2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.05.17.

Fintech és insurtech kísérletek a Hello Laborban

Szerző:

Kategóriák:

Nincs jól bevált recept, mindenki kiteszi az asztalra amije van. A bátor jelentkező hoz egy ötletet, egy nagy adag elszántsággal és pár meggyőző bizonyítékkal. A biztosító megspékeli azt szakértelemmel, évtizedes piaci tapasztalattal, coworking iroda bérlettel, esetenként egy kis tőkével és plusz erőforrással, na meg hozzátesz még némi kapcsolatrendszert. Ha az összetevők jól elegyedtek, akkor már csak várnunk kell, fog-e nagyot robbanni. A Posta Biztosító május 11-én, péntek délután megkezdte az első kísérleteket a Hello Laborban.

 

hello labor insurtech posta biztosito

 

A jó nyugdíjbiztosítás aranyat ér

Az első pitchelő Tibor, egy olyan modernkori alkimista, aki nem a fémet, mint inkább a nyugdíjbiztosítás mögötti eszköz alapot változtatná arannyá a Hello laboratóriumában. „Az arany volatilitása hosszú távon nagyjából nulla, és nem kellene többé vakon bíznunk az otthonkás brókerek döntéseiben.” Ha pedig választani kell a kötvényt megtestesítő papír vagy a sárga nemesfém között, akkor az utóbbira egészen biztosan többeknek dobban meg a szíve is.

 

Felfedezés alatt az új kriptogalaxis

Ha a második ötlet berobban, abból egy egészen új galaxis is létrejöhet. Mátét és Pétert az arany helyett inkább a kriptovaluták hozzák lázba. Meg is alkottak egy új kereskedelmi modellt az Ethereum világában, ahol tokenizációval, ratingelhető portfolió menedzserekkel és fegyelmező smart contractokkal garantálnák a befektetők biztonságát és boldogságát. A fiúk szerint a rendszer „trustless” – azaz olyan mint egy ütős fájdalomcsillapító, nem kell hinnünk benne ahhoz, hogy működjön. A szakavatott zsűri azért hisz is, ha nem is annyira az ötletben, mint inkább a lelkes kis csapatban.

 

A gyerekek a legjobb kísérleti alanyok

Az általános iskolás generáció még jól formálható és a 18 éves Gergő szerint van is rajtuk mit gyúrni.

„Még a saját korosztályom pénzügyi ismeretei is siralmasak, aki pedig eljut odáig, hogy kérdezzen, az a szüleihez fordul segítségért.”

A szüleihez, akik nem a challenger, hanem a minden sarkon fiókkal rendelkező bankok ügyfelei, akik kitartóan sorba állnak a sárga csekkel, és akik sokszor maguk is vagy adósságcsapdában vergődnek vagy a párnájuk alatt tartják a pénzt. A Gergő által elképzelt megoldás egy olyan applikáció, ahol a gyerekek a munkájukért, azaz a tanulásért fizetést kapnak, a pénzzel pedig szabadon kísérletezhetnek addig, amíg empirikus alapon meg nem kapják a megfelelő pénzügyi kiképzést.

 

Ráfordulunk a fordított faktoringra

A negyedik ötlet gazdája a hatékonyság és az egyszerűség jegyében átpártolna a szállítóktól a vevőkhöz, és inkább ez utóbbival tenne egy próbát. Nincs ebben semmi árulás, a szállító időben a pénzéhez jut, a faktorcég pedig az automatizálás révén egy jelentős költségcsökkentéshez. Az új működéssel tehát mindenki jól jár, a vevő még kicsit jobban is, mert kliensként a szállítói portfolióért cserébe olcsóbb számla végösszeget és még profit részesedést is kaphat.

Ígéretes szikrák pattantak ki az első kísérleteken, és bár a sikerért még minden jelentkezőnek dolgoznia kell, ötletüket már egy Hello Labor Klubkártyával, coworking bérlettel és kapcsolatokkal megtámogatva építhetik tovább. Június 1-jén pedig kiderül, hogy az új versenyzőkkel is működik-e kémia, és sikerül-e valakinek berobbannia a Hello Labor mentor programba.

hello labor insurtech

Címkék:
blank
blank