Korzózás a közösségi hitelezés világában; Uber-izálják a bankszektort

írta | 2016.12.10. | Fintech kitekintő, Összes hír

Ami a repülésben a Ryanair, a személyszállításban az Uber, az a bankolásban a P2P Lending [ZopaLending ClubProsperSofi stb.].

Csak Angliában a 3 legnagyobb P2P lending platform [Zopa, Funding CircleRateSetter] 2014-ben 280 milliárd forint értékben “közvetített” kölcsönt.

“A P2P lending platformok a bankoknál akár 60%-kal alacsonyabb költségen képesek tőkét gyűjteni és kihelyezni 

-áll a Liberum alapkezelő épp 2 évvel ezelőtt publikált befektetési elemzésében (P2P Lending: Opportunity & how to invest), amelynek egyik konklúziója:

“BUY P2P equity & debt and prepare to SHORT banks.”

 

“Uber”-izálják a bankok alaptevékenységét

A közösségi hitelezési platformok ugyanolyan közvetítő szerepet töltenek be a megtakarítással rendelkezők és a kölcsönt igénylők között, mint a bankok, csak ezt olcsóbban és “hatékonyabban” teszik [megjegyz.: a másik oldalon az olcsóságnak ára is van, pl.: nincsenek garanciák, bekfetető védelemi alap stb. – lásd a lap alján a megjegyzést].

 

brit kormány pár évvel ezelőtt azt látta, hogy a nagy bankok számára nem költséghatékony és rentábilis a kisvállalkozások hitelezése [megjegyz.: így a gazdaságélénkítés csorbul], ezért először 2012-ben 20 millió, majd 2014-ben további 40 millió fontot (összesen, mai árfolyamon kb. 24 milliárd forintothelyezett ki ilyen platformon, a Funding Circle-ön keresztül kisvállalkozások számára (lásd: wiki UK rész, vagy a brit kormány weboldalán itt).

funding-circle

 

A P2P lending platformok az egyik oldalon tőkét “szívnak el” a magánszemélyektől (háztartásoktól, vagy a kormányzattól, vagy intézményi befektetőktől) [megjegyz.: bár már vannak olyan bankok, amelyek ezt a platformot használják kihelyezésre lásd pl.: Lending Club – WebBank, bár ez a szabályozás eredménye is] , a másik oldalon pedig tőkét helyeznek ki kölcsön formájában. Teszik ezt kizárólag a digitális térben, a legmodernebb (és “legizgalmasabb”) algoritmusokkal (pl.: Earnest), fiókhálózat nélkül, (így) lényegesen olcsóbban.

Egyes előrejelzések szerint (lásd a Liberum konklúzióit, vagy itt)

a közösségi hitelezési platformokon keresztül történő tőkekihelyezés a következő 5-10 évben a többszörösére növekedhet,

ami már érezhető hatást gyakorol a bankok üzleti mutatószámaira.


“Szabályozatlanul”, avagy hogyan kell szabályozni a sharing economy-t?

Az is tény, hogy a közösségi hitelezés szabályozása kiforratlan és alig 1-2 éve kezdték el az Egyesült Királyságban, vagy Németországban külön (is) szabályozni. [megjegyz.: Új-Zélandon például külön “P2P Lending licence“-t dolgoztak ki.]

Rengeteg kérdés még tisztázatlan, de várhatóan itt is beindul majd a macska egér játék, mint az Uber esetén a szolgáltató, a szabályozó, az ügyfél és az iparág között.

Aki szeretne tisztábban látni ebben a témában, annak első körben a wiki-t javasoljuk.

 

*p. 28.

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.