Így építenek digitális bankot mások: Starling Bank

Szerző: | 2019. 06. 20. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Open banking, Összes hír

PayTechShow 4.0

A hagyományos bankok kihívói jellemzően az elsők között felelnek meg a PSD2 előírásainak, csatlakoznak az azonnali fizetési rendszerhez, teszik elérhetővé nyílt API hozzáféréseiket. Agilis módszerekkel, a digitális gondolkodást támogató szervezeti kultúrával készülnek a következő évtizedre. Ezzel szemben hagyományos versenytársaik kivárnak, távolról szemlélik kihívóik üzleti modelljét, és minden újításban a pénzügyi közvetítő rendszert veszélyeztető kockázatot látják. 

Míg itthon az azonnali fizetési rendszer, az EU-ban az erős ügyfél-hitelesítés – és a nyílt bankolás (PSD2) – indulását tolták/tolják ki a hagyományos szolgáltatók lassú felkészülése miatt.

Szerencsére vannak kivételek – a hagyományos bankok között is -, amelyek eredményei különösen értékesek a hagyományosan konzervatív pénzügyi iparágban. Íme a Starling, a „Legjobb Nyílt Bankolási Stratégia” címet elnyerő digitális bank.

Kis Starling történelem

2016: korlátozott banki licence megszerzése az Egyesült Királyságban.

2017:

 • Első „challenger” bankként az Egyesült Királyság Faster Payment (azonnali fizetési) rendszerének teljes jogú tagja, majd a SEPA tagja lett.
 • Első digitális bankként csatlakozik a CASS (Current Account Switch Service) rendszeréhez, lehetővé téve ezzel, hogy más bank ügyfelei számlaváltással áttérjenek.
 • Évközben a pénzügyi hatóság a licence korlátozását feloldja, teljes jogú bankként működhet.
 • Megrendezi az Egyesült Királyságban az első Hackathont, amelyen saját API-jait nyitja meg a fejlesztők előtt.
 • Első mobile-only (iOS és Android) lakossági folyószámla termék megjelenése.
 • Költségkövető személyes pénzügyi menedzsment szolgáltatás (Spending Insights) elindítása.
 • Apple Pay, majd GooglePay integráció 3 hónapon belül.
 • Első API marketplace: ügyfelei más szolgáltatók pénzügyi termékeit is közvetlenül a Starling appból igénybe vehetik.
 • Célmegtakarítás szolgáltatás elindítása.

2018:

 • Üzleti folyószámla termék megjelenése.
 • Hatósági engedély megszerzése hitelkihelyezésre.
 • Bank-as-a-service szolgáltatás elindítása.

Megkülönböztető szolgáltatások

A Starling a felhasználókat bevonva, velük közösen, mindennapi élethelyzeteikhez illeszkedő szolgáltatásokat alakított, mint pl.:

 • instant folyószámlahitel,
 • ApplePay, GooglePay, SamsungPay és Fitbit Pay elérés,
 • készpénzbetét lehetősége 11.500 postahivatalban,
 • 2 perces számlanyitás,
 • instant költségkövetés, valós idejű értesítések költésekről, kifizetésekről, terhelésekről és jóváírásokról,
 • célmegtakarítás lehetősége és
 • automatikus mikromegtakarítás a költések felkerekítésével, valamint
 • fizetési kérelem, azonnali P2P átutalások.

Élményszerű mindennapi pénzügyek

A Starling a felhasználóktól kapott és a szolgáltatás nyújtása során keletkező adatok feldolgozásával, elemzésével a pénzügyi döntéseiket segíti információk vagy ajánlatok élményszerű megjelenítésével, valamint az információkra épülő új szolgáltatások bevezetésével.

A bank célja, hogy a legjobb szolgáltatásokat vonzza a Starling piactérre, amelyekkel vonzóvá teheti szolgáltatásait ügyfelei számára. Pár példa a piactéren megtalálható szolgáltatásokra:

 1. A piactéren megtalálható flux megoldásával a készpénzes vásárlások papírnyugtái is automatikusan bekerülnek a banki tranzakciók mellé és így teljes képet kaphatnak a felhasználók költéseikről. A flux – a papírnyugták digitalizálása mellett a kuponok digitalizálásával a hűségprogramok új szintjét teremtette meg.
 2. A Habito, ingyenes online jelzáloghitel közvetítő megoldása a felhasználó számára az adott helyzetben legkedvezőbb alternatívát ajánlja, de ha csak arra kíváncsi, hogy mennyi hitelt vehetne fel, vagy mennyit enged a takaró, a hitelképesség kalkulátor ezt is megmutatja.
 3. A Starling ügyfelei a célmegtakarítások mellett értékpapírba is fektethetik pénzüket közvetlenül a Starling mobil appjából. Elsők között csatlakozott a piactérre a Wealthify, különféle részvény, kötvény és ingatlan alapokkal kereskedő társaság.
 4. A nyugdíjas korra előtakarékoskodó felhasználóknak pedig a PensionBee nyugdíjmegtakarításokat optimalizáló szolgáltatását kínálja a Starling app.

Nyílt bankolással a vállalkozásokért

Kutatások szerint a kisvállalkozások vezetői havi legalább 15 munkaórát töltenek az adminisztrációval. A Starling üzleti – szintén nyertes – folyószámlája és a Piactér szolgáltatásai együttesen ezt az időt csökkentik minimálisra és egyben teszik egyszerűvé és átláthatóvá a pénzügyeket.

A FreeAgent platform a tranzakciókat valós időben leköveti, és segíti a számlázást. A készpénzes nyugták, számlák fotóit elég feltölteni és azok automatikusan bekerülnek a költségkimutatásba. Az app a pénzügyi helyzeten túl egyetlen kattintással megmutatja a vállalkozás adóegyenlegét, ÁFA fizetési kötelezettségét is.

Gyakori nehézség kedvező feltételekkel finanszírozáshoz jutni. Ehhez nyújt segítséget a közösségi hitelezéssel (P2P lending) foglalkozó startup, a Growth Street. Valós idejű adatokon alapuló döntéstámogató rendszerével rugalmas finanszírozási lehetőséget kínál mikro- és kisvállalkozások számára.

Hogyan alakítsunk ki ügyfélbarát fizetési szolgáltatásokat? A 2019. október 15-én PayTechShow-n az Azonnali Fizetés Akadémián a Payment Design Sprinten ezt is bemutatjuk.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!