BankTechShow

Facebook Libra 2.0? „Rázva, nem keverve.” – 6. rész

Szerző: | 2020. 03. 10. | Banki és fintech hírek, Blockchain, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

„Rázva, nem keverve.” – sokan ismerik James Bond híres Vodka-Martini receptjét, amellyel az író, Ian Fleming egyfajta mértékletességet is megteremtett a szuperügynök ideálja számára. Ez a fajta mértékletesség hiányzott valószínű a Facebook Libra projektjének, a globális, digitális szuperpénz tervének a bejelentésekor. A legújabb fejlemények már azt mutatják, hogy a projekt tanul a kezdeti kudarcból és lényegesen átalakítva (felrázva) próbálják újraírni a Libra protokollt, olyan jellemzőket kihagyva (nem keverve), amelyek a szabályozó hatóságok kifejezett ellenállását az induláskor kiváltották.

Mi történt eddig?

A tavaly júniusi bejelentést követően a szabályozó hatóságok össztüzet zúdítottak a nagyívű elképzelésre. Az eredeti terv szerint, a Libra a világ vezető devizáiból (USD, EUR, JPY, GBP, Szingapúri Dollár) és US állampapírokból képzett eszközkosárhoz kötött új, globális, blokklánc alapú elszámolóegységként jelent volna meg.

Azonnal nyilvánvalóvá vált a világ vezető jegybankjainak ellenállása, tekintve hogy a Libra coin mögötti, várhatóan hatalmas devizatartalék kiépülésével és kezelésével

a Libra Szövetség könnyen olyan piaci pozícióba kerülhetett volna, amelyet az érintett szuverén államok nem néztek jó szemmel.

A Facebook korábbi adatkezelési botrányai, illetve a teljes konstrukció ügyfélazonosítási és pénzmosás elleni szabályozásnak történő megfelelési hiányosságai is számos egyéb kérdést felvetettek. A bejelentést követő kezdeti káoszban a konzorcium meghatározó tagjai, mint a VISA, a MasterCard, az eBay és a PayPal Holding kiléptek, de a fejlesztési, egyeztetési folyamat haladt tovább.

Hol tartunk most?

A legújabb, a Bloomberg által is közölt, de hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a konzorcium által megcélzott fejlesztés elsősorban már nem az önálló, globális Libra coin-ról szól.

Ellenben más digitális coin-ok, jellemzően CBDC-k, azaz jegybanki kibocsátású digitális fizetőeszközök kiszolgálására alkalmas hálózat kialakítását és működtetését célozza meg.

Így funkcionalitásában leginkább a PayPal és más fintech startup-ok szolgáltatásához lesz hasonlítható, de jövőbeni piaci penetrációjában jóval erősebb megoldást képviselhet.

A Facebook elkötelezettsége nyilvánvaló és visszatérőben az optimizmus a Libra Szövetség tagjai közé is, hiszen bár a Vodafone ugyancsak kivált, két új taggal, a Shopify-al és a kriptotőzsde platformot működtető Tagomi Trading LLC-vel bővültek. Időközben Amerikában elindult a Libra hálózattól és a Calibra letéti tárcától független Facebook Pay szolgáltatás is.

A Facebook a maga részéről így mindent elkövet, hogy a rendelkezésére álló infrastruktúrával és felhasználói tömeggel akár több ponton is felhelyezze magát a fizetési szolgáltatások térképére, dinamikusan újraírva az alábbi, 2019. júliusi állapotot.

Forrás: IMF.org

Kapcsolódó cikk:

Miben más az új Libra verzió?

A gyakorlatban az új elképzelés ahhoz gravitál, amely szlogennel eredetileg próbálták eladni a konstrukciót a Libra coin mögött, miszerint nincs másról szó, mint egy blokklánc alapú centralizált fizetési szolgáltatásról. Tartalmában persze jóval többről szólt az induló verzió és főképp a benne rejlő további üzleti lehetőségek, és ezért is kell most a Libra projekt-nek a maga Canossá-ját megjárni a hatóságoknál.

Amennyiben nincs önálló, globális Libra coin, és mögötte a devizatartalék, akkor kihúzásra kerül a Libra tartalékok menedzselése kapcsán felmerülő monetáris politikai aggályok jelentős része. Problémát okozott az is, hogy a Libra coin, mivel értéke a mögöttes eszközkosár értékének változását is leköveti, befektetési terméknek minősülhetett volna, újabb számos szabályozói előírást húzva magára szerte a világban.

Kiemelhető, hogy az eredeti, önálló Libra coin koncepció bukásában és általában a fiat pénzekhez kötött stablecoin-ok „felskálázódásának” nehézségeiben, a nyilvánvaló regulációs és tranzakció volumen/sebesség kihívásokon túl, szerepet játszik az is, hogy az ilyen hálózatokban a napon belüli likviditás kezelése problémás lehet, és hogy a jelenlegi alacsony, vagy akár negatív kamatkörnyezetben kihívást jelenthet a tartalékok pozitív hozamú menedzselése.

Mi következik most?

Változatlanul jelentős kihívások elé néz bármilyen nagyobb volumenű stablecoin operáció megvalósítása, így a Libra is. A G7 országok állásfoglalása átfogó szabályozást kíván, ami az adózási, adatkezelési és kiberbiztonsági rizikókat is képes lefedni és amelynek kialakítása még évekbe telhet. Az idén januárban az EU-ban életbe léptetett 5. Anti Money Laundering Directive már most jelentős,  új kötelezettségeket fogalmaz meg a kriptopénzeszköz szolgáltatókkal szemben, és hasonló, ha nem szigorúbb, átfogó kripto szabályozás közelgő bejelentéséről szólnak a hírek az Egyesült Államokból is.

A Libra koncepció kinyitásával a hálózat és a Calibra letéti tárca elméletben kiszolgálhatja többek között a feljövőben lévő jegybanki digitális fizetőeszközöket. Ebben a minőségében is nagy eséllyel stratégiai fontosságú fizetési infrastruktúrának minősülhet, így jogszabályi megfelelési előírások újabb sorát nyitva ki (stressz teszt szcenáriók).

A stablecoin-ok, ill. CBDC-k (Central Bank Digital Currency-k) használatának valódi felfutása a legtöbb országban még a jövő kérdése, a Facebook Libra projektje (több más, a készpénzmentes gazdaság irányába ható momentum mellett) azonban katalizálja ezen folyamatokat, még ha nem is egészen úgy, ahogy eredetileg a Libra Szövetségben tervezték.

A projekt kimenetelét illető korábbi esélylatolgatások kapcsán: most már egy lényegesen átalakult, a szabályozóhoz nagymértékben illeszkedni kívánó, hibrid megoldás körvonalazódik, amelyben, legalábbis a szólamok szintjén még életben tartják a globális, önálló coin-t a távoli jövőbe mutatva.

A közeljövő a Big Tech-ek szabályozói megregulázásáról és illeszkedéséről szól.

Forrás: Facebook Weighs Libra Revamp to Address Regulatory Concerns, Bloomberg, 2020.03.03.

Címlapfotó forrás: pixabay.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

TAKÁCS ATTILA

Több mint két évtizedes banki, vagyonkezelési és post trade területen szerzett szakmai tapasztalattal a RegTech fejlődést már jó ideje közelről figyeli. Az elmúlt években feladatait alapvetően olyan mozaikszavak határozták meg, mint a KYC/AML, PSD2 és a MiFID/MiFIR. Ez utóbbi rezsimhez való viszonyulása már filozofikus, miszerint „A MIFIDII inkább az ÚT maga, mintsem a végállomás.”
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!