BankTechShow

Megérkeztek az Amazon Go európai “kistestvérei”

Szerző: | 2021. 07. 22. | Fintech szolgáltatások, Hírzúzda, Összes hír

A „Csak sétálj ki” (ún. “just-walk-out”) vásárlási és fizetési megoldás kilépett a pilot fázisból. Nincs kassza, nincs bankkártya terminál és a vonalkódos beolvasással sem kell bajlódnunk. Csupán kisétálunk a táskánkba tett árukkal.  Az Amazon Go európai “kistestvérei” megérkeztek Portugáliába és Lengyelországba.

Nem sokkal azután, hogy tavasszal az Amazon elindította az Amazon Go-t Londonban, két további európai országban is megnyíltak a „Just walk out” üzletek. Elsőként Portugáliában az ország legnagyobb kiskereskedelmi láncához, a Sonae-hoz tartozó Continente Labs nyitotta meg egy honfitárs technológiai szolgáltató, a Sensei megoldására építkezve üzletét.

Nemrég Lengyelországban a 7.000 bolttal rendelkező Zabka Polska Group indította el Zappka Store néven új, „Csak sétálj ki” boltját, az AiFi automatizált kiskereskedelmi technológiáját használva.

Így működik a „Csak sétálj ki” vásárlás és fizetés

A lengyel és a portugál kezdeményezés esetében a vásárlást megelőző regisztráció, illetve a vásárlási folyamat ugyanaz:

  1. A vásárlónak rendelkeznie kell a kereskedő mobil applikációjával – a Continente esetében a Continente Labs, a Zappka Store esetében a zappka alkalmazással – amelybe előzetesen regisztrálni kell a fizetési kártyát.
  2. Az alkalmazás segítségével egy egyszer használatos QR-kódot tud a vásárló generálni, amit az üzlet bejáratánál felszerelt beléptető rendszernél bemutatva az ajtó automatikusan kinyílik.
  3. A QR-kód segítségével kötik össze a “virtuális” kosarat az üzletbe telepített kamerákkal. A kamerák folyamatosan figyelik a vásárló mozgását és a polcról leemelt termékeket az applikáció automatikusan hozzáadja a kosárhoz, annak esetleges visszatételekor pedig törli a kosárból. A kamerák adatait a polcokba integrált érzékelők adataival – amelyek a termékek súlyát és helyzetét rögzítik – is összekapcsolják.
  4. A vásárlás befejeztével, az üzletből történő távozás során a fizetés szintén automatikusan megtörténik az alkalmazásba regisztrált kártya terhelésével. A Continente esetében a bizonylatot a vásárló email-ben kapja meg.

Mi a helyzet az adatvédelemmel, az arcfelismeréssel?

A megoldások adatvédelmi szempontból is megfelelnek az elvárásoknak azáltal, hogy nem alkalmaznak arcfelismerő technológiát, nem tárolnak képi adatot a vásárlóról. A Sensei megoldása például úgy működik, hogy a kamera csak a vásárló mozgása során rögzített színeket, illetve a ruházat a színét figyeli és ez alapján értelmezi a kamera a vásárló kilétét.

Az önkiszolgáló üzletek azon túl, hogy a vásárlók számára kényelmes és gyors bevásárlási lehetőséget biztosítanak, a megoldások a járványhelyzettel járó speciális elvárásokat is több szempontból támogatni tudják:

  • biztosított a teljesen érintésmentes fizetés lehetősége,
  • továbbá a technológia segítségével az esetleges létszámkorlátozások alkalmazása – azaz, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak az üzletben – is egyszerűen megvalósítható.

A Continente üzletében a május 26-ai nyitás óta napi 150-200 vásárló is megfordul, tanulóktól az idősebb korosztályig.

A legújabb elektronikus fizetési megoldásokról, trendekről további információk a „Magyarország elektronikus fizetési térképe” c. FinTechZone | FinTech Group kiadványban érhetők el.

Címlapfotó: Zappka Store, YouTube
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!