SimpleTrends
SimpleTrends

Ilyen lesz a bankok jövője? Közösen a fintech startupokkal?

Szerző: | 2016. 11. 18. | Fintech tudástár, Összes hír

FinTechShow-7.0

Tíz év múlva a bankok (és a fintech startupok) a mai formájukban nem biztos, hogy létezni fognak. Ezt nem mi mondtuk, hanem az izraeli pénzügyminiszter. De sem ő, sem más nem tudja, mi lesz 2026-ban, hiszen még azt sem tudjuk, ki rendezi a 2024-es nyári olimpiát és a foci Eb-t. Az MKB FinTech Akadémián a jövőkép sziluettjét talán sikerült megrajzolni.

 

Ha a magnókazettákra cd-lemezekre mp3-lejátszókra spotify-ra gondolunk, akkor akár igaza is lehet az izraeli miniszternek, de pontos választ még senki sem tud adni. De ha Bill Gates egy nagyon régi idézetét nézzük, miszerint „a bankolás fontos, de a bankok nem”, akkor már nagyon izzadhatnak a bankok. (Mert egyrészt ezt tényleg nagyon régen mondta a jó öreg Bill, másrészt pedig tényleg nagyon közel vagyunk már a nagy változáshoz.)

 

A bankok jövője

Szilágyi Péter, a CEU docense 3 víziót is felvázolt a bankok jövőjét illetően:

  1. az első: a következő években a bankok relevánsak maradnak és a fintech cégeket maguk javára fordítják.

  2. a második: veszítenek szervezeti egységeket, de megőrzik kvázi vezető szerepüket a piacon.

  3. és a harmadik: komoly veszteséget szenvednek, de az alaprendszerek megmaradnak és a szabályozók elvárásainak megfelelően működnek.

 

Ütős kártyák a bankok kezében

Azonban ami a bankok mellett szól, azon egyelőre úgy tűnik, a friss hús fintech cégek nem fognak tudni változtatni.

A tapasztalat, az ügyfélkör, az ügyfelek bizalma mind-mind olyan, évtizedek alatt felépített skillek, amiket egy fintech cég csak nagyon drágán tudna megvenni, vagy kiépíteni.

Igaz, hogy a fintech cégeknek – egyelőre – nem kell megküzdeniük a bankok szabályozásával, a banki költségekkel, de a korábban felsoroltak (mint tapasztalat, ügyfelek, bizalom hiánya ) az ő vállukat nyomják. Ugyanakkor előnyük lehet, hogy a fintech cégeket sokkal inkább ajánlják egymásnak a barátok, ismerősök, mint a bankokat.

 

A közös jövő

Mivel a dél-amerikai és közép-kelet-európai térségben alacsony a bankokkal való elégedettség, ezért itt jó esélyük van a fintech cégeknek – mondta egy kutatásra támaszkodva Péter.

A prezentációjában még elhangzott, hogy a személyi hitelek, a bankolás, a digitális fizetések és a vagyonkezelés terén várhatók a legnagyobb előretörések a következő néhány évben, azaz itt kanyaríthatnak ki nagy falatokat a digitális pénzügyi titának a bankok ebédjéből. De. DE!

 

Itt azok a bankok fognak jól járni, akik integrálni tudják a fintech startup-ok innovációit.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!