BankTechShow

Hasít a lengyelek számlaalapú mobilfizetési megoldása, a BLIK

Szerző: | 2022. 09. 19. | Azonnali fizetés, Elektronikus fizetés, Mobilfizetés, Összes hír

A svéd Swish és a dán MobilePay mellett hódít a lengyel azonnali fizetési rendszerre épülő mobilfizetési megoldás, a BLIK is Európában. Eddig közel 24 millióan aktiválták a mobil alkalmazást. Ebből a nemrég közzétett második negyedéves adatok szerint már több, mint 11,3 millió ügyfél használja aktívan a számlaalapú fizetési megoldást, ami 41%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. A BLIK gyakorlatilag minden fizetési helyzetben megoldást kínál és hamarosan BNPL szolgáltatással is bővül. A mobilfizetési rendszert üzemeltető Polish Payment Standard (PPS) 2021-ben immár második éve nettó nyereséget termel, amin felbuzdulva nemzetközi fejlesztési terveinek megvalósításába is belevágott és felvásárolta a szlovák mobilfizetési megoldást, a Viamo-t.

2015 februárjában a hat legnagyobb lengyel bankAlior Bank, Bank Millennium, Bank Zachodni WBK, ING Bank Śląski, mBank és PKO Bank Polski – összefogásában elindult az azonnali fizetésre rendszerre épülő mobilfizetési megoldás, a BLIK. A megoldás üzemeltetésére a bankok külön céget hoztak létre (Polish Payment Standard – PPS).

A mobilalkalmazás a webáruházakban történő fizetés mellett tavaly óta már érintéses fizetésre is kényelmes – NFC-alapú – megoldást nyújt. Mindemellett alkalmas személyek közötti pénzküldésre, valamint ATM-ből történő készpénzfelvételre is – mindezt kártya nélkül, közvetlenül a bankszámla terhére.

A lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal közelmúltban hozott döntésének köszönhetően a PPS a halasztott fizetésekre is kiterjesztheti kínálatát, így a BLIK funkciói között hamarosan a Buy Now Pay Later (Vásárolj Most, Fizess Később) fizetési megoldás is megjelenik a tervek szerint.

Zátonyi János

Előadás: Azonnali fizetésen alapuló ökoszisztéma épül Magyarországon

Zátonyi János, GIRO Zrt., üzletfejlesztési vezető

FinTechShow 6.0: „Kódban a jövőnk? Bankokból tech cégek?” | 2022. október 12.

Az e-kereskedelemben a BLIK megelőzi a kártyás fizetést

A BLIK legerősebb lába az online fizetés. 2022. második negyedévében az összes BLIK fizetés tranzakció több mint 57%-a webáruházban történt. Idén a második negyedévben több mint 30%-kal több webshopos fizetés történt, mint 2021. azonos időszakában.

A fizetési mód valamennyi lengyel webáruházban elérhető és 2018. negyedik negyedévétől a BLIK fizetés megelőzi a kártyás fizetést.

2022. március végén a BLIK tranzakciók száma 218%-kal meghaladta a kártyás tranzakciók számát a Lengyel Nemzeti Bank adatai szerint.

Így működik a BLIK fizetés webáruházban

A kosár összeállítása után a fizetési mód kiválasztásakor a vásárló a BLIK fizető oldalra jut, ahol egy 6-jegyű ún. BLIK kód segítségével történik a fizetés. A kódot a vásárló a mobilbanki alkalmazásán keresztül tudja generálni.

Miután a kódot az ügyfél beírta a BLIK fizető oldalán, a tranzakció hitelesítése szintén a mobilbankon keresztül történik. A vásárló a webáruház oldalát, mint megbízható partnert megjelölheti, így a következő fizetés alkalmával már BLIK kód nélkül tud vásárolni.

Nagy ugrást hozott érintéses fizetés bevezetése

A fizikai boltokban a BLIK fizetés egyik módja – hasonlóan a webáruházi fizetéshez -, hogy a vásárló a mobilbankján keresztül generált BLIK kódot adja meg a fizetési terminálon, majd a tranzakciót a mobilbankban hitelesíti.

A mobilfizetési rendszert 2021. negyedik negyedévétől a sokkal kényelmesebb érintéses fizetési lehetőséggel is kiegészítette a társaság a Mastercard tokenizációs megoldására (ún. MDES – Mastercard Digital Enablement Services) alapozva. A kártyatársaság 2019-ben lett a BLIK stratégiai partnere, majd egy évvel később, 2020 tavaszán a hat alapító bankkal megegyező tulajdoni részesedést szerzett a PPS-ben.

2022. második negyedévében a BLIK felhasználók 292 millió tranzakciót bonyolítottak le, ami 66%-kal több, mint egy évvel korábban. A tranzakciók összértéke éves szinten szintén több mint 60%-kal nőtt. A fizetések száma a leggyorsabban a hagyományos fizetési terminálokon nőtt, éves szinten 182%-os növekedést ért el, ami jelentős mértékben az érintéses fizetésnek köszönhető.

BLIK kóddal jelenleg 830 000 terminálon lehet fizetni, érintéses módon pedig több mint 1,1 millió terminálon. Az érintéses fizetést a tavalyi indulás óta több mint 1,2 millió felhasználó aktiválta.

A lengyelek már nem csak “otthon” fizethetnek BLIK-kel

A társaság két éve dolgozik partnerségek kiépítésén olyan nemzetközi fizetési szolgáltatókkal, mint például az angol PPRO, a holland Adyen, vagy az amerikai Stripe. Legfrissebb együttműködését a Stripe-pal idén júliusban sikerült nyélbe ütni, amelynek eredményeként a Stripe platformját használó webáruházak mostantól további integrációs erőfeszítések nélkül kínálhatják a BLIK-et online fizetésre Európa-szerte, mindössze aktiválniuk kell a fizetési módot a Stripe “Fizetési beállítások” irányítópultban.

A Mastercard tokenizációs megoldására épülő érintéses fizetési megoldás szintén egy olyan BLIK szolgáltatás, amely lehetővé teszi a fizetést a BLIK felhasználók számára országhatáron túl is.

“A lengyelek nemcsak nálunk, hanem külföldön is hajlandók így fizetni. A felhasználók eddig 92 országban, 6 kontinensen végeztek érintésmentes fizetést a BLIK-kel, ami jól mutatja fizetési megoldásaink globalizálódását”

– jegyezte meg Dariusz Mazurkiewicz, a PPS igazgatótanácsának elnöke korábban.

A VIAMO szlovák mobilfizetési megoldás megvásárlásának augusztus végi bejelentése egy újabb fontos lépés a BLIK platformot üzemeltető társaság számára. A VIAMO pénzforgalmi intézményi státusszal rendelkezik és a mobilfizetési megoldása mellett fizetőkapu szolgáltatóként a “VIAMO PayGate” szolgáltatást is nyújtja, jelenleg két bank számára (Tatra Banka számára, amely a Raiffeisen Bank International csoport tagja és a VÚB számára, amely az Intesa Sanpaolo csoport tagja).

bartha-lajos-mnb-interju

Részletek az MNB-től az új azonnali fizetési intézkedéscsomaggal kapcsolatban | 2022.08.08.

“Az MNB célja, hogy 2030-ra az összes fizetési tranzakció legalább 50%-a elektronikus úton történjen Magyarországon. Ennek egyik lépése a QR-kód és a fizetési kérelem szolgáltatások biztosításának kötelezővé tétele” – mondta el Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a FinTechZone-nak adott exkluzív interjúban.

[BLIK, Payments Cards & Mobile, Mastercard]  | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!