2023.08.30.

A SEC értékpapírnak minősített egy NFT-t és 6 millió dolláros bírsággal sújtotta a kibocsátót

Szerző:

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) sajtóközleménye szerint a Los Angeles-i székhelyű Impact Theory médiavállalat 6 millió dolláros bírságot kapott, miután a SEC úgy értékelte, hogy az általuk kibocsátott NFT nem bejegyzett értékpapírnak minősül. A társaságot arra is kötelezték, hogy az egyezség eredményeként semmisítse meg a teljes kibocsátott NFT sorozatot.
A cég a kibocsátás révén körülbelül 30 millió dollárt gyűjtött be több száz befektetőtől.

A SEC megállapítása szerint 2021 októbere és decembere között az Impact Theory NFT-ket kínált és adott el Founder’s Keys néven, amelyeket „Legendary”, „Heroic” és „Relentless” elnevezésű sorozatokba osztott a ritkaságuk szerint.

A SEC döntése feltárja, hogy az Impact Theory aktívan népszerűsítette ezeket az NFT-ket a potenciális vásárlók körében, mint közvetlen vállalati befektetési lehetőséget. A cég hirdette, hogy a „Founder’s Key”megvásárlása idővel megtérül a cég sikeressége mentén – gyakran párhuzamba állítva a nagy szórakoztatóipari szereplők (pl. Disney) szakmai sikerútját.

A döntés indokolása megállapítja, hogy a befektetőknek kínált és eladott NFT-k befektetési ügyletek, tehát értékpapírok voltak.

„Érvényes mentesség hiányában az értékpapír-kibocsátásokat, bármilyen formában is, regisztrálni kell.”

– nyilatkozta Antonia Apps, a SEC New York-i regionális irodájának igazgatója.

„Regisztráció nélkül a befektetők minden típusát megfosztják attól a védelemtől, amelyeket az értékpapírtörvényeink által régóta biztosított kiterjedt közzétételi kötelezettség és egyéb biztosítékok nyújtanak számukra.”

Az Impact Theory anélkül, hogy elismerte vagy cáfolta volna a SEC megállapításait, elfogadta a felfüggesztő végzést, ami megállapította, hogy a cég megsértette az 1933-as értékpapírtörvény nyilvántartásba vételi előírásait, és összesen több mint 6,1 millió dollár büntetés megfizetésére kötelezte. A végzés egy kártérítési alapot is létrehoz pénz visszatérítésére.

Az Impact Theory megsemmisíti az összes birtokában vagy ellenőrzése alatt lévő NFT-t, közzéteszi az erről szóló értesítést a weboldalain, közösségi média csatornáin. Mindemellett megszünteti a jogdíjakat, amelyeket az Impact Theory egyébként kapna az NFT-ket érintő jövőbeli másodlagos piaci tranzakciókból.

Nem világos, hogy az intézkedés nyitó lépés lesz-e a szélesebb NFT-iparral szembeni fellépéshez, ugyanis a SEC még nem indított pert a piac nagy szereplői ellen.

2022 októberében a Bloomberg arról számolt be, hogy a SEC megpróbálta bebizonyítani, hogy a Yuga Labs, a népszerű Bored Ape Yacht Club NFT kollekció megalkotója nem regisztrált értékpapírokat kínál-e, de az ügynökség még nem emelt vádat.

A tágabb értelemben vett kriptoipar gyakran panaszkodik arra, hogy Gary Gensler, a SEC elnöke a „végrehajtással történő szabályozás” politikáját követi, és pert indít a cégek ellen anélkül, hogy szabályalkotásba bocsátkozna, vagy tisztázná az ügynökség joghatóságát, vagy iránymutatást adna arra vonatkozóan, hogyan tudnak a vállalatok a jogszabályoknak megfelelni. Gensler a kritikára azzal reagált, hogy az iparág „tele van csalással, átveréssel és visszaélésekkel”, és a meglévő szabályok elegendőek.

[Forrás: SEC] | Címlapfotó: stock.adobe.com by prima91 | Licence: FinTech Group

Címkék: