Álmodozásnak vége, visszaszámlálás indul, jövőre felkészülni!

Szerző: | 2016. 11. 17. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Attention please! This is the first call! – a hangosbemondónál Hetényi Márk (MKB), a FinTech jövő magyar hangja. 2016. december 1-jén az ajtók záródnak, a jövő pedig elstartol, fedélzetén azokkal a FinTech álmokkal, amiket addig sikerül tulajdonosaiknak benevezni az MKB FinTech versenyébe. Aki pedig még ezt a hetet is csak álmodozással indította, az Márk figyelmeztetésén túl néhány jövőformáló szakértő gondolataira is felébredhetett a 3. FinTech Akadémián.

 

A Szabályozó soha nem alszik

Bartha Lajos (MNB) rögtön meg is kínált bennünket egy dupla kávéval:

„míg az AISP-k (Számlainformációs szolgáltatók) indulásához elegendő az MNB nyilvántartásba vétel, addig a PISP-k (Fizetéskezdeményezési szolgáltatók) élete már bonyolultabb – nekik 50 ezer euro tőkekövetelménnyel és engedélyeztetési eljárással is számolniuk kell”.

Szerencsére a kávé mellé kaptunk néhány meglepetés cukorkát is:  a pénzmosás elleni törvény frissítése már folyamatban, hamarosan indulhat az eKYC, jöhet az új generációs onboarding. A jövő pedig még formálható – a tervezett azonnali fizetési rendszerről a  Szabályozó által meghirdetett munkacsoportban indulhat el a közös gondolkodás.

 

Zombikkal álmodott, bitcoinnal ébredt

5 évvel ezelőtt Debreczeni Barnabás (Shinrai, CEO) épp a zombi apokalipszis túlélésére készült barátaival. Létrehozták hát saját biofarmjukat, és a megtermelt készletek felhalmozása közben azon gondolkodtak, vajon mi lehetne a végítélet utáni közös elszámoló eszköz?

Ekkor figyeltek fel a bitcoinra. Eltelt egy év, a zombik még sehol, a biofarm befuccsolt, a bitcoin biznisz viszont kezdett befutni – úgyhogy a srácok új alapokra helyezték a túlélési stratégiát. Az online bitcoin váltó grafikájával kimaxolt cukiság faktor lett a siker egyik záloga. Az őszinte és barátságos design játékossá, az Ügyfélboldogsági Szolgálat pedig élménnyé teszi a pénzköltést. Mindennek ellenére Barnabás figyelmeztet –

„a bitcoin egyelőre még csak egy kísérlet”.

 

Egy szebb és igazságosabb jövő – blockchainnel

Bálint Viktor (BNL, managing partner) szerint nem véletlen, hogy a punk életérzésű fiatalok után ma már bankok is pumpálnak pénzt a blockchainbe – ennek oka a rendszerben rejlő jelentős költségcsökkentő potenciál.

De a nyerő oldalon állhat a Taqanu és az a 1,5-2 milliárd ember is, akik jelenleg személyi azonosító hiánya miatt kiszorulnak a bankrendszerből. A tervük, hogy egy blockchain alapon működő digitális ID segítségével megteremtsék az esélyegyenlőséget, azaz hozzáférést adjanak a világon MINDENKINEK az alapvető pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Bár a blockchain jövője még beláthatatlan, nagyon úgy tűnik, hogy megoldást nyújthat számos olyan létező problémára, amik hagyományos módszerekkel nem kezelhetőek.

Ha pedig a technológiát ráeresztjük ezekre a piaci gapekre, azzal nem csak a mi álmaink válhatnak valóra.

 

Forduljunk rá a jövőre, és vegyünk bankot havidíjért!

Végül Lemák Gábor (FinTech Group) két mozaikszóval próbált utat mutatni a későn ébredőknek. Az egyik irányjelző a BaaS (Bank-as-a-Service), amikor pénzügyi szolgáltatásra alkalmas infrastruktúrát akár havidíjért használhatunk, vagy a BaaS szolgáltató licencére alapozva nyújthatunk új típusú szolgáltatást.

A másik az AISP (Account Information Service Provider), hiszen mint láttuk, a belépési küszöb ebben az esetben alacsony, a potenciál viszont – köszönhetően a bankok ügyfélbarátnak távolról sem nevezhető kommunikációs felületeinek – meglehetősen nagy.

A nyerő szolgáltatási ajánlatok pedig akkor születnek, mikor a tranzakciós adatokat digitális lábnyomokkal, geolokációval és lojalitás programokkal kombináljuk.

 

Attention please! First call!!! MKB FinTech Verseny

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.