BankTechShow

Kriptovaluták adózása (1. rész): Kereskedés kriptoval

Szerző: | 2022. 07. 28. | Bitcoin, kriptovaluták, Összes hír

Tudjuk-e valójában, hogy kriptovaluta esetén mibe is fektetjük a pénzünket és hogyan befolyásolja az adófizetési kötelezettségeinket? Ugyanúgy kell-e adózni, ha közvetlenül kripto-tőzsdén adjuk-vesszük a kriptoeszközeinket, vagy ha azon kívül történik a tranzakció? Mi a helyzet a széles körben használt online brókercégekkel, mint a Revolut, Robinhood, vagy az eToro? A válasz sajnos nem egyszerűsíti a befektetők életét, mert ahány helyzet, annyiféle különböző adózás alá eshet a megszerzett jövedelmünk.

Mostanra valószínűleg minden kriptovalutába fektető, vagy az iránt érdeklődő megismerkedett már azzal, hogy Magyarországon 2021-től új adószabályok léptek életbe a kriptoeszközökből származó nyereségek adózására.

A kriptovaluta tulajdonosok egy része már lehet a 2021-es adóbevallásában is találkozott az ezek bevallására vonatkozó sorokkal és talán azonosították is azokat a szabályozási csapdákat, amik miatt

nem elég akkor bevallani a kriptos ügyleteket, amikor eladják azokat, hanem a vásárlásról, de még a bányászatról is szükséges értesíteni az adóhatóságot.

Cikksorozatban próbáljuk összeszedni azokat a jellemző eseteket, amivel a magyar befektetők találkozhatnak, felhívva a figyelmet az adózási nehézségek mellett az adótervezési lehetőségekre is.

Kripto-tőzsdén való kereskedés – a Robinhood példája

Elsőként vizsgáljuk meg a klasszikus esetet, amikor azt veszünk, amit szeretnénk.

Az egyik leggyakoribb befektetési megoldás, hogy a magánszemély a saját kripto-pénztárcájába szerez ilyen eszközöket és azokat kripto-tőzsdén értékesíti. Ilyenkor teljesülnek az Szja törvény által támasztott feltételek, miszerint

„bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kerül sor a kriptoeszközök átruházására, amiért cserébe nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez.”

A közkedvelt digitális platformokon, pl. Robinhood, vagy eToro is lehet kereskedni kriptoeszközökkel és mindaddig, amíg ezek a platformok a mi pénztárcánk javára hajtják végre az ügyleteket, jogosultak leszünk a kedvező adózásra.

Minden olyan esetben ugyanis, amikor bárki számára szabadon hozzáférhető módon, pl. kripto-tőzsdén cserél gazdát a korábban megvásárolt, vagy bányászott kriptoeszköz, akkor teljesülnek az előírt feltételek és az elért nyereség után 15% személyi jövedelemadót kell fizetni.

Jó hír, hogy az adóztatásra csak akkor kerül sor, amikor realizálásra is kerül a nyereség, a kriptoeszközök közötti csere nem keletkeztet adófizetési kötelezettséget.

Fontos kiemelni viszont, hogy ez az adózási megoldás jelentős csapdákat is rejt magában, hiszen a szerzési költségeket mindig csak tárgyévben lehet elszámolni, amikor azok a költségek felmerülnek. Egy kivétel van,

ha tárgyévben több költségünk van, mint bevételünk, mert olyankor be lehet vallani a „veszteségünket”, ami így további 2 évig is még felhasználható.

Például, ha egyik évben csak vásároltunk, utána pedig csak eladtunk, akkor a vásárlásaink költségeit mindenképpen érdemes veszteségként kimutatnunk, különben azokat végérvényesen bukjuk és a teljes eladási ár után kell majd az adót megfizetnünk. Ez különösen kellemetlen, ha ráadásul veszteséggel adjuk el a kriptoeszközünket és mégis adóznunk kell a teljes eladási ár után.

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by bakhtiarzein | Licenc: FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

DR. CZOBOLY GERGELY

Gergely a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvéde. Korábban a Pénzügyminisztérium nemzetközi adózásért felelős tanácsadói posztját töltötte be. Ezen időszak alatt Gergely volt az OECD adózási munkacsoport magyarországi delegáltja, részt vett mind a BEPS, mind az ATAD adózási irányelvek tárgyalásán. Egyetemi docens a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol magyar adózási tárgyakat tanít, valamint előad a nemrég indult International Taxation mesterszakon is. A szakember egyidejűleg a Corvinus Tax Club mentora is.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!