FinTechShow-7.0

Korzózás a közösségi hitelezés világában; Uber-izálják a bankszektort

Szerző: | 2016. 12. 10. | Fintech kitekintő, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Ami a repülésben a Ryanair, a személyszállításban az Uber, az a bankolásban a P2P Lending [ZopaLending ClubProsperSofi stb.].

Csak Angliában a 3 legnagyobb P2P lending platform [Zopa, Funding CircleRateSetter] 2014-ben 280 milliárd forint értékben „közvetített” kölcsönt.

„A P2P lending platformok a bankoknál akár 60%-kal alacsonyabb költségen képesek tőkét gyűjteni és kihelyezni 

-áll a Liberum alapkezelő épp 2 évvel ezelőtt publikált befektetési elemzésében (P2P Lending: Opportunity & how to invest), amelynek egyik konklúziója:

„BUY P2P equity & debt and prepare to SHORT banks.”

 

„Uber”-izálják a bankok alaptevékenységét

A közösségi hitelezési platformok ugyanolyan közvetítő szerepet töltenek be a megtakarítással rendelkezők és a kölcsönt igénylők között, mint a bankok, csak ezt olcsóbban és „hatékonyabban” teszik [megjegyz.: a másik oldalon az olcsóságnak ára is van, pl.: nincsenek garanciák, bekfetető védelemi alap stb. – lásd a lap alján a megjegyzést].

 

brit kormány pár évvel ezelőtt azt látta, hogy a nagy bankok számára nem költséghatékony és rentábilis a kisvállalkozások hitelezése [megjegyz.: így a gazdaságélénkítés csorbul], ezért először 2012-ben 20 millió, majd 2014-ben további 40 millió fontot (összesen, mai árfolyamon kb. 24 milliárd forintothelyezett ki ilyen platformon, a Funding Circle-ön keresztül kisvállalkozások számára (lásd: wiki UK rész, vagy a brit kormány weboldalán itt).

funding-circle

 

A P2P lending platformok az egyik oldalon tőkét „szívnak el” a magánszemélyektől (háztartásoktól, vagy a kormányzattól, vagy intézményi befektetőktől) [megjegyz.: bár már vannak olyan bankok, amelyek ezt a platformot használják kihelyezésre lásd pl.: Lending Club – WebBank, bár ez a szabályozás eredménye is] , a másik oldalon pedig tőkét helyeznek ki kölcsön formájában. Teszik ezt kizárólag a digitális térben, a legmodernebb (és „legizgalmasabb”) algoritmusokkal (pl.: Earnest), fiókhálózat nélkül, (így) lényegesen olcsóbban.

Egyes előrejelzések szerint (lásd a Liberum konklúzióit, vagy itt)

a közösségi hitelezési platformokon keresztül történő tőkekihelyezés a következő 5-10 évben a többszörösére növekedhet,

ami már érezhető hatást gyakorol a bankok üzleti mutatószámaira.


„Szabályozatlanul”, avagy hogyan kell szabályozni a sharing economy-t?

Az is tény, hogy a közösségi hitelezés szabályozása kiforratlan és alig 1-2 éve kezdték el az Egyesült Királyságban, vagy Németországban külön (is) szabályozni. [megjegyz.: Új-Zélandon például külön „P2P Lending licence„-t dolgoztak ki.]

Rengeteg kérdés még tisztázatlan, de várhatóan itt is beindul majd a macska egér játék, mint az Uber esetén a szolgáltató, a szabályozó, az ügyfél és az iparág között.

Aki szeretne tisztábban látni ebben a témában, annak első körben a wiki-t javasoljuk.

 

*p. 28.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!