2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.06.19.

Melyik bankkártyát használjuk külföldön?

Szerző:

Kategóriák:

Nyaralás előtt felmerülhet a kérdés, mennyibe kerül, ha külföldön, idegen devizanemben fizetünk bankkártyával. Nem mindegy, melyik bankkártyát használjuk a külföldi út során, mivel 3,5-szeres is lehet a különbség a legjobban és a legkedvezőtlenebbül váltó hazai bankok árfolyamai között. A „győztes” idén is az OTP, míg az utolsó helyen az UniCredit végzett. Íme, mennyibe kerül a külföldi kártyahasználat a 8 legnagyobb hazai banknál, a Revolutnál és a TransferWise-nál.

Breaking news [2019.06.27.]: Az összehasonlító elemzésünk banki listáját kiegészítettük további bankokkal, így a lenti linken immár 12 hazai bank devizakonverziós költsége került górcső alá. Ezzel párhuzamosan pontosítottuk a számításainkat a Budapest Bank, az UniCredit, a Revolut és a TransferWise esetén.

Részletek itt:A nagy bankkártya mustra: ennyibe kerül a külföldi kártyahasználat“.

Megvizsgáltuk, ha az elmúlt hónapokban fizettük volna bankkártyával külföldi szállásunkat, akkor annak mennyi plusz költsége lett volna a pénzváltás miatt. A különbségek már szemmel láthatóak és rövid kikapcsolódásunk alatt nagyon „ráfizethetünk” a kártyahasználatra.

A hazai bankok közül az OTP messze a legjobban vált, míg az UniCredit és az Erstetavalyhoz hasonlóan idén is a sor végén végeztek. Az Erste Banknál átlagosan 3x, az UniCreditnél átlagosan 3,5x magasabb a devizakonverziós költség, mint az OTP-nél. Ugyanakkor, ha van Revolut, vagy TransferWise fizetési kártyánk, akkor az előbbi esetén, akár 65%-kal, az utóbbi esetén 25%-kal alacsonyabbak is lehetnek a devizakonverziós költségeink az OTP-hez képest. A Revolut és az UniCredit között már 10-szeres is lehet a devizakonverziós költség között a különbség!

Módszertan

Az elemzést az alábbiak mentén végeztük:

 • az euró-ban történt, Maestro/Mastercard logóval ellátott betéti kártyákkal végzett vásárlást vizsgáltuk.
 • A kártyák mögötti bankszámla devizaneme forint.
 • A hazai kártyakibocsátó bankok közül a nyolc legnagyobb, a hirdetményben meghatározott bankkártyás vásárlásokra vonatkozó devizaeladási árfolyamokkal számoltunk és gyűjtöttük össze a vonatkozó árfolyamokat közvetlenül a bank weboldaláról.
 • A devizakonverzió költségét az MNB középárfolyam és a kártyakibocsátó bank devizaeladási árfolyama közötti különbsége alapján számoltuk.
 • A Revolut és a TransferWise esetén a hirdetményben meghatározott árfolyamképzési módszer alapján kalkuláltuk a devizakonverziós költséget (az MNB középárfolyamához viszonyítva).
 • A vizsgált időszak: 2019.01.01.-2019.06.18.

A TOP3: Revolut, TransferWise és OTP

Azt feltételeztük, hogy külföldi utunk során 625 eurót (kb. 200 ezer forintot) költünk el bankkártyás vásárlások során (pl. bankkártyával fizetjük ki a szállást). A módszertanunk alapján a vizsgált időszakban a 625 euróra jutó átlagos devizakonverziós költség a hazai bankoknál a következőképpen alakult:

 1. OTP: 1.967 Ft
 2. MKB Bank: 3.941 Ft
 3. CIB Bank: 3.941 Ft
 4. K&H Bank: 4.212 Ft
 5. Raiffeisen Bank: 4.392 Ft
 6. Budapest Bank: 4.778 Ft
 7. Erste Bank: 5.945 Ft
 8. UniCredit Bank: 6.894 Ft

Ha 625 euró értékben vásárolunk külföldön bankkártyánkkal, akkor ennek a költsége az OTP-nél kb. 2 ezer forint, az UniCreditnél kb. 7 ezer forint. Ha ennek a háromszorosát, kb. 600 ezer forintnak megfelelő eurót költünk bankkártyánkról, akkor ez az Erste Banknál 18.000 forintba, az UniCreditnél 21.000 forintba kerülne.

Megvizsgáltuk azt is, ha 625 euró értékben Revolut, vagy TransferWise fizetési kártyával vásároltunk volna a vizsgált időszakban, akkor annak mennyi lett volna a devizakonverziós költsége:

 1. Revolut: 694 Ft (hétközben), 1.700 Ft (hétvégén)
 2. TrasferWise: 1.481 Ft

A legalacsonyabb „pénzváltási” díjat abban az esetben fizetjük, ha a 625 euró értékű külföldi szállásunkat hétközben, Revolut kártyánkkal fizetjük, ebben az esetben költségünk az OTP devizakonverziós költségének 35%-a lesz. Ha Revolut kártyánk helyett az UniCredit Bank bankkártyájával fizetünk, akkor a Revoluthoz képest 10-szer annyi díjat fizetünk ki az UniCreditnél.

Az elemzésünk alapján, a nyolc legnagyobb hazai bank, valamint a Revolut és a TransferWise devizakonverziós költségei alapján a sorrend:

 1. Revolut (ha hétközben használjuk a kártyát): 694 Ft
 2. TransferWise: 1.481 Ft
 3. OTP Bank: 1.967 Ft

TOP3 hazai bank: OTP, MKB, CIB

Ha nincs Revolut, vagy TransferWise kártyánk, akkor a nyolc legnagyobb bank közül a dobogósok (illetve a sorrend):

 1. OTP Bank
 2. MKB Bank és CIB Bank (holtverseny)
 3. K&H Bank
 4. Raiffeisen Bank
 5. Budapest Bank
 6. Erste Bank
 7. UniCredit Bank.

Az alábbi ábrán is jól körvonalazódik, hol helyezkednek el az egyes bankok az euró devizaeladási árfolyamaik alapján az MNB középárfolyamához képest. Az OTP messze a legjobb árfolyamon váltott 2019.01.01.-2019.06.18. között, míg az Erste és az UniCredit nagyon leszakadtak a középmezőnytől.

Jó, ha tudjuk: nincs betétbiztosítás a Revolutnál és a TransferWise-nál

A Revolut és a TransferWise nem tagjai a betétbiztosítási rendszernek, így ha az előbbi szolgáltatók fizetésképtelenné válnának, akkor a betétbiztosítási alapon keresztül nem kerül sor az ügyfelek automatikus kártalanítására.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy az előbbi szolgáltatók letéti (speciális) számlán biztosítják a forgalomhoz szükséges fedezetet, így fizetésképtelenség esetén a költségek kifizetése után a fennmaradó összegből kerül sor az ügyfelek kifizetésére.

Címkék: