CIB Google Pay

CIB Google Pay

Letölthető a digitális ökoszisztémák világába bevezető FinTechZone kiadvány

írta | 2021.11.16. | Fintech kitekintő, Összes hír

fintech trendek 2021-ben

GIRO Fizetési kérelem

Napjaink legsikeresebb digitális szolgáltatói olyan üzleti stratégiát folytatnak, amelyek kizárólag a digitális tér szüleményei. A long tail, bundling, freemium, mobile first első generációs digitális stratégiák mellé megérkeztek a legújabbak is: API-first stratégia, platform stratégia, rebundling, “customizing“, amelyek jellemzően a digitális ökoszisztémák sajátosságai. Mi a digitális ökoszisztémák titkos receptje? Hogyan épülnek napjaink digitális ökoszisztémái? Mi az első lépés? Milyen modelleket különböztethetünk meg? Ezeket vettük górcső alá a „Digitális ökoszisztémák, a jövő szolgáltatói” c. legújabb FinTechZone kiadványunkban.

Az egyre gyorsabban változó ügyféligényekre való reagálás a világ legnagyobb multinacionális vállalatait is jelentős kihívás elé állította. Felismerték, hogy a digitalizáció önmagában már nem elégséges feltétele a kihívások kezelésének.

A megoldás kulcsa a digitális ökoszisztéma modellben rejlik, amit legsikeresebben a BigTech cégek alakítottak ki folyamatos kísérletezés, kudarcok és rengeteg tapasztalás árán. Ez az új megközelítés is hozzájárult ahhoz, hogy napjainkra a BigTech cégek váltak a világ legértékesebb vállalataivá.

A digitális ökoszisztémák célja, hogy a digitális élettérben minél több élethelyzetben legyenek képesek kielégíteni a felhasználók igényeit. Minél többször lépünk interakcióba a digitális ökoszisztémával, annál jobban növekszik az ökoszisztémában résztvevők hiper-perszonalizációs és értékteremtő képessége, ami a nap végén hosszú távon fenntartható versenyelőnyt eredményez.

Platformoktól a digitális ökoszisztémákig

A kiadványban bemutatjuk, milyen fejlődési folyamat mentén épült fel az Amazon, Apple és a Google digitális ökoszisztémája és ebben milyen szerepet töltenek be a digitális pénzügyi szolgáltatások.

Alapvetően azt tapasztaltuk, hogy az út a digitális ökoszisztémák felé a platformokon át vezet. A platform az az eszköz, amely biztosítja a lehetőséget arra, hogy a core termék ún. harmadik feles kiegészítő szolgáltatásokkal „gazdagodhasson”.

Minél nyitottabb a platform, minél nagyobb „játszóteret” biztosít ahhoz, hogy az alaptermék egyszerűen és gyorsan formálódhasson a végfelhasználó kezében, annál inkább megvalósul a tömeges testreszabás lehetősége. A „nyitottság” alapján a digitális platform modelleket négy csoportba soroltunk: (1) lead-generáló modell, (2) piactér modell, (3) harmadik feles aggregátor modell, (4) lock-in modell.

Azt is vizsgáltuk, hogy napjainkban milyen kulcstrendek katalizálják a digitális ökoszisztémák kialakulását, fejlődését, valamint, hogy mi a digitális ökoszisztémák sikerének a kulcsa. A kiadványban hazai felsővezetők, Eölyüs Endre (Mastercard), Chris Mattheisen (Microsoft), dr. Selmeczi-Kovács Zsolt (GIRO Zrt.), dr. Al-Absi Gáber (OTP Mobil), dr. Gál András Levente (Digitális Jólét Program), Sárospataki Albert (Bilingo) is megosztották, társaságuk hogyan, milyen formában épít digitális ökoszisztémát, vagy járul azok felépüléséhez.

Az alapozó kiadvánnyal a célunk, hogy a digitális ökoszisztémák és a trendek bemutatásával segítsük az érdeklődőket az értékteremtés újragondolásában, új szintre emelésében. A kiadvány innen tölthető le.

Címlapfotó forrása: Adobe Stock by kerkezz. Licence: FinTech Group Kft.

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.