióan élnek, Magyarországon meg alig 10 millióan. 5X akkora piac, sokkal fejlettebb pénzügyi infrastruktúrával és kultúrával; szóval, ott könnyebb motorozni.

Ugyanakkor egy fintech cég előnye ott mutatkozik meg, hogy más méretgazdaságossági szinten működik, azaz képesek lehetnek a niche piacokon is profitábilisan működni (akár Magyarországon is).

“Ha lehajolsz oda, ahová a bankok nem, azon keresni is lehet.”

– mondták pár nappal ezelőtt a VirPay-es srácok, Magyarország legújabb fintech startup-jának vezetői.

Szóval, a long-tail stratégia – akár egy új hazai neobank számára – életképes is lehet. 10-20 ezer ügyféllel (persze jelzálog hitelezéssel és az ehhez szükséges tőkével) már egész jól elketyeghetne egy fintech jellegű szolgáltató a hazai piacon is. És hát lássuk be, 10-20 ezer ügyfelet akár ezen a pici piacon is össze lehetne szedni. (BTW: és egy pozitív credit buro is sokat segítene…)

Azt látom, hogy a hazai fintech startupperek közül azok növekednek a legdinamikusabban, amelyek a nulladik másodperctől kezdve a nemzetközi dimenzióban gondolkodnak és ennek megfelelően választanak országot (székhelyül).

Ugyanakkor az is igaz, hogy

“a pénzügyi szolgáltatókból nehéz olyan “love brand”-et csinálni, mint az Airbnb-ből, vagy az Uber-ből és ne is várjuk – egyelőre – a hazai bankszektor uber-izációját sem. Ez még egy kicsit odébb lesz.”

– zártuk le a mai beszélgetésünket.

Ha érdekelnek mások story-jai is, akkor kövess minket a Facebook-on!

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!