2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2016.11.14.

B-a-a-S, amit érdemes lesz megjegyezni! Új(?) revenue stream a bankolásban

Szerző:

Kategóriák:

A Bank-as-a-Service (BaaS), azaz a banki szolgáltatások nyújtásához szükséges háttérinfrastruktúra szolgáltatásként történő nyújtása / igénybevétele egyre több bank, illetve tech cég érdeklődését kelti fel. Lehet a bankok számára új üzletág alapja, de tech cégek számára is vonzó alternatíva (lásd Fidor).

 

Viszik mint a cukrot?

Első fecskék Európában a FinLeap keltetőjében nevelkedett SolarisBank, vagy – a nemrég – a francia BCPE által felvásárolt német Fidor Bank. Mindkét vállalkozás bankok, fintech cégek, online áruházak számára biztosítja a digitális pénzügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges platformot, infrastruktúrális elemeket (licenc, kártyakibocsátás, compliance modulok, átutalási képesség stb.) akár havi díjas, vagy pl. user-based díjazású üzleti modellben.

Nagy lehetőség ez a “keresleti” oldalon is, azaz a fintech start-upok számára, hiszen többségük nem rendelkezik a szolgáltatás nyújtásához szükséges, a szabályozónak (is) megfelelő infrastruktúrával. Az online áruházak is élénken érdeklődnek ezen platformok iránt, hiszen hagyományos core szolgáltatásaikat tudják bővíteni digitális pénzügyi szolgáltatásokkal.

 

A Solaris story

A FinLeap start-upjai rendszeresen abba futottak bele, hogy a banki engedély megszerzése hosszú idő és drága. A szükséges infrastruktúra kiépítését nem tudták finanszírozni, nem jött ki a BC,  vagy a banki együttműködési tárgyalások váltak végtelen történetté és égették el a start-up erőforrásait. A szolgáltatások fejlesztésére nem maradt idő és erőforrás.  A SolarisBank erre a problémára fejlesztette ki moduláris banki feature-setjét, toolkit-jét és API-jait. Ezen “eszközökkel” a start-upok könnyen, gyorsan tudják szolgáltatásaikat a fogyasztók felé nyújtani.

A Solaris  banki engedéllyel rendelkező tech cég. Nem csupán banki szolgáltatásokat nyújt, hanem pl. saját fejlesztésű API-n keresztül AML/KYC eljárásokhoz szükséges azonosítást tud biztosítani ügyfeleinek. A Solaris infrastruktúrája teljes mértékben megfelel a mai compliance előírásoknak, illetve készül a PSD2 utáni követelményekre is. Ma az 5 legnevesebb banki API platform, BAAS szolgáltató egyike.

Címkék:
blank