2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.07.10.

Állampapírt online a Magyar Államkincstártól

Szerző:

Kategóriák:

Az utóbbi hónapok sláger megtakarítási terméke az állampapírok, amiket közvetlenül a Magyar Államkincstártól is megvehetünk online. Megnéztük, hogyan működik az Államkincstár internetes forgalmazási rendszere, a WebKincstár.

Azok közé tartozom, akik szerint jó és hatékony szolgáltatáshoz legtöbbször elengedhetetlen a piaci verseny, ami ösztönzi a szereplőket a minőség és az ár-érték arány javítására. Ezzel szemben szerintem az államnak néhány terület kivételével nincs keresnivalója a gazdaságban.

Az Államkincstár állampapírokat forgalmazó webes (WebKincstár) és mobilos (MobilKincstár) alkalmazása azonban üdítő kivételt jelent. Ezt annak ellenére mondom, hogy adott esetben nem csinálok titkot abból, ha egy-egy állami kezdeményezést kritizálni kell.

Sláger állampapírok: Prémium Állampapír, Magyar Állampapír Plusz

A magyar állam mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar lakosság finanszírozza az államadósságot, és ebben komoly eredményeket ért el, hiszen a külső adósság mára nagyon-nagyon alacsony szintre csökkent. Az alacsonyan tartott alapkamat és betéti kamatok mellett sokkal jobb alternatívát és érdemi reálhozamot kínálnak az alacsony kockázatú befektetések területén az állampapírok.

Itt talán az inflációkövető Prémium Állampapír a legjobb választás, még akkor is, ha júniusban a Magyar Állampapír Pluszból elképesztő mennyiséget tudtak értékesíteni, amit az állam hatalmas reklámkampánnyal is megtolt. Az igazi vízválasztó azonban a júniustól kibocsátott állampapírokra vonatkozó adómentesség volt. Ezzel a maga kategóriájában a hazai megtakarítóknál már senki sem tud versenyezni.

Állampapírt online az Államkincstártól

A Magyar Államkincstár elkezdte értékesíteni az állampapírokat online is, függetlenül attól, hogy más forgalmazóknál (pl. bankoknál, befektetési szolgáltatóknál) ugyanúgy lehet vásárolni (jellemzően bankfiókban) ezekből. Ugyanakkor a lényeges különbség – ha közvetlenül az Államkincstártól vásároljuk az állampapírokat -, a költségek terén sokkal jobb az Államkincstár szolgáltatása, hiszen nemhogy a számlavezetési díjakat nem kell megfizetnünk, de még a pénzügyi tranzakciós adó alól is mentesülünk az utalásnál.

Mindez azt jelenti, hogy nincs klasszikus versenyhelyzet, a pálya az alacsony kockázatú termékek esetén egyértelműen az állam felé lejt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, elkényelmesedett és az ügyfélközpontúságot aligha ismerő online szolgáltatás megjelenésére számítottam.

Nem is tévedhettem volna nagyobbat. A meglepődést talán a NAV online személyi jövedelemadó bevallásához tudnám hasonlítani. Ott és itt is gyors, átlátható, kellően leegyszerűsített digitális élménnyel találkoztam.

Így működik az online állampapír vásárlás

A nyitó oldalon három gomb fogad minket: lehet regisztrálni, belépni (ha a regisztráció már megtörtént) és demóban kipróbálni a rendszert. Ez utóbbi óriási előnye, hogy egyáltalán nem kell regisztrálni, azonnal kipróbálható a kattintás után.

A webes és mobilos app átlátható és legtöbbször éppen annyi információt jelenít meg, amire ott és akkor szükség van.

Ha új vásárlást szeretnénk indítani, vagy jegyzésben részt venni, akkor egy 3*3 paramétert kínáló szűréssel vagy konkrét állampapír típusra történő kiválasztással tudunk keresni. Önmagában nagy fegyvertény, hogy ezt nem bonyolították túl, itt is ráérezve arra, hogy csak a leglényegesebb kritériumoknak van szerepe.

Apró hiányosság az egyes papírok részleteinél, hogy nem teszik világossá a nettó és bruttó árfolyam közötti különbséget, ami a lakossági befektetők egy jó részénél okozhat némi zavart. A rendszer nem sétál bele a chatbot trendbe, ehelyett telefonos ügyfélszolgálat van, ami szintén meglepően gyors és hatékony.

blank

A portfólió áttekintése jól eltalált, lenyíló menükkel mindig csak a leglényegesebb információt kapjuk meg gyorsan, az oldal újratöltése nélkül. Elsőre talán zavaró lehet, hogy nem tudunk innen tranzakciót indítani, de talán ez is szándékos volt, hiszen a rendszernek nem a forgalom pörgetése, hanem az értékpapírok tartási idejének maximalizálása lehet a logikus célja.

blank

Ha szeretnénk eladni, akkor ügyes megoldással egyazon és nagyon egyszerű felületen megadhatjuk az adott állampapír névértékét vagy árfolyamértékét, és a rendszer azonnal számol.

blank

Érdekesség még, hogy a Webkincstár bankkártyás vásárlási lehetőséget is nyújt, ami gyorsítja és egyszerűsíti is a folyamatokat az ügyfél számára. Kérdésemre, hogy ilyenkor ki fizeti az ezzel kapcsolatos költségeket, nem kaptam egyértelmű választ, de az biztos, hogy nem az ügyfél közvetlenül.

Hiányosságok: online számlanyitás, (robot)tanácsadás

Az online értékpapírszámla nyitás lehetőségének hiánya az egyetlen komoly probléma, pedig van már olyan bank, amelyik ezt megoldotta. Ez főleg annak tekintetében lehet bosszantó, hogy nagyon nehéz időpontot kapni, gyakran heteket kell várni (ez azonban nem a digitális rész hibája, sokkal inkább lehet szó kapacitáshiányról, ahogy például az okmányirodák esetén is).

Az Államkincstár irodájában – a saját tapasztalatom szerint – profi és közvetlen hangvételű a kiszolgálás, felesleges sallangok nélkül. Külön érdekesség, hogy itt láttam életemben a legrövidebb MIFID kérdőívet is (ami az ügyfél kockázati preferenciáit igyekszik gyakran erőltetett módon felmérni), ami azért is valósulhat meg, mert itt csak alacsony kockázatú értékpapírok jelennek meg a kínálatban.

Szintén hiányzik az érdemi segítségnyújtás a választáshoz, nincs robo-advisor, robottanácsadó, így az ügyfél kissé magára van hagyva. Világos, hogy az Államkincstár ezt a feladatot nem vállalja, sőt jelen jogszabályi környezet mellett talán nem is vállalhatja. Mégis, egy szűrőnél talán többre lenne szükség ahhoz, hogy a digitális ügyfélélmény és a kialakított portfólió is optimális legyen.

Összegzés: pozitív meglepetés

Az előbbi hiányosságoktól eltekintve komoly pozitív meglepetés az Államkincstár webes és mobilos app-ja és nem kell tartani az állami bürokratikus rendszerek kafkai élményétől. Éppen ellenkezőleg:

a Webkincstár ma nemcsak az alacsony költségszintje, hanem a digitális ügyfélélménye miatt is a legjobb választás a hazai piacon az alacsony kockázatú befektéseket keresőknek.

Kíváncsi leszek, hogy a valós piaci szereplők vajon felveszik-e a kesztyűt a következő időszakban.

Címkék:
blank
blank