BankTechShow

Ez lesz a 3 legfontosabb dolog a bankoknak 2018-ban

Szerző: | 2018. 01. 10. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

Idén új időszámítás kezdődik a bankszektorban. A legújabb technológiák terjedése, az átalakuló ügyfélelvárások és a szektoron kívülről érkező versenytársak még nagyobb nyomás alá helyezik a hagyományos bankokat. Ugyanazt csinálni, csak jobban – már nem lesz elegendő. Ugyanakkor a házi feladat továbbra is a régi: gördülékenyebb digitális ügyfélutak, adatelemzési képesség javítása, a csatornák közötti átjárhatóság fejlesztése.

Mire számíthatunk a bankoktól 2018-ban?

Erre keresi a választ a The Financial Brand immáron hetedik éve, több, mint 100 iparági szakértő megkérdezésével. A felmérés célja a döntéshozói kör várható stratégiai lépéseinek feltárása.
Az előrejelzések szempontjából nagy meglepetésre nem számíthatunk 2018-ban. A bankszektor legfontosabb feladata továbbra is a gördülékenyebb ügyfélutak kialakítása, az adatfelhasználási és -elemzési képesség javítása, valamint az integrált többcsatornás kiszolgálási modell fejlesztése.

Súlyos kritika: lassúak és sablonosak

A decemberben publikált elemzés betekintést ad a bankszektort mozgató trendekbe. A trendekben, illetve azok fontossági sorrendjében nincs jelentős változás a tavalyi évhez képest, ami az elemzők részéről felerősítette a bankszektorral szemben megfogalmazott kritikát: a változási képesség lassúságát, és a megkülönböztető jegyek hiányát.

A Forrester szerint:

“Azon a piacon, ahol az ügyfelek 1/3-a állítja, hogy a bankok alapvetően egyformák, a vezetőknek és csapatuknak érdemes lenne azzal foglalkozniuk, hogyan tudják megkülönböztetni magukat. Sajnos 2018-ban inkább számíthatunk egyfajta digitális fegyverkezési versenyre a hagyományos bankok között, mint arra hogy új – megkülönböztető – utakat keresnek és valós értéket teremtenek az ügyfelek számára.”

Az új trend: kiskedvenc lett a blockchain

A tavalyi évhez képest ugyan a trendek sorrendje nem változott, de egy-két érdekes üzenetet azért leszűrhetünk az arányokban megfigyelhető változásokból:

  1. Köszönhetően a digitális térben lényegesen magasabb ügyfélélményt nyújtó fintech startupoknak, technológiai óriásoknak, vagy pl. az Uber-nek, Airbnb-nek, a frusztrációmentes bankolás megteremtése égetővé vált a pénzügyi szolgáltatók számára. Várhatóan ennek köszönhető, hogy a válaszadók többsége az ügyfélutak fejlesztését tartja a legfontosabbnak.
  2. A második házi feladatot, az adatelemző képesség javítását sem sikerült még a bankoknak megoldaniuk, fontossága tovább növekedett.
  3. A tavalyi évhez képest idén a válaszadók némileg alacsonyabb arányban jelölték meg a trendek közül a fintech partnerségeket, ám magasabb arányban a nyílt API hozzáférések használatát. Ezt lefordíthatjuk úgy is, hogy a szakértők – a PSD2 által teremtett új környezetre is támaszkodva – inkább számítanak a nyitott innováció berobbanására, ami nem feltétlenül igényli direkt partnerségek kialakítását. Azért a „fintech partnerségek” jelentőségének csökkenésében az is szerepet játszhat, hogy a hamarabb ébredő bankok “lehalászták” a legjobb cégeket és kevés lehet az utánpótlás.
  4. Úgy tűnik a szabályozói változásoknak való megfelelés a mindennapi üzletmenet részévé vált a bankoknál.
  5. A blockchain technológia alkalmazási lehetőségei, illetve tesztelése pedig kiszorította a TOP10-ből az akcelerátor programokba történő befeketetéseket.
digitalis bankolas 2018

Erre fókuszálnak a bankok 2018-ban

A bankok többsége 2018-ban az alábbi területeken tervez fejlesztéseket:
  • Már nem csak a szakértői kör tartja fontosnak a digitális ügyfélélmény javítását, azt a döntéshozói kör is elsődleges prioritásként jelölte meg.
  • Azt is érzik a felsővezetők, hogy a jövő az adatvezérelt bankolásé.
  • A harmadik helyen ugyan továbbra is a működési költségek csökkentése áll, ám súlya folyamatosan csökken. Emögött állhat egyrészt, hogy már lezajlott a szektorban egy masszív fiókhálózat konszolidáció és erőforrás optimalizáció. Vagy egyszerűen csak áttevődött a fókusz a negyedik helyen szereplő folyamat automatizálásra, ami szintén a működési költségek csökkentésének irányába hat.

A legfontosabb üzenet, hogy a banki felsővezetők felismerték, a digitális világ, az új technológiák terjedése új képességek, tudáskészlet internalizálását teszi szükségessé. Az ötödik helyen jelölték meg a vezetők a tehetségek megtalálását, illetve a már “házon belül lévő” szakemberek képzését.

digitalis bankolas 2018
A jövedelmezőség megőrzése a bankszektor számára nem lesz kis feladat a tartósan alacsony kamatkörnyezet mellett. Itthon ráadásul már a rossz hitelek miatt korábban megképzett céltartalékok felszabadítása sem “segíti” a bankokat.
Bár a technológiai fejlődés keltette digitális kihívásokra történő reagálás költséges, a digitalizáció az általa elérhető hatékonyság növekedésen és ügyfélélmény gazdagodáson keresztül a verseny egyik fontos terepe lehet.
A cikk a The Financial Brand “Top 10 Retail Banking Trends and Predictions for 2018” írása alapján készült.
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!