2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2022.11.02.

Mastercard – Év Bankja verseny: Kripto, QR-kód, kártyás pénzküldés? Mi lesz az év újgenerációs fizetési megoldása?

Szerző:

Kategóriák:

Az idei Mastercard – Év Bankja versenyre újgenerációs fizetési megoldásokkal is lehet nevezni 2022. november 15-ig. A szervezők elvárása, hogy a fizetési megoldás legalább egy új technológiát használjon, konkrétan blokkláncot, kártyás pénzküldést, vagy azonnali átutalást. Pályázni lehet akár kriptovalutákra, digitális jegybankpénzre (CBDC), az azonnali fizetési rendszerre épülő megoldással, például fizetési kérelemmel, QR-kóddal megvalósuló alkalmazásokkal, ahogy a kártyatársasági pénzküldésre épülő, például peer-to-peer megoldásokkal is.

„Amikor tavaly, 16 év után úgy döntöttünk, hogy az alapoktól építjük újra a Mastercard – Év Bankja versenyt, a szektort érintő radikális változások inspiráltak minket. Már akkor jól látható volt, hogy az a dinamika, amit a digitalizáció hozott magával, évről-évre olyan változásokat hozott a napi pénzügyekbe, amelyek korábban több év alatt mentek végbe. Ezek alapján pedig nem is volt kérdés, hogy a versenynek is szükségszerűen követnie kell a változásokat” – mondta az idei kiírás kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Kik és mivel pályázhatnak?

Az év újgenerációs fizetési megoldása” kategóriában a Mastercard azok jelentkezését várja, akik valós piaci igényt kiszolgáló szolgáltatást fejlesztettek, amely felhasználja a blokklánc, a kártyás pénzküldés, vagy azonnali átutalás technológiák egyikét és bemutatja ezen innovatív fizetési megoldás értékét a piacon.

„Legyen szó online vagy bolti vásárlásokról, pénzküldésről, az újgenerációs fizetési megoldások mindenhol utat törnek maguknak. A felhasználók pedig egyre inkább szeretnék visszaszerezni maguknak azt a döntési jogot, hogy az egyes helyzetekben melyik fizetési megoldást használhatják. Ma már nem a készpénz és a bankkártya harcáról beszélünk, óriásira nyílt a fizetési eszközök palettája. Az év újgenerációs fizetési megoldása kategóriában ennek hazai sokszínűségét és legjobb példáit szeretnénk reflektorfénybe állítani.

Racskó Tamás

a Mastercard New Payment Platforms Közép-Európai vezetője és a kategória menedzsere

Az év újgenerációs fizetési megoldása” kategóriában azok pályázhatnak, akik az MNB által engedélyezettek, vagy nyilvántartásában megjelennek. Közös pályázatot is benyújthatnak az előbbi szervezetek olyan társaságokkal, amelyek részt vettek a megoldás megvalósításában.

5 fontos tudnivaló a pályázat összeállításához

A szervezők és a zsűri iránymutatása alapján összefoglaltuk az 5 legfontosabb dolgot, amelyeket érdemes lesz a pályázat összeállítása során figyelembe venni. A szervezők felhatalmazásával megosztunk pár olyan információt is, amiket csak a bennfentesek (értsd zsűri tagjai) ismerhetnek.

  1. A pályázatokat 2022. november 2. napjától lehet benyújtani a www.evbankja.hu weboldalon keresztül 2022. november 15-ig. (Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2023. február 16-án kerül sor.)
  2. A zsűri tagjai az értékelés során elsősorban a megoldás (1) piaci potenciálját, (2) innovációs tartalmát és az (3) ügyfélcentrikus megközelítését fogják értékelni.
  3. Apró kulisszatitok, hogy az értékelési szempontok közül az előbbi kettő – (1) piaci potenciál és (2) innovációs tartalom – hangsúlyosabbak (magasabb súlyozású szempontok).
  4. A piaci potenciál bemutatása során érdemes lesz utalni az üzleti modellre is.
  5. Az innovációs tartalom értékelése során a zsűri a felhasznált technológia / technológiák jövőállóságát is vizsgálja majd.

A pályázatokat angol nyelven kell elkészíteni, mivel a zsűrinek nemzetközi tagja is van. További részletek is információk itt: Mastercard – Az Év Bankja verseny: Az év újgenerációs fizetési megoldása.

A zsűri tagjai

A zsűri nemzetközi tagja Daniel van Delft, aki jelenleg a Currence vezérigazgatója. A Currence olyan, a legjelentősebb holland fintech és fizetési megoldások terméktulajdonosa, mint az iDEAL, az iDIN, az Incassomachtigen, vagy az Acceptgiro. 2001-ben kezdett el a fizetési szektorban dolgozni, és ezen a területen ma már több, mint 20 évnyi vezetői tapasztalattal rendelkezik. Ebben az időszakban többek között ő felelt a Visa hollandiai tevékenységeiért is.

A zsűri magyar tagjai: Demeter Ákos az EY Magyarország üzleti tanácsadással foglalkozó terület partnere, az innováció, az ügyféltapasztalatok és a digitális eljárások vezető szakembere a közép-európai régióban. Elsősorban a pénzügyi szolgáltatási területre összpontosít, de jelentős tapasztalattal rendelkezik az energia- és az autóipar, a postai szolgáltatások és a közlekedési szektor területein is. 2021 júliusa óta az EY-Parthenon üzletág budapesti részlegének vezetője.

Forrai Péter, aki pályája szinte egészét pénzügyi területen töltötte. Több, mint 20 évet töltött az OTP Bank kötelékében, majd pályája legutóbbi hat évében a Magyar Posta üzleti vezérigazgató-helyetteseként a klasszikus postai termékekért, a pénzforgalomért, az értékesítésért, és a digitalizációért felelős területeket irányította, de tagja volt a Díjbeszedő Holding, a Díjnet és Posta Biztosító vezető testületeinek is.

Lemák Gábor, aki 2011-2015 között a Magyar Telekom, Telenor, Vodafone, OTP Bank és Mastercard összefogásában alapított Magyar Mobiltárca Szövetség főtitkára. 2015-ben a FinTech Group társalapítója és a stratégiai tanácsadás mellett elindítja a fintechzone.hu-t, a FinTechShow, PayTechShow eseményeket. Emellett számos fintech és payment fókuszú kiadvány társszerzője.

Címlapfotó forrás: Mastercard
Címkék: