Kemény teszt előtt a fintech cégek

Szerző: | 2022. 08. 30. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

PayTechShow 4.0
A fintech cégek finanszírozása az idei év második negyedévében tovább folytatta lefelé ívelő pályáját és egyelőre nincs arra utaló jel, hogy elérte volna a mélypontot. A finanszírozási kedv csökkenése mellett a forrásbevonás egyre drágább, a finanszírozás bevonásához kapcsolódó ügyleti ciklusok hosszabbodnak és többek között az infláció miatt növekvő kiadások lerövidítik a fintech cégek számára azt az időtávot, amíg a készpénz kitart. A vihar leküzdése összességében költségcsökkentést igényel, különös hangsúlyt fektetve a pénzt hozó termékekre és a jó finanszírozási üzletek kötésére. A bérköltségek csökkentése úgy tűnik már zajlik is, a Layoffs.fyi szerint 2022-ben ezidáig közel 74 ezer állás szűnt meg a tech startupoknál.

Csökken a fintech finanszírozási “láz”

A CB Insights legfrissebb, 2022. második negyedévi fintech riportjának adatai alapján globális szinten a fintech-finanszírozás összege 33%-ot esett idén a második negyedévben az első negyedévhez képest. Az európai befektetések összege még ennél is nagyobb, 41%-os mértékben csökkent negyedévről negyedévre és a legalacsonyabb szintet hozta 2020. negyedik negyedéve óta.

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy az idei finanszírozás Európában (12,6 milliárd dollár) már meghaladta a 2020-as teljes összeget (10,1 milliárd dollár).

A finanszírozási kedv visszaesése szinte valamennyi fintech területet érinti. Ez alól kivételt a vagyonmenedzsment megoldásokat fejlesztő ún. wealthtech cégek képeznek, ahol az idei második negyedévben – bár a finanszírozás összege stabilan 3,5 milliárd dollár volt – 188 üzletet kötöttek globális szinten, ami 36%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest. Európában az ügyletek száma tekintetében a negyedéves növekedés kiemelkedő (57%) mértékű volt a wealtech cégek esetében.

CB Insights - FinTech Report

Forrás: CB Insights

Drasztikusan esett a tőzsdén jegyzett fintech cégek értékelése 2022-ben

A tőzsdén jegyzett fintech cégek részvényeinek ára az év eleje óta rendkívüli mértékben visszaesett: a Coinbase, az Upstart és az Affirm kumulált piaci kapitalizációja több mint 70 milliárd dollárral esett idén július 15-ig.

Sok kockázatitőke-társaság, köztük a Sequoia is arra számít, hogy a tőzsdei visszaesés hosszú lehet – ellentétben a világjárvány első évében tapasztalt meredek V-alakú fellendüléssel.

“További 6 hónap is eltelhet mire meglátjuk milyen hatással volt a részvényárfolyamok visszaesése a kockázati tőke finanszírozásra”

– állítják az Andreessen Horowitz (a16z) partnerei, Justin Kahl és David George.

Tovább rontja a helyzetet, hogy sok alap tőzsdén jegyzett és nem jegyzett vállalkozásokba egyaránt befektet, és a portfóliójuk azon része miatt, amelyen veszít a visszaeső részvényárfolyamok hatására, meggátolják abban, hogy nem nyilvános cégekbe fektessenek.

A vihar leküzdésének eszközei

Kemény teszt előtt állnak a fintech cégek, összességében az alábbi kihívásokat kell kezelniük:

  • Alacsonyabb finanszírozási “kedv”. A finanszírozási “lázat” hűti a növekvő infláció, az emelkedő kamatlábak, az ukrajnai háború, összességében a gazdasági visszaeséstől való félelem.
  • Drágul a finanszírozás. A finanszírozás visszaesése mellett a nagyobb probléma az, hogy a finanszírozás egyre drágább azáltal, hogy a fintech cégek értékelése nagyot zuhant. Egy 1 milliárd dolláros értékelésű cégnek 100 millió dollár forrás bevonásához a tulajdoni hányadának 10%-áról kell lemondania. Ugyanennek az összegnek a bevonásához egy fele akkora értékelésű – 500 millió dolláros – startup esetén a saját tőke kétszeresének (20%) feladása szükséges.
  • Meghosszabbodnak az ügyleti ciklusok azáltal, hogy a befektetők szigorúbb átvilágítást végeznek mielőtt egy fintech cégbe befektetnek.
  • Rövidül az induló vállalkozások készpénzének “kifutópályája”. A magas infláció miatt megnövekedő kiadások lerövidítik azt az időtávot, amely alatt a bevont forrás elfogy.
Az eMarketer és a Business Insider Intelligence összeolvadásából létrejött Insider Intelligence piackutató cég szakértői a kihívások kezelésére az alábbiakat gyűjtötték össze a fintech cégek számára:

  • Költségek “megfogása”, csökkentése. Véleményük szerint az olyan költséges ügyfélszerzési taktikáknak, mint az ajánló programok és regisztrációs bónuszok, az elsők között menniük kell. A bármi áron történő növekedés helyett a vállalkozásoknak a profitábilis ügyfelek megszerzésére kell összpontosítaniuk. Az irodák számának vagy méretének csökkentése, valamint az olyan “fancy” irodai kellékek, mint a ping-pong asztal és játék konzol szintén az elsőként beáldozandó költségtételek között szerepelnek az Insider Intelligens listáján, mely utóbbiak – egy felmérés hivatkozva – amúgy is a legkevésbé elvárt “juttatások” között szerepelnek a munkavállalók szerint.
  • Fókusz a díjbevételt generáló szolgáltatások fejlesztésére. A forrásokat olyan termékek fejlesztésére kell összpontosítani, amelyekért az ügyfelek még az előttünk álló gazdasági visszaesés miatt várható nadrágszíj összehúzása után is hajlandóak fizetni. A szakértők példaként említik a digitális tárca szolgáltatók esetében a cash-back programot.
  • Finanszírozás keresése a megfelelő időben. Egyrészt, ha a vállalkozások hagynak időt az üzleti alapok fejlődésére a forráskeresés előtt, az jobb értékeléshez vezethet. Ugyanakkor a finanszírozási lehetőség egyre szűkülhet és a “kifutópályájuk” végéhez közeledve a fintech cégek egyre rosszabb szerződési feltételeket kapnak. A Sequoia azt tanácsolja, hogy legyen legalább 12 hónapos kifutópálya a finanszírozás keresésekor.
  • A finanszírozási típus gondos megválasztása. A kockázatitőke-finanszírozás választása adott esetben azt eredményezheti, hogy az újonnan bevont forrásért nagyobb mértékű részesedést szükséges beáldozni, mint egy korábbi forrásbevonásnál. Ugyanakkor az adósságfinanszírozás is egyre drágábbá válik a kamatok emelkedésével.
  • Növekedési stratégia átgondolása földrajzi, termék- és ügyfélszegmens tekintetében egyaránt. A Brex például a közelmúltban leállította a kis- és középvállalkozások kiszolgálását, hogy fő ügyfeleire, az induló vállalkozásokra, startupokra fókuszáljon. Henrique Dubugras társ-vezérigazgató a következőt mondta a CNBC-nek: „Olyan helyzetbe jutottunk, amikor rájöttünk, hogy ha nem választunk egyet, akkor mindkettővel rosszul végeznénk.”
A fintech trendekkel, a pénzügyi szektor aktuális digitális kérdéseivel, a legújabb hazai fintech megoldásokkal részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a hatodik FinTechShow-n. (M)értékadó esemény a digitális pénzügyekben.

[CB Insights, Insider Intelligence, Future.com] | Címlapfotó: stock.adobe.com by Jiw Ingka | Licenc: FinTech Group 

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!