BankTechShow

Ilyen lenne a Star Wars fintech szemszögből

Szerző: | 2019. 06. 05. | Fintech kitekintő, Fintech tudástár, Összes hír

Érdemes folyamatosan vizsgálni és újragondolni a fiókhálózatok és a digitális csatornák, megoldások arányát és együttműkődését a mai banki piacon. Tágabb megközelítésben igaz ez a hagyományos bankok és a fintech-ek, Big Tech-ek viszonyára, kapcsolódására is. A közelmúlt banki konferenciái jellemzően erre a következtetésre jutottak, de hogyan csinálják mindezt a legnagyobb piaci szereplők a gyakorlatban? A francia Société Générale példáján megnéztük .

A Star Wars és a banki digitalizáció

Messze már az az időszak, amikor a 2000-es évek elején, az első dotcom őrülettel párhuzamosan a londoni banki konferenciák „The end of Branch Banking”, azaz a „fióki bankolás vége” típusú panelekkel hirdették magukat. Már a 2000-es évek közepére a „The Branch strikes back”, azaz „a fiókhálózat visszavág” típusú megközelítések kaptak hangot. Az elmúlt években kibontakozó fintech forradalomban és digitalizációs versenyben pedig szintén elég könnyű meglátni a hagyományos banki („birodalmi”) szereplők versus fintech disruptor-ok („felkelők”) galaktikus küzdelmét.

A valóság azonban a kezdő tézisnél lényeges árnyaltabb, hiszen mára sok esetben inkább stratégiai szövetségek, „együtt repülő kötelékek” alakulnak ki a fintech-ek és a banki szereplők között.

A fenyegetés ugyanakkor létező, hiszen szektorszinten már számszerűsíthető a hagyományos banki szereplők profitjára mért csapás a forradalmian új megoldással jelentkező „felkelők” részéről. A Revolut, a Transferwise, a neobankok, vagy kifejezetten a „távoli szektorokból” a pénzügyi szektorba érkező Big Tech-ek, mint az Apple, a Facebook, a Google és az Amazon jelentik az igazi kihívást.

Ezek a „felkelők” (disruptorok) elsőként jellemzően az átutalási, fizetési forgalom bevételi tortáját szeletelik újra, de a hitelezés és a megtakarítások kezelése is fintech célkeresztbe került. A háborúhoz viszont pénz kell, mindkét oldalon. A piaci környezet, az átlagos banki megtérülés a válság évei óta szerencsére javult, így a technológiai fejlődéssel együtt kibontakozó digitalizációs („fegyverkezési”) versenyre most már tud és kell is költsön a szektor.

A másik oldalon ezzel párhuzamosan felpörögnek az inkubációs programok, a kockzati tőkebefektetések. A keret- és peremfeltételek viszont gyorsan változnak: Második Pénzforgalmi Irányelv (PSD2), elosztott főkönyvi technológia (DLT), kriptovilág, az e-kereskedelem erősődő tokenizációja, (azonnali fizetés) …, további jelentős transzformációs és fejlesztési kényszert hozva.

Egy nagybanki stratégia margójára – A SocGen sztori: „Transform to Grow”

A francia Société Générale elmúlt 10 éves története, mint igazi globális piaci szereplőé, jól mutatja bankszektorban zajló ezen adaptációt. A csoport valamennyi banki, finanszírozási üzletágban aktív, beleértve a befektetési banki és kereskedési tevékenységet is.

Magyarországon ugyan kevésbé ismert, bár az ALD Automotive-vel a gépjárműfinanszírozásban jelen van, mégis az elmúlt években inkább annak kapcsán került be a hazai hírekbe, hogy számos kelet-európai leánybankját az OTP Bank sikeresen akvirálta.

Stratégiájuk margójára az alábbiak emelhetők ki:

  • problémák a csoport tőkehelyzetével (a befektetési banki üzletág alulteljesítése az amerikai bankházak erős, globális versenye miatt),
  • így a befektetési bank szükségszerű reorganizációja, a banki folyamatok nagyfokú (szinte ipari) automatizációja, drasztikus költségcsökkentési terv 2020-ig,
  • compliance botrányok (a Libia-ügy, a LIBOR-ügy), személycserék a top menedzsmentben,
  • kivonulás a „végekről”, a több mint félszáz országra kiterjedő fizikai jelenlét racionalizálása,
  • tőkehelyzet stabilizálása és sikeres lakossági banki expanzió,
  • a „Transform to Growfintech-stratégia meghirdetése,
  • ennek keretében pl. a Treezor külső fintech startup felvásárlása (BaaS platform), belső insurtech startup, a Moonshot-Internet indítása, a LUMO crowfunding platform felvásárlása,
  • részesedés növelése a TagPay (digital banking platform fejlesztő) és Reezocar (autólízing) szolgáltató start-up cégekben,
  • a Catalyst akszelerátor program meghirdetése Indiában, a helyi fintech start up-ok számára,
  • Franciaország piacvezető online bankja, a Boursorama felfuttatása mára 1,5 millió felhasználóval.

A SocGen „birodalom” erejét így jelenleg a profitábilis lakossági banki és autólízing tevékenység képezi és nem csak a hagyományos, „old fashion” banki értelemben. Frédéric Oudéa, a bankcsoport CEO-ja elmondása szerint a Boursorama-t, mint belső start-up céget, kifejezetten

az ügyféligények gyors változásához történő fokozott digitális alkalmazkodás, a fiatalabb korosztályok felé történő nyitás jellemzi,

amely modell alkalmas európai és globális terjeszkedésre.

A Szövetségek kora

A SocGen példája is mutatja, hogy a küzdelem a jövőben a banki + fintech szövetségek között fog zajlani az erőforrások maximális optimalizálásával. Hibrid hadviselési taktikák alakulnak ki, nagybankok nevelnek fel „belső felkelőket” és ezzel párhuzamosan az a szentiment is érződik, hogy a fintech start-upok jelentős része számára egy sikeres értékesítéssel, exit-tel a csata (személyesen) le is zárul.

A Szövetségek korának alapszabálya: „Óvakodj a compliance botrányoktól!” mivel a különféle fraud-ok, pénzmosási botrányok, az adatbiztonság sérülése, még a kifejezetten erős szereplőket is villámgyorsan meg tudják rengetni.

A területi terjeszkedés, a piacszerzés üteme a digitális ajánlatok segítségével sokkal gyorsabb lehet, mint bármikor is a múltban, és ez ellenkező előjellel is igaz. Az Y és Z generációk meghatározó ügyféltömegekké válásával a nem megfelelő szolgáltatási színvonal esetén a piac (ügyfél) vesztés üteme is gyors lesz.

A hagyományos bankolás „Halálcsillagát” pedig úgy tűnik, a Big Tech-ek építhetik majd meg.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

TAKÁCS ATTILA

Több mint két évtizedes banki, vagyonkezelési és post trade területen szerzett szakmai tapasztalattal a RegTech fejlődést már jó ideje közelről figyeli. Az elmúlt években feladatait alapvetően olyan mozaikszavak határozták meg, mint a KYC/AML, PSD2 és a MiFID/MiFIR. Ez utóbbi rezsimhez való viszonyulása már filozofikus, miszerint „A MIFIDII inkább az ÚT maga, mintsem a végállomás.”
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!