BankTechShow

De mi az a Facebook Libra? – 1. rész

Szerző: | 2019. 07. 03. | Banki és fintech hírek, Blockchain, Összes hír

Június közepén – számos pletyka és spekuláció után – a Facebook kezdeményezésében elindult a Libra: egy új, blockchain elemekre épülő, pénzügyi infrastruktúra kialakítását célzó projekt. A cél nemesnek tűnik, a támogatók köre figyelemre méltó és mindent megtettek annak érdekében, hogy bizalmat építő elemekkel „körbe bástyázzák” a projektet. Mindezek ellenére, máris a jogalkotást előkészítő testületek figyelmének középpontjába került a Libra.

2019. június 18-án élesedett a Libra projekt hivatalos weboldala,valamint publikálta a Facebook a Libra küldetését és a projekt elemeit bemutató White Paper-t. A White Paper kibocsátása mellett elindult a testnet, amelyen keresztül a fejlesztők számára elérhetővé vált a Libra Blockchain mögötti kód és a prototípus.

A Libra célja egy független szervezet által irányított, nyílt forráskódú, blockchain technológiára épülő, fedezettel bíró stabil digitális pénzeszköz és pénzügyi infrastruktúra létrehozása 2020. I. félév végéig.

A Libra küldetése

Az internet megjelenésével és a mobiltechnológia fejlődésével emberek milliárdjait sikerült a pénzügyi rendszerbe bekapcsolni. A Világbank adatai szerint ugyanakkor a felnőtt lakosság körében még mindig van 1,7 milliárd ember (a felnőtt lakosság kb. 31%-a), akik jelenleg nem tudnak még az alapszintű pénzügyi szolgáltatásokhoz sem hozzáférni.

Bár közülük „csak” közel fél milliárd rendelkezik mobiltelefonnal és internet hozzáféréssel, a szám még így is jelentősnek mondható. A Libra első körben ezeket – leginkább a feltörekvő országokban élő – embereket célozná meg.

„A világnak szüksége van egy megbízható digitális valutára és infrastruktúrára, amely együttesen a pénz internetének ígéretét hordozza.

A pénzforgalomnak ugyanolyan egyszerűen és költséghatékonyan – de még inkább biztonságosan – kell működnie, mint ahogyan üzenetet küldünk, vagy fotót osztunk meg, függetlenül attól, hogy hol élünk, mit csinálunk, vagy mennyit keresünk.”

A bizalom építőkövei: Libra Szövetség, stablecoin és adatvédelem

Egy új fizetési és pénzügyi infrastruktúra építésekor a bizalom felépítése kritikus tényező. Alacsony bizalmi szint mellett – ha egyáltalán lehet – csak aránytalanul magas költséggel építhető méretgazdaságos, fenntartható rendszer, még kiemelkedő ügyfélélmény esetén is.

A Facebook erőssége pedig nem a felhasználók által a platformba vetett bizalom. A GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) cégek közül mindig is a Facebook volt a leggyengébb láncszem – legalábbis a „Kitől venne igénybe pénzügyi szolgáltatást?” kérdésre adott válaszok alapján.

Ezt a bizalomhiányt ellensúlyozhatja a Libra Szövetség, egy független, non-profit szervezet, amelynek alapító tagjai többek között:

 • a legnagyobb fizetési szolgáltatók: VISA, MasterCard, PayPal, Stripe, PayU;
 • technológiai cégek és piacterek: eBay, Lyft, Spotify, Uber;
 • telekommunikációs cégek: Vodafone, Iliad;
 • blockchain cégek: Coinbase, BisonTrails, Xapo, Anchorage;
 • kockázati tőkebefektetők: Andreessen Horowitz, Thrive Capital; és
 • non-profit szervezetek: Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking.

Igaz, a Libra 2020-as éles indulásáig a Facebook vezető szerepet tölt be a Szövetségen belül, de a végső döntéshozatali fórumot a Libra Tanács biztosítja, amely tanácsban az alapító tagok egy-egy képviselővel vannak jelen.

Az indulást követő 5 éven belül cél egy teljesen nyílt – ún. „permissionless” (nyilvános, publikus) blockchain megoldáson alapulóökoszisztéma létrehozása.

A jelenleg ismert nyilvános blockchain megoldások ugyanakkor – álláspontjuk szerint – nem biztosítanak olyan mértékű skálázhatóságot, stabilitást és biztonságot, amely a megcélzott szegmens által generált tranzakciószám kezelésére alkalmas lenne.

Az induláskor ezért a Libra még ún. „permissioned” típusú blockchain lesz, azaz érvényesítő csomópont („validator node”) csak az lehet, akinek arra jogosultságot biztosítanak. Ilyen jogosultsággal az induláskor csak a Libra Szövetség tagjai rendelkeznek majd.

A Libra, mint kriptovaluta esetében cél az értékállóság megteremtése, a tőke megőrzése, ezért a Libra az ún. stablecoin-ok közé fog tartozni. A jelenleg ismert stablecoin-okhoz képest a Libra abban eltér majd, hogy nem egy adott devizához kötik az értékét, hanem a legstabilabbnak ítélt devizákban tartott (pl. amerikai dollár, euro, angol font, svájci frank, japán jen), alacsony volatilitású eszközök (bankbetétek, rövid lejáratú állampapírok) meghatározott kosarához.

A forgalomban lévő Libra fedezeteként ezen eszközök, meghatározott letétkezelőknél elhelyezett kosara lesz a Libra Tartalék, amelynek menedzselése a Libra Szövetség feladata lesz.

Stablecoin:
Olyan kriptovaluta, amelynek értékét egy másik eszközhöz kötik. Ez az eszköz lehet például valamely fiat valuta, nemesfém, vagy akár egy másik kriptovaluta. A legismertebb stablecoin-ok jelenleg – mint pl. a tether (USDT), a trueUSD (TUSD), vagy a Circle és a Coinbase által fémjelzett USD coin (USDC) – amerikai dollárhoz kötöttek.

A stablecoin rendszerint biztosítékkal fedezett, azaz a forgalomban lévő adott stablecoin összértékét egy letétkezelőnél tartalékban tartott eszköz fedezi. A cél ezzel a kriptovaluták áraiban tapasztalt volatilitás kezelése, „kisimítása”.

A bizalomépítés harmadik pilléreként a Facebook a közösségi platformján keletkező és a Libra tranzakciókhoz kapcsolódó adatok kezelését egymástól teljesen függetlenül, elkülönülten kívánja kezelni. Ennek érdekében hozta létre leányvállalatát, a Calibrát.

Calibra, a Facebook pénzügyi szolgáltatója

Az új leányvállalat létrehozásával a cél – a Facebook és Libra adatok szeparációján túl – a Librára épülő pénzügyi szolgáltatások fejlesztése. Szolgáltatások, amelyek segítségével Libra küldhető, költhető és megtakarítható.

A Calibra első szolgáltatása egy digitális pénztárca lesz, amely a WhatsApp és a Messenger alkalmazásokban, illetve különálló applikációként és elérhetővé válik jövőre. A szolgáltatás indításakor a tárca segítségével a Libra érmét küldhetjük, fogadhatjuk és tárolhatjuk. A Facebook tervei között szerepel, hogy a későbbiekben a Calibra tárca a számlák kifizetésére, QR-kód alapú vásárlásra és közlekedésre is alkalmassá váljon.

A Calibra az Egyesült Államokban ún. „MSB” (Money Service Business) licenccel rendelkezik és jelenleg azon dolgozik, hogy megszerezze a pénzátutalási szolgáltatások nyújtásához és fizetési eszköz kibocsátáshoz szükséges licenceket.

Következő lépések és megmérettetések a Libra számára

Összességében a Libra projekt még az elején tart. A Szövetségre – azon ambíciózus cél mellett, hogy a tagok számát 100 körülire bővítse az indulásig – számos feladat vár az elkövetkezendő hónapokban, többek között:

 • az API dokumentációk elkészítése,
 • a Libra Blockchain közösség együttműködési keretrendszerének kialakítása,
 • a Libra intenzív tesztelése,
 • a Libra Tartalék kezeléséhez kapcsolódó részletes szabályozás kialakítása és a Tartalék kezelésére az intézményi letétkezelők csoportjának összeállítása,
 • a Szövetség ügyvezető igazgatójának és vezetőségének kiválasztása.

A még hátralévő feladatok megvalósítása mellett a projektnek szembe kell néznie a vegyes fogadtatással is:

 • az Orosz Állami Duma Pénzügyi Piaci Bizottságának elnöke már a bejelentés napján azt nyilatkozta, hogy Oroszországban nem lesz legalizálva a Libra, mert elmondása szerint veszélyeztetheti az ország pénzügyi rendszerét.
 • Június 21-én Franciaország kezdeményezésére G7 munkacsoport alakult annak tanulmányozására, hogy a központi bankok miként biztosítják a kriptovaluták – beleértve a Libra – szabályozását a pénzmosási törvényeknek és fogyasztóvédelmi szabályoknak megfelelően.
 • Július 17-én az Egyesült Államok képviselőháza előtt meghallgatás lesz a „Facebook által javasolt kriptovaluta és annak fogyasztókra, befektetőkre és az amerikai pénzügyi rendszerre vonatkozó hatásának vizsgálatacímmel.

Október 15-én a PayTechShow kiemelt témája a fizetési szolgáltatások piacának, a fizetési infrastruktúra átalakulásának és a jövő új digitális fizetési megoldásainak bemutatása, amelynek részeként külön foglalkozunk majd a Facebook kezdeményezésének lehetséges piaci következményeivel is.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!