Attention please! This is the first call! – a hangosbemondónál Hetényi Márk (MKB), a FinTech jövő magyar hangja. 2016. december 1-jén az ajtók záródnak, a jövő pedig elstartol, fedélzetén azokkal a FinTech álmokkal, amiket addig sikerül tulajdonosaiknak benevezni az MKB FinTech versenyébe. Aki pedig még ezt a hetet is csak álmodozással indította, az Márk figyelmeztetésén túl néhány jövőformáló szakértő gondolataira is felébredhetett a 3. FinTech Akadémián.

 

A Szabályozó soha nem alszik

Bartha Lajos (MNB) rögtön meg is kínált bennünket egy dupla kávéval:

„míg az AISP-k (Számlainformációs szolgáltatók) indulásához elegendő az MNB nyilvántartásba vétel, addig a PISP-k (Fizetéskezdeményezési szolgáltatók) élete már bonyolultabb – nekik 50 ezer euro tőkekövetelménnyel és engedélyeztetési eljárással is számolniuk kell”.

Szerencsére a kávé mellé kaptunk néhány meglepetés cukorkát is:  a pénzmosás elleni törvény frissítése már folyamatban, hamarosan indulhat az eKYC, jöhet az új generációs onboarding. A jövő pedig még formálható – a tervezett azonnali fizetési rendszerről a  Szabályozó által meghirdetett munkacsoportban indulhat el a közös gondolkodás.

 

Zombikkal álmodott, bitcoinnal ébredt

5 évvel ezelőtt Debreczeni Barnabás (Shinrai, CEO) épp a zombi apokalipszis túlélésére készült barátaival. Létrehozták hát saját biofarmjukat, és a megtermelt készletek felhalmozása közben azon gondolkodtak, vajon mi lehetne a végítélet utáni közös elszámoló eszköz?

Ekkor figyeltek fel a bitcoinra. Eltelt egy év, a zombik még sehol, a biofarm befuccsolt, a bitcoin biznisz viszont kezdett befutni – úgyhogy a srácok új alapokra helyezték a túlélési stratégiát. Az online bitcoin váltó grafikájával kimaxolt cukiság faktor lett a siker egyik záloga. Az őszinte és barátságos design játékossá, az Ügyfélboldogsági Szolgálat pedig élménnyé teszi a pénzköltést. Mindennek ellenére Barnabás figyelmeztet –

„a bitcoin egyelőre még csak egy kísérlet”.

 

Egy szebb és igazságosabb jövő – blockchainnel

Bálint Viktor (BNL, managing partner) szerint nem véletlen, hogy a punk életérzésű fiatalok után ma már bankok is pumpálnak pénzt a blockchainbe – ennek oka a rendszerben rejlő jelentős költségcsökkentő potenciál.

De a nyerő oldalon állhat a Taqanu és az a 1,5-2 milliárd ember is, akik jelenleg személyi azonosító hiánya miatt kiszorulnak a bankrendszerből. A tervük, hogy egy blockchain alapon működő digitális ID segítségével megteremtsék az esélyegyenlőséget, azaz hozzáférést adjanak a világon MINDENKINEK az alapvető pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Bár a blockchain jövője még beláthatatlan, nagyon úgy tűnik, hogy megoldást nyújthat számos olyan létező problémára, amik hagyományos módszerekkel nem kezelhetőek.

Ha pedig a technológiát ráeresztjük ezekre a piaci gapekre, azzal nem csak a mi álmaink válhatnak valóra.

 

Forduljunk rá a jövőre, és vegyünk bankot havidíjért!

Végül Lemák Gábor (FinTech Group) két mozaikszóval próbált utat mutatni a későn ébredőknek. Az egyik irányjelző a BaaS (Bank-as-a-Service), amikor pénzügyi szolgáltatásra alkalmas infrastruktúrát akár havidíjért használhatunk, vagy a BaaS szolgáltató licencére alapozva nyújthatunk új típusú szolgáltatást.

A másik az AISP (Account Information Service Provider), hiszen mint láttuk, a belépési küszöb ebben az esetben alacsony, a potenciál viszont – köszönhetően a bankok ügyfélbarátnak távolról sem nevezhető kommunikációs felületeinek – meglehetősen nagy.

A nyerő szolgáltatási ajánlatok pedig akkor születnek, mikor a tranzakciós adatokat digitális lábnyomokkal, geolokációval és lojalitás programokkal kombináljuk.

 

Attention please! First call!!! MKB FinTech Verseny