Nem az a kérdés, kidurran-e a bitcoin lufi

írta | 2018. 01. 17. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Amikor a cikket megalapozó tanulmány készült, a bitcoin piaci értéke kb. 280 milliárd dollár volt. Most ez 180 milliárd alatti. Bár nem csekély ez az összeg, ám a 75 ezer milliárd dolláros globális gazdaság értékéhez képest igen halovány. Nem az a kérdés, kidurran-e a bitcoin lufi. A kérdés, hogy mit veszítenénk ezáltal.

Az igazság az, hogy a tőzsdéken kereskedhető (befektetési) eszközök többsége volt már “buborék”. Valaminek a buborék jellege azonban csak azután válik nyilvánvalóvá, miután kipukkant.

Sok áru árfolyama élt át az elmúlt évtizedekben buborékot, amelyek végül összeomlottak. Az ezüst piacán 1980-ban alakult ki buborék, amikor az ár 4 dollárról unciánként 50 dollárra emelkedett, majd összeomlott. A nyersolaj a 2008-as hordónkénti 147 dollárról 2009-re hordónkénti 36 dollárra csökkent. A földgázárak 2007-2015 között bitcoin-szerű volatilitást mutattak. A nemesfémek árai 2011 és 2016 között összeomlottak, miután a megelőző évtizedben szárnyaltak.

A buborék hatása makrogazdasági szinten

Ha a bitcoin ára holnap nullára zuhanna, a gazdasági hatása elhanyagolható lenne. De mi történne, ha a bitcoin megint 1000%-ot emelkedne – mint 2017-ben – és akkor esne 80-90%-ot? Az milyen hatást gyakorolna a gazdaságra? Várhatóan még mindig minimálisat. Ha az amerikai részvények 10%-kal esnének és ezáltal 3 trillió dollárt veszítenének az értékükből, önmagában még ez sem okozna recessziót.

bitcoin piaci kapitalizacio

Vegyünk egy valóban extrém és hipotetikus esetet. Mi van akkor, ha a bitcoin árfolyama eléri az 1 millió dollárt? Valószínűtlennek tűnhet ez az eshetőség, de nem elképzelhetetlen, ha a 2017. évi hiperbolikus áremelkedést vesszük alapul. Ez körülbelül 20 ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációt jelentene, attól függően, hány bitcoin létezne ebben a pillanatban.

Ha ekkor omlana össze a bitcoin árfolyama, az bizony komoly negatív hatást gyakorolhatna és a globális növekedési ütemet is várhatóan több mint 1%-kal lassítaná. Ráadásul a bitcoin összeomlása érintené a számítógépes hardverekbe történő beruházást is, mint a 2000-es évek elején, a dotcom lufi kidurranása idején. Ekkor az internet gazdaság – átmeneti – összeomlása az üzleti befektetések jelentős visszaeséséhez vezetett és recesszióba taszította az amerikai gazdaságot.

Az ilyen együttes vagyon és befektetés veszteség elszenvedése a globális gazdaságot ismét recesszióba taszítaná és meggyűlöltetné az emberekkel a kripto pénzeket. Persze ez egy rendkívül hipotetikus állítás és jelen pillanatban még nem kell emiatt aggódnunk.

Sokan, sok pénzt veszítenek

Azok a befektetők, akik bitcoint vásárolnak, remélik, hogy találnak valaki mást, akinek eladhatják a digitális devizát magasabb áron. Ez a klasszikus „nagyobb bolond elmélet”.

A probléma az, hogy a bitcoin-befektetők elsősorban nyereségre vágynak és nem finanszírozzák vagy támogatják az elosztott főkönyvi rendszer és a nagyobb teljesítményű számítógépek fejlődését. Éppen ezért, ha a kripto eszközök árfolyama összeomlik, akkor a befektetők nagyon csalódottak lehetnek, ugyanúgy, mint amikor az „internet-részvények” első generációja 2000 és 2002 között összeomlott és a NASDAQ indexet 80%-kal kalapálta el.

Az 1990-es években az internet gazdaságba befektetők közül néhányan rendkívül gazdaggá váltak. Sokan viszont elvesztették a pénzüket. A jelenlegi kripto mánia ugyanígy végződhet.

Probléma a bitcoin árfolyam elporladása után

A probléma az lenne, ha a bitcoin mögötti technológiába (blockchain), vagy az elosztott főkönyvi technológiákba (Distributed Ledger Technology – DLT) áramló befektetések lassulnának, vagy megszűnnének. Bár, ahogy a dotcom lufi kidurranása sem járt együtt az internet gazdaság megszűnésével, így várhatóan az esetleges bitcoin buborék szétporladása sem jelentené az új gazdasági lehetőségeket hordozó – elosztott főkönyvi – technológia eltűnését. Talán.

Ugyanakkor a központi bankok egy napon elhatározhatják, hogy kibocsátják saját elosztott főkönyvi megoldásukon alapuló pénz(nem)üket, ami véget vethet a spekulációs hullámvasútnak. Tágabb értelemben a kripto inspirálta befektetések visszaesése, vagy megszűnése olyan új technológiák megszületését akadályozná, amelyeket ma még elképzelni sem tudunk.

A cikk a digitalcash.hu oldalon megjelent “A bitcoin, mint az első teal szervezet” c. cikk alapján készült. További cikkek a szerzőtől a FinTechZone-on:

Eljön az a pillanat, amikor a „póker asztaltól” való távozást követően a megnyert, vagy megmaradt zsetonjainkat át kell váltani hagyományos pénzre – ha szélesebb körben szeretnénk azt használni. Ugyanakkor a bitcoin átváltás nem is olyan egyszerű feladat. Az ügyfélfrusztrációk, a félelmek és aggodalmak, a visszaélések és a csalások egy része épp a szabályozás hiányára vezethetők vissza. Összegyűjtöttük, mit tanulhatna a kripto-világ a tradicionális bankoktól a kriptovalutákkal szembeni bizalom növelése érdekében.

Az elmúlt hetekben a Kiszámoló pénzügyi blog feltette a kérdést: mi adja a Bitcoin értékét. A bejegyzés hatására többen is billentyűt ragadtak, hogy cáfolják, vagy megerősítsék az abban leírtakat. Íme egy lehetséges válasz arra, mi adhatja a kriptovaluta értékét.

Szinte hetente olvasni a Bitcoin és egyéb kripto pénzek adózása körül folyó vitákról. Itt az idő tiszta vizet önteni a pohárba. Hasznos infók a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) bányászoknak, egyéni vállalkozóknak, magánszemélyeknek, kriptovalutákkal rendelkezőknek, vagy arra vágyóknak.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!